Rörstrand släpper nya servisen Daga av Alexandra Nilasdotter

Rörstrand lanserar Daga – första servisen på ett decennium

Höganäs första nya servis på över ett decennium bottnar i det skånska landskapet.

Annons
Video: Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
Video: Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
1:08

Rapsfälten, det disiga blå havet, himlarna och sanden. När Rörstrand nu lanserar Daga, en ny servis under Höganäs-etiketten bottnar den i det skånska landskapet och i Höganäs-keramikens djupa historia. Keramikern och formgivaren Alexandra Nilasdotter är uppväxt i Skåne och Dagas former har vuxit fram vid drejskivan.

En servis för det moderna hemmet

»Funktionen är det viktigaste. Jag inspireras av hur vi använder saker. Jag drejade och kastade, drejade och testade i handen, nördade in mig på detaljer…« Långsamt växte servisen fram i samråd med Rörstrands produktutvecklare. De milda färgerna i Daga känns igen från servisen Old Höganäs, en krukmakaraktig servis som var en succé i Sverige under decennier efter premiären på Helsingborgsutställningen H55. Då var Höganäs keramik ett eget företag, sedan 2014 är det ett sortiment med särskild rustik känsla under Rörstrands varumärke. »Daga är en servis för lite lättare måltider. Inte trendkänslig, ändå tänkt att passa ett modernt hem«, säger Petra Mattson på Rörstrand. »Vi ville tillföra något nytt med enkla, eleganta föremål och på så vis hålla Höganäs relevant.«

Alexandra Nilasdotter
Alexandra Nilasdotter med delar av servisen, i sin ateljé i Gustavsberg.  

Det har stått en smula stilla kring Höganäs med sin enda servis, Höganäs keramik, designgruppen Fronts nytag på traditionellt Höganäsgods med rundhylta, bulliga former, nästan som ur Bamse-serien. Servisen har sålt bra, men efter drygt ett decennium saktar försäljningen in och delar har fallit ifrån.

Annons

Formgiven av Alexandra Nilasdotter

Daga är gjord i slagtåligt stengods som inte kan vara tunt som porslin. Tjockleken har balanserats med en avfasad kant som gör muggen skön mot läpparna och tallriken lätt att få tag i. »Glasyren tunnas ut vackert över kanten«, säger Alexandra. Ljuset bryts fint. Tack vare en urfasad form nedtill, lyfter muggarna snyggt från bordsytan. Rediga hänklar för alla slags fingrar. Det är omsorg.

Alexandra Nilasdotter hade också en annan referens: »90-talskänslan. Jag har tänkt på Höganäs keramik från den tiden, alla formerna och färgerna.« Många minns muggarna som fanns överallt på arbetsplatser, i tv-soffor och på caféer. När Höganäsfabriken stängdes 2008 och tillverkningen flyttades till Thailand, fasades den keramiken ut och Fronts nytag lanserades. Nu har Daga chansen att ta sig in i vardagen. Det är en lågmäld följeslagare som ska följa med länge i livet. Det är just så industrin ska arbeta idag, försöka skapa vettiga produkter med lång räckvidd, saker vi inte ledsnar på, en slitstark basvara.

Rörstrand släpper servisen Daga
Daga består till en början av åtta delar i tre färger och en trevlig träbricka.  

Alexandra Nilasdotter har väckt uppmärksamhet med sin drejade keramik med ett minimalistiskt, ändå vänligt formspråk. Hon ville först bli arkitekt, men »blev besatt av drejskivan«. Nu har hon ateljé i Gustavsberg, för tillfället i Konstnärshuset, där historien spökar i väggarna. Ett porträtt på Signe Persson Melin sitter på väggen. Hon jobbade i ateljén några år på 1990-talet. I studion under jobbade Stig Lindberg. Historien och hantverket är närvarande i Daga.

Se också: Dusty Decos drömvåning på Mallorca
Se också: Dusty Decos drömvåning på Mallorca
0:48
Publicerat 15 december 2022
Annons