Imke tipsar: Veckans 6 bästa auktionsfynd från 70-talet

Annons

Imke Janoschek, redaktionschef på Residence, är uppvuxen på loppisar, både som ständig försäljare bakom tapetbordet, – som alltid stod redo i källaren – och som kund i mammas och mosters följe. Moster drev inredningsbutik och fyllde ofta på i sortimentet genom en liten loppisräd i gryningen. I vuxen ålder har hon ersatt allt rotande i containrar, soprum och på antikmarknader med konstant surfande på auktonssajter.

– Numera är det här mitt knark och min bästa avkoppling, det slår ut allt annat i internetvärlden. Ge mig en auktionssajt och jag kan lätt glömma tid och rum i ett par timmar, säger hon och fortsätter:

– Denna vecka går jag i barndom och härjar i 70-talet. Minns mammas vita afghanpäls som hon hade i alla väder. En gång ställde hon sig bakom ett roterande bildäck iförd denna. Pappa hade kört fast i någon djup vattenpöl när vi skulle sno kål från ett fält (alla grönsaker skulle alltid stjälas från fält) och mamma fick gå av och putta på bilen. Pälsen blev sig aldrig lik efter det. Jaja, ljuva tider. 70-tal är hett nu, och inredningsmässigt märks det inte bara på att rispapperslamporna kommer tillbaka i nya, dyra varianter. Jag har botaniserat i några andra godbitar på auktionsajterna denna vecka.

Annons
glas kekkerit
 

1. Glas av finska designeliten
– Glas av mannen bakom Iittala-loggan och de så populära Festiva-ljusstakarna räknas till den absoluta finska designeliten. Dessertskålarna får mig att tänka på sköna 70-talsefterrätter som päron med aftereight eller Peach Melba… Glasservis Kekkerit, design Timo Sarpaneva, Iittala, 1970-80-tal, utrop 2 000:-, bukowskimarket.com

2. Ännu en finsk glasmästare

– En annan mästare på glas, Wirkkala. Man blir genast sugen på en redig Gin Tonic när man ser dessa. Servisglas, Aslak, Tapio Wirkkala, Iittala, utrop 2 000:-, bukowskimarket.com

Annons
glas aslak
 

3. Trendig designklassiker
– Det sägs att Bruno ritade 50 olika versioner av klassikern Karin, versioner som ligger i det hemliga arkivet hos Dux och som väntar på att se dagens ljus. Karin har varit väldigt populär i trendinredningar under de senaste två åren.  Lätt intellektuell vibe som så klart tilltalar mig. Fåtöljer, Karin, Bruno Mathsson, Dux, utrop 4000, bukowskimarket.

bruno mathson
 

Läs även: Imkes krönika – 9 stadier alla som renoverar går igenom

Annons

4. Annas återkomst?
– Ateljé Lyktans 70-talsklassiker framför andra brukar ju vara Bumlan, men jag tycker att Anna Ehrners Anna bör få en renässans. En skön matbordslampa, med skärm i skinn, årets trendmaterial nr uno. Takarmatur, Ateljé Lyktan, Anna, 1970-tal, i krom och med skärm i ljust skinn, utrop 1200:-, Auktionsverket.

lampa
 

5. Julgranspynt i 70-talsanda
– Satsa på en 70-tals-jul med stiligt glaspynt! Juldekorationer, 9 st, glas, Boda Sweden, 1970-tal, tomtar, gris, mm, delvis i originalaskar, utrop 1 000:-, Auktionsverket.

Annons
juldekoration
 

6. Favorit av Jim Dine

– 70-talskonstnären Jim Dine är tydligen känd för någon Happening som han gjorde tillsammans med Claes Oldenburg på 60-talet. Jim Dine finns representerad på MoMa och andra kreddiga ställen. Känt för att måla mycket kulörta hjärtan. Men jag gillar den här bättre! Etsning, Watercolor marks, Jim Dine, signerad, numrerad 28/55 och daterad -1973, utrop 10 000, bukowskimarket.com.

tavla
 
Publicerat 03 december 2015
Annons