Sovrumsinspiration, så skapar du ett jordnära sovrum

Så skapar du ett stilfullt och jordnära sovrum – 4 enkla tips

Dags att ge sovrummet lite extra kärlek! Skapa en avkopplande, stillsam oas tack vare nedtonade färgval och väl utvalda detaljer. Inspireras av fyra enkla men effektiva hacks som gör skillnad.

Annons
Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57

Att göra om hemma behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med omfattande förändringar. Oftast är det minst lika effektivt (om inte mer) att lägga fokus på mindre, genomtänkta lösningar med lång hållbarhet. Om du vill förnya sovrumsmiljön är ett nedtonat, genomgående tema en utmärkt utgångspunkt tillika säkert kort oavsett säsong.

Inspireras av fyra enkla sätt att skapa en stilfull och jordnära sovrumsmiljö – från nedtonade färgval till väl utvalda detaljer:

Annons

1. Murrig röd tråd

Så skapar du ett jordnära sovrum, murriga färger
Satsa på jordnära färger för en behaglig känsla med hög mysfaktor. Foto: Himla.  

En av höstens allra vassaste färgtendenser stavas murriga toner, med beige och brunt i huvudsak. Den murriga trenden genomsyrar även 2022 års kulörtrender, mycket tack vare sitt klassiska utförande utan tydlig säsongskoppling. Färgerna adderar en härligt ombonad känsla men bevarar samtidigt sovrummets efterlängtade lugn.

Tips! Testa dig fram med textilier, från sängkläder till kuddfodral och gosiga plädar, i en murrig färgsättning. Skapa enhetlighet genom att låta en och samma kulör genomsyra sovrumsmiljön i olika nyanser.

Annons

2. Stilfullt statement

Så skapar du ett jordnära sovrum, spegeln
Väggspegeln Rise & shine från New works skapar ett diskret men stilfullt blickfång. Foto: New works.  

Glöm inte blickfånget! Alla hemmets rum får sig ett omedelbart konstnärligt lyft om en statementdetalj kliver fram i strålkastarljuset. I sovrummets lugna miljö är det extra fint om detaljen går i ett kontrasterande utförande gentemot rummets befintliga inredningsbild, antingen rent kulör- eller materialmässigt.

Tips! Tänk bortom alla slags pekpinnar och plocka fram en detalj, från en maffig grönbladig växt till abstrakt konstverk eller kanske en sober ljuskälla som du tycker om och vill framhäva. Använd gärna väggarna för att frigöra golvyta och skapa rymd.

Annons

3. Genomtänkt mönstermix

Så skapar du ett jordnära sovrum, mönster
Note design studio har uppdaterat Stig Lindbergs mönsterklassiker – och skapat en stilsäker sänggavel. Foto: Bricmate.  

En liten mönsterinjektion kan aldrig gå fel. Många räknar bort mönster när det kommer till stilfulla miljöer, men den härliga kontrasten får mer än gärna hänga kvar. Inspireras av Bricmates sänggavel som livar upp tack vare sitt lekfulla utförande men ändå går i en behaglig färgsättning perfekt för sovrummet.

Tips! Rädd för att mönstrade detaljer ska ta över? Behåll den naturnära, jordiga basen och komplettera istället med mönster i form av en möbel eller två-tre mindre textilier. På så sätt lyfts miljön utan att kompromissa med den tidlösa basen.

Annons

4. Klassiska naturmaterial

Så skapar du ett jordnära sovrum, naturmaterial
Naturnära materialval är en stilsäker vinnare oberoende säsong. Foto: Tine K Home.  

Hej, naturnära material! Få har nog missat den omåttligt populära materialtrenden tillika långsiktiga bubblaren som spås prägla våra hemmiljöer även på lång sikt. Ljusa träslag och rejäla, asketiska detaljer passar in i alla hemmets rum. Snyggt blir det om trä kombineras med sten för ett diskret men tydligt naturnära tema.

Tips! Den avkopplande känslan förstärks alltid i en luftig miljö. Tänk avskalat och satsa på färre detaljer i rejäla, slitstarka material i ditt sovrum. Inspireras av Tine K Home, där naturnära belysning och bord sätter stilen.

Annons