Så vattnar du krukväxterna i sommar, enkla självbevattningstips

Så vattnar du växterna i sommar – 6 enkla självbevattningstips

Ska du åka bort i sommar? Vi tipsar om enkla och smarta självbevattningslösningar som håller dina blommor och växter i toppform även när du är bortrest.

Annons
5 växter att odla på balkongen
5 växter att odla på balkongen
0:51

Regelbunden vattning av krukväxter och semester kan upplevas som en knepig kombination. Numera finns det dock flera smarta självbevattningssystem, både att köpa färdiga i butik eller att göra själv, som smidigt vattnar plantorna åt dig.

Inspireras av sex effektiva bevattningslösningar, från bevattningsmatta till petflaska, som får dina blommor och växter att frodas även när du inte är hemma.

Här är sex effektiva och smarta bevattningstips – perfekt när du är bortrest:

Använd bevattningsmatta

Testa underbevattning i sommar! Med underbevattning håller sig växterna i form oavsett om du är hemma eller inte. Det finns flera varianter att köpa i butik, men det går även att pyssla ihop en egen med enkla medel.

Annons

Allt du behöver är en plåt eller djupare bricka, gamla tidningar, papper eller wettexdukar och vatten. Lägg in papprena eller dukarna i plåten eller brickan. Fyll på med vatten innan du placerar växterna (i sina innerkrukor!) ovanpå. En enkel men effektiv bevattningsstation.

Självbevattningssystem du kan göra själv
Orolig för att växterna inte håller sig i skick när du är bortrest? Testa underbevattning! Foto: Interflora.  

Vattna med flaska

Har du några PET-flaskor hemma? Använd de till sommarens bevattning! Lägg en avskuren PET-flaska med korköppningen nedåt direkt i jorden eller krukan och fyll på med vatten. Du behöver inte oroa dig för att växten blir övervattnad då jorden endast absorberar den mängden vatten som behövs.

Det finns även vissa automatiska varianter i butik gjorda i glas för en hållbar lösning både denna säsong och nästa.

Bomullstråd och vattenglas-metoden

Ibland behövs det inte mer än ett vattenglas och lite bomullstråd. Fyll glaset med vatten och klipp en bit snöre. Den ena änden placeras direkt i vattnet medan den andra läggs en bit ner i själva krukan. Så länge det finns ordentligt med vatten i glaset har växten allt den behöver.

Annons

Om plantan är lite större kan du använda dig av flera bitar snöre placerade i olika delar av krukan för jämnare bevattning.

Så tar du hand om dina växter och blommor i sommar
Se till att ge växterna ett så bra utgångsläge som möjligt i form av en ordentlig fuktboost innan avfärd. Foto: TT.  

Fuktboosta växterna

Ge dina växter det bästa tänkbara utgångsläget genom att kombinera bevattningen med en rejäl fuktboost innan avfärd. Duscha dina växter för en extra dos fukt att absorbera. Dessutom finns det flera sätt att öka luftfuktigheten runt växterna.

Ett smart knep är att placera växterna på ett fat eller en djupare bricka med lecakulor som fylls med vatten. Var noga med att vattennivån inte når upp till själva krukan utan är precis under, så att fukten enkelt absorberas via bladen vid behov.

Ställ växterna svalt

Växter är duktiga på att anpassa sig efter sin miljö. Om dina växter är placerade i en sval miljö behöver de mindre vatten. Ställ plantorna i ett garage, förråd eller annan sval yta i ditt hem.

Om ytan har dåligt med ljus är växtbelysning en bra idé. Låt belysningen vara igång cirka 8-10 timmar om dagen.

Smarta självbevattningstips och knep i sommar
Behöver din växt vattnas ofta? Vilken sorts kruka den står i kan spela roll. Foto: Unsplash.  

Se över vilken sorts kruka du har

Växter som har planteras i terrakotta eller lerkrukor behöver nästan alltid vattnas mer och oftare än växter i plastkruka. Detta eftersom vatten avdunstar genom krukans väggar. Använd ytterkruka för att enkelt öka fuktigheten runt växten.

Källa: Interflora och Wexthuset.

Annons