Organisera ditt hem utan att tappa stilen – 5 tips

Ett inspirerande och vackert hem går hand i hand med ett organiserat sådant – och det är svårt att få det ena utan det andra.

Annons

Hemligheten bakom ett härligt hem ligger inte i möblerna, stilen eller prydnadsdetaljerna, utan i hur organiserat det är.

Och du kan göra det allt annat än tråkigt, i de bäst organiserade hemmen reflekterar man inte ens över de smarta lösningarna – de bara är där.

Här är knepen som gör ditt hem mer organiserat.

1. Förvara småprylarna

Det är lätt att det blir kaos i badrumsskåpet, med krämer, cleansers, tops, hårnålar och bomullsrondeller som ligger huller om buller. Och inte heller är det enkelt att hålla hyllorna rena när småprylarna och accessoarerna ligger utspridda.

Satsa på smidig småförvaring, som håller de allra minsta sakerna på plats. Genomskinliga behållare i plexiglas finns i många former – med eller utan lock – och låter dig se vad som finns där i. En bonus är att du aldrig behöver leta efter något.

Det här fungerar lika bra för smycken och för sminkbordet.

2. Dölj det trista

Finns det något mer oinspirerande än smutstvätt? Knappt.

Annons

Gör dig själv en tjänst och göm tvättkorgen. Ett sätt är att anpassa storleken på tvättkorgen så att den ryms i en djup byrålåda eller i botten på en stängd garderob.

Det är också smidigt att ha flera, lite mindre tvättkorgar som du delar upp tvätten i, beroende på om det är svarttvätt, vittvätt, underkläder, handdukar, och så vidare. På så vis är tvätten redan sorterad när är det är dags för tvättdag.

Läs också: 8 snygga och smarta förvaringslösningar

3. Skapa ordning i kylskåpet

Ett stökigt kylskåp gör att det blir svårt att få en överblick över det som faktiskt finns, vilket resulterar i att du köper på dig mer mat i onödan och tvingas slänga mer.

Investera i förvaringslådor i olika storlekar, det går så klart bra att använda tomma, rena matlådor. Du får bättre överblick och kan ta ut och ställa tillbaka maten på ett smidigare sätt.

Ett tips är också att samla exempelvis alla pålägg i en låda, alla grönsaker i en annan, alla rotsaker i en tredje, och så vidare. Det här systemet appliceras med fördel även i skafferiet.

Annons

Läs också: Förvaringsexpertens 6 bästa tips för att få ordning i köket

4. Märk upp

Vissa saker används inte regelbundet och det är dessa som med fördel kan förvaras i garderoben, skåpet eller förrådet.

Ett misstag många gör är dock att inte märka upp lådan, påsen, pärmen eller vad det nu må vara prylarna förvaras i – vilket kan leda till frustration när man väl behöver det.

Så oavsett om det är vinterskorna, sommargardinerna eller balkongdynorna du lägger undan för säsongen – märk upp. Så slipper du leta efter dem nästa år.

Detsamma gäller för viktiga papper, så som kvitton, avtal eller garantier. Dessa kan också vara bra att sortera i mappar och märka.

5. Visa upp det fina

Foto: Elisabeth Daly Styling: Design Therapy för Bo Sthlm fastighetsmäklare/mäklare: Cecilia Heikkilä  

Öppen förvaring kan ge ett stökigt intryck, men görs det rätt är det hur fint som helst.

Gå igenom, organisera och dela upp prylar som faktiskt gör sig bäst i det dolda, samt detaljerna som vinner på att visas upp.

Annons

Den senare kategorin kan du exempelvis placera i öppna hyllplan, på avställningsbordet eller i fönstret. Men se upp så att det inte blir för mycket. Det är ibland en hårfin gräns mellan smakfullt och too much.

Komplettera den öppna förvaringen med fina korgar, lådor och behållare där du kan placera sådant som inte ska visas upp, men som ändå kan stå på öppna hyllor.

Läs också: Maximera förvaringen – 5 smarta tips för garderoben

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Annons