Så skapar du ett harmoniskt sovrum enligt feng shui, 8 enkla feng shui tips

Så inreder du sovrummet enligt feng shui – 8 enkla hacks

Hej, sovrummet! Inspireras av feng shui och skapa en hållbar, långsiktig sovrumsmiljö där avkoppling och återhämtning står i fokus. Spana in åtta enkla hacks som gör skillnad.

Annons
TV: Inred med Feng Shui – 8 vanliga missar och lösningar
TV: Inred med Feng Shui – 8 vanliga missar och lösningar
1:44

Det är hög tid att ge sovrummet lite extra kärlek. Sovrummet är den konstanta källan till avkoppling i våra hem och rummet där dagar rundas av och drar igång. Tidigare har vi dykt ner bland kulörer, detaljer och materialval för att identifiera hur vi bäst skapar en lugnande sovrumsmiljö.

Nu behåller vi den lugna profilen men använder oss av en annan infallsvinkel, nämligen feng shui. Vad säger egentligen feng shui-läran om harmoniska sovrumsmiljöer? Och vad bör vi undvika för att se till att energin flödar på bästa möjliga sätt?

Så skapar du ett harmoniskt sovrum – åtta enkla knep enligt feng shui:

1. Positionera sängen

Positionering av föremål, inte minst större möbler som exempelvis sängen, är en grundpelare inom feng shui. Se till att din säng är placerad i commanding position, vilket innebär att den är placerad i dörrens riktning och att du ser dörren utan att vara placerad direkt framför den. Sänggaveln positioneras mot väggen medan det ska finnas tomma ytor på resterande sidor – höger, vänster och fotändan.

Så inreder du med feng shui, placering av sängen
Om du har ett nattduksbord vid sängen är det bättre att satsa på två stycken, en på varsin sida av sängen, för tydlig balans. Foto: Frama.  

2. Var noga med symmetrin

Hur stora ska de tomma ytorna längs med sängen och vid dess fotända egentligen vara? Enligt feng shui är det viktigt att ha lika mycket plats på båda sidor av sängen, inte minst om ni är två personer som delar säng. Däremot spelar det mindre roll hur stor ytan är så länge det finns en symmetri med lika mycket utrymme på båda sidorna av sängen. Utöver bättre flödande energi skapas ett genomtänkt och rent intryck.

Annons

3. Less is more gäller

Det ultimata sovrummet enligt feng shui är det icke-belamrade sovrummet. Precis som med övriga rum i hemmet är det lätt hänt att addera många detaljer och glömma att plocka undan eller revidera vilka detaljer som faktiskt behövs. Ge energiflödet en ypperlig boost genom att tänka sparsmakat och endast behålla möbler och föremål som används på daglig basis.

Så inreder du med feng shui i sovrummet, lampor
Förvarar du saker under sängen? Försök att hitta en ny plats åt föremålen alternativt se till att de som ligger där har en positiv koppling. Foto: Bricmate.  

4. Tomt under sängen

Har du förvaring under sängen? Dags att hitta en ny plats. Genom att placera föremål under sängen rubbas energins rörelsemönster då det inte går att röra sig obehindrat. Om det är svårt att utesluta all förvaring under sängen, gå igenom vad som förvaras där och försök att endast behålla saker med en positiv laddning. Emotionellt laddade objekt som drar igång negativa tankar bör plockas bort.

Annons

5. Minimera speglar

Speglar är lite av en vattendelare inom feng shui. De kan hjälpa till att boosta både energiflöde och ljusinsläpp i hemmet, men samtidigt kan energin upplevas överväldigande och svårkontrollerad – och påverka sömnen. Med flera speglar i ett och samma rum studsar energin fram och tillbaka vilket kan rubba rummets helhetskänsla. Om du har svårt att få en god natts sömn, testa att skippa spegeln eller speglarna.

Så inreder du med feng shui i sovrummet, inga speglar
För att ge energiflödet en ytterligare boost, se till att låta rummet gå i en nedtonad färgskala. Foto: Tine K Home.  

6. Rulla fram mattan

Ombonade textilier adderar behaglig energi och svårslagen mysfaktor på nolltid. En härlig matta under eller i närheten av sängen skapar ett genomgående lugn perfekt för sovrummet. Mattan fångar upp och kontrollerar energin medan du sover och skapar ett utmärkt möte mellan yin (genom mjuka ytor) och yang (hårda kontraster). Även två mindre mattor på varsin sida av sängen kan skapa samma känsla.

Annons

7. Förvalta dagsljuset

Inled dina dagar med att bädda sängen och släppa in det naturliga dagsljuset så snabbt som möjligt. Oberoende omfattning bidrar ljusinsläppet till ny energi och får med fördel flöda även när du inte är hemma. Om vädret tillåter, öppna gärna ett fönster eller balkongdörr samtidigt för ett friskt flöde av luft. Under natten flödar dagens energi bäst i en mörklagd miljö som sedan ljusas upp när en ny dag tar vid.

Så inreder du sovrummet enligt feng shui, ingen elektronik
Se till att lämna alla elektroniska prylar utanför sovrummet när det är dags att lägga sig för en bättre natts sömn. Foto: Ikea.  

8. Dra ner på elektronik

Brukar du ta med dig telefonen, datorn eller surfplattan till sovrummet? Testa att placera de i ett annat rum. Elektroniska föremål har alla ett magnetfält som kan påverka både immunsystem och sömnkvalitet negativt. Feng shui belyser vikten av att låta sovrummet vara så simpelt som möjligt för att låta både kropp och sinne slappna av, ladda om och återhämta sig.

Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57

Källa: MyDomaine & The Spruce.

Annons