Litet sovrum

Inspireras av 8 snygga små sovrum – som vi älskar

En liten yta behöver inte begränsa din inredningsstil! Här är 8 snygga små sovrum vi inspireras av.

Stylist
Annons

Ett litet sovrum kan kräva lite extra tanke och planering. Dels för att det ska bli funktionellt, men också för att det ska kännas både hemtrevligt och snyggt.

Men med rätt knep behöver det inte vara någon konst att få till drömsovrummet, även på få kvadratmeter. Det handlar om att nyttja ytorna, vara kreativ och i somliga fall ge illusionen av att rummet är rymligare än vad det är.

Spana in de här smart inredda sovrummen!

1. Känsla av rymd med snygg spegel

Litet sovrum inspiration
Foto: Kristofer Johnsson, Stylist: Pella Hedeby. Syns i: "Inspireras av sekelskifteslägenheten – med extra allt".  

Låt din stil genomsyra även det lilla sovrummet, med noggrant utvald inredning. När få möbler får plats blir det desto viktigare vilka de är. Satsa exempelvis på en snygg säng och stilfulla förvaringsmöbler, som ändå behövs i rummet.

Annons

I Carolina och Mattias Storms vackra 1880-talslägenhet på Östermalm kombineras nutida design med auktionsköp – och sovrummet är inget undantag. En modern säng med gavel som andas nordisk design kombineras med ett omålat träskåp och en gammal mässingsspegel.

En iögonfallande spegel som denna i ett litet sovrum är en god idé! Dels för att ge rummet en känsla av rymd, och dels för att få in dekorativ inredning som inte tar plats.

2. Lyxiga textilier

Lyxig bäddning
Foto: Pia Ulin, Stylist: Nanna Lagerman. Syns i Hemma hos inredaren Nanna Lagerman: "Jag ville skapa ett hem som speglar mig".  

Låt sängen få vara den självklara mittpunkten! När det inte finns utrymme för flera möbler så blir en lyxig bäddning och fina textilier A och O. En härlig sänggavel, snygg filt och mjuk matta sätter stilen, medan gardiner som löper från golv till tak ger ditt lilla sovrum ett rymligare intryck.

Annons

3. Mönsterrikt och kreativ förvaring

Tapet och mönster hör inte bara hemma i ett stort sovrum! Faktum är att du enklare kan leva ut dina mönsterdrömmar i det lilla sovrummet, eftersom färre komponenter behövs för ett lika maffigt intryck. Att ett litet rum kostar mindre att tapetsera är definitivt inget minus.

I Lotta och Fredrik Moritz lekfullt inredda hem går sovrummet i blåa nyanser. Olika mönster, men samma toner ger ett kreativt men genomtänkt intryck.

Har du ett fönster i ditt sovrum, men ingen plats för hyllor eller skåp? Testa på parets snygga lösning och placera dina böcker eller andra tillhörigheter i fönsterkarmen.

Annons

4. Fransk lyx med vackra detaljer

Trots att ditt sovrum är litet kan det fortfarande kännas lyxigt. Väl utvald inredning med vackra färger och behagliga material skapar enkelt en exklusiv känsla i sovrummet. Här kombineras textilier i linne och muslin med ett vackert sidobord med marmorskiva och en dekorativ kruka i lera, mot en rogivande mineralfärg på väggarna.

Kom ihåg att utnyttja väggar och tak i små rum. Här har exempelvis en klänning hängts på väggen, vilket förstärker känslan av fransk lyx .

5. Harmoniskt sovrum

Avskalat och lugnt sovrum
Foto: Michelle Meadows, Stylist: Sophia Bratt. Syns i "Avskalat och lugnt – titta in hos PR-proffset Mathilda".  

Våga håll ditt lilla sovrum avskalat och lugnt! Det kan vara lätt att råka fylla små ytor med för många saker, genom att försöka klämma in allt som får plats. Mathilda Brusewitz, grundare av PR-byrån Brusewitz Communication, har hållit sitt sovrum enkelt – och på så vis harmoniskt.

Annons

Satsa på vackra textilier i olika texturer, så upplevs ditt lilla sovrum hemtrevligt och trivsamt, utan en massa prylar.

6. Smart förvaring

Snygga garderober till sovrum
Foto: Andy Liffner, Stylist: Annaleena Leino. Syns i "Hemma hos Trengruppens VD och grundare Karin Sköldberg".  

Karin Sköldberg, VD för Trendgruppen PR, har skyndat långsamt när det kommer till hemmet. Hennes intresse för design och arkitektur syns tydligt i Stureby-lägenheten, där ordning och reda råder.

Sovrummet är lika stilrent som genomtänkt. De avskalade garderoberna med rena och raka former stjäl inte ljuset från den maffiga sängen, de snygga sidoborden eller den stilfulla spegeln. Mjuka textilier och en heltäckningsmatta ger rummet en varm känsla.

7. Öppet med skjutdörr

Sovrum med skjutdörr
Foto: Ragnar Omarsson, Stylist: Pella Hedeby. Syns i "Hemma hos stylisten Pella Hedeby".  

Hemma hos Residences inredare Pella Hedeby bjuds det på såväl elegans som lugn. I sovrummet kombineras olika texturer, såsom vackert linne mot den gråputsade väggen. Det lilla sovrummet öppnas enkelt upp mot vardagsrummet med en stilfull skjutdörr.

Annons

8. Snygga fönsterpartier

Sovrum inomhusfönster
Foto: Fredric Boukari, Stylist: Lindholm, Mäklare: Katarina Ljung för Historiska hem. Syns i "Bloggarens fina vindslägenhet till salu – kika in".  

Få ditt lilla sovrum att upplevas större än vad det är med glaspartier inomhus! Ett inomhusfönster i industristil och en matchande glasdörr med svarta stålkarmar är både snyggt och skapar en känsla av rymd. Det vackra ljusinsläppet är också ett stort plus.

Ett tips är att sätta hyllor för öppen förvaring längs med fönsterspröjsen. På så vis kan du visa upp dina käraste ägodelar i två rum samtidigt.

Sovrum glasdörr
Foto: Fredric Boukari, Stylist: Lindholm, Mäklare: Katarina Ljung för Historiska hem. Syns i "Bloggarens fina vindslägenhet till salu – kika in".  
Annons