Toppinredarnas 10 favoritmöbler

Organiska soffor, en hett eftertraktad stol och en piedestal att sätta vackra föremål på – vi har listat proffsinredarnas favoritmöbler.

Annons

1. Vladimir Kagan

kagan
 
kagan2
 

Vladimir Kagans organiskt svängda möbler influerar samtida soffdrömmar världen över just nu. Efter 70 år av möbelsnickeri, design och inredning gick Kagan bort tidigare i år. I hans gedigna kundregister finns namn som Andy Warhol och David Bowie och han har inrett hem åt hela surven av Hollywoods köpsugna filmstjärnor. En organiskt rundad Kagan-soffa är varje en inredares dröm.

Annons

2. Vikväggen

ostman
 
Foto: Via Claes Juhlin.
Foto: Via Claes Juhlin.  

En flexibel detalj som snabbt kan ändra rummets utformning och dölja eller förhöja olika delar av ett rum. Den klassiska vikväggen är tillbaka i en rad olika utformningar. Altos klassiska version har fått sällskap av en rad mer samtida diton skräddarsydda för att addera spänning i ett rum. Förra året visade vi inredaren Daniel Östmans hem, med hans egna vikväggar som han ofta använder i olika inredningar, och som han säljer efter kunders beställningar.

Annons

3. Modevibbar – Raf Simons och Rick Owens

Paustiansoffa
 

För några år sedan inledde modeskaparen Raf Simons sitt samarbete med textilföretaget Kvadrat, vilket resulterat i att en rad klassiker fått en uppdaterad look, däribland Paustians fantastiska soffa, som i Raf Simons textil blir hett åtråvärd. Rick Owens är också en modeskapare vars högst egensinniga möbler och objekt ofta används av inredare.

4. Spegelkuben

Perspectivestudio
 
HANNAW_4181
 

En del art Deco-vibb, en del åttiotalsflört; spegelkuben adderar både elegans och spänning i ett rum med reflektioner och laddade referenser. Årets mesta inredningsobjekt skapade ha-begär när vi visade den i Hanna Wessmans hem. Denna version finns hos Perspective studios. Den höga piedestalen kostar 6 000 kronor, den mindre 4 000 kronor och den avlånga spegelkuben kostar 12 000 kronor.

Annons

5. Pierre Jeanneret

_G7B4272_1
 

Årets mest eftertraktade stol är utan tvekan Easy armchair (modell PJ-SI-29-A) som designades på 1950-talet av Pierre Jeanneret. Han och kusinen Corbusier ritade många byggnader med komplett inredning för staden Chandigarh i Indien, och nu säljs möblerna dyrt på auktionshus världen över. Används av arkitekter och inredare med fingertoppskänsla och koll, nu senast såg vi dem i Oscar Engelbrekt och Giovanna Battaglias fantastiska hem. Easy armchair modell PJ-SI-29-A i teak och rotting ritades 1955 till en administrativ byggnad. Pris: 100 000 kronor på det svenska galleriet Maison Première.

Annons

6. Apparatus 

milano residence april 2016
 
milano residence april 2016
 

Designduon Apparatus kom från kommunikation- respektive modevärlden men ändrade kurs då deras egna armaturer började efterfrågas i allt större skala; idag är de en stor studio i New York som sätter samman all belysning för hand. Målet är att inte kompromissa på en enda detalj och med de bästa av material skapa lampor och pendlar som ger samma ”måste ha”- känsla som de bästa kreationerna i modevärlden. Idag syns de i de bästa toppinredningarna i världen. 

Annons

7. Piedestalen

07
 

En ny möbel i hemmet, direkt inspirerad av galleri- och museivärldens pampiga sätt att visa upp åtråvärda objekt. Vi har visat och besökt en rad hus och lägenheter under året som låtit piedestalen flytta in i privathemmet. I nästa nummer bjuder vi på ett inspirerande stilleben med piedestaler, bilden är en liten sneak-peak från detta, piedestal av Matti Carlson, fotograferad och stylad av Andy Liffner och Tomas Lingsell. Pris 3 500 kronor från [email protected].

Annons

8. Sammetsgardiner 

06
 
Hanna sitter i sina auktionsfynd, två fåtöljer som kläddes om i sammet. Krukor Hannas egen design, kan köpas via hannasroom.com. Golvlampa, Serge Mouille.
 
Grå kalkfärg kombineras med en sammetsgardin i sovrummet.
 

För några år sedan näst intill ett tabu, idag en självklar detalj som adderar elegans i ett hem. De tunga draperade gardinerna är tillbaka, allra helst i sammet och gärna draperade inte bara runt fönster utan också för att dölja andra delar av väggen eller skapa enhet i ett rum, eller för att skapa illusionen av högre takhöjd och större fönster. I numret ute nu ger vi våra bästa tips.

Annons

9. Verpan 

stol
 
verpan2
 

 

Annons

Möbler som inte skriker på uppmärksamhet, men ändå adderar en elegant karaktär i ett rum. Det danska företaget Verpan har satt serie 430, som designades av Verner Panton 1964, i produktion. Möblerna har aldrig tidigare gjorts i en större skala, och når nu ut till en bredare publik. Stolen Series 430 används ofta runt matbordet i välinredda hem.

10. Lindsay Adelman 

adelman
 
adelman2
 

Drottningen av handgjorda ljuskronor gjorda av bara de mest utsökta av material; sedan starten för tio år sedan har Lindsay Adelman byggt upp sin Manhattan-studio till den hett eftertraktade samarbetspartner den är idag. De fantastiska armaturerna görs på beställning eller köps via hennes galleri/agent Nina Yashar i Milano.

Läs mer: 

Hanna listar: Veckans 8 främsta inredningsnyheter

Här är höstens 4 starkaste inredningstrender

Residence listar: 6 heta kökstrender i höst

Annons