Så inreder du med konst hemma, allt du behöver veta

Stor guide: Så inreder du med konst hemma – allt du behöver veta

Att inreda med konst hemma har gått från en bubblande mikrotrend till märkbart intresse – men vad är viktigt att tänka på? Här samlar vi, tillsammans med expert, allt du behöver veta när du inreder med konst hemma – från starten på din konstsamling till konkreta tips. Lycka till!

Annons
TV: Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll på
TV: Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll på
1:32
Så inreder du med konst, allt du behöver veta
Färgsprakande konst och lekfulla skulpturer hos konstmässan Market art fair. Foto: Jean-Baptiste Béranger.  
Annons
Så inreder du med konst, Market art fair
Sara Berner Bengtsson. Foto: Kerstin Westeson.  

Från poppiga posters och personliga bilder till unika skulpturer och vackra tavlor. Konst regerar och maffiga blickfång fortsätter vara i ropet. Däremot kan det kännas knepigt att inreda med konst, att ens starta sin egen samling och överhuvudtaget hitta de där häftiga verken med det lilla extra.

Inred med konst – allt du behöver veta

Så inreder du med konst, allt du behöver veta
Färgsprakande konst och lekfulla skulpturer hos konstmässan Market art fair. Foto: Jean-Baptiste Béranger.  
Annons
Sara Berner Bengtsson. Foto: Kerstin Westeson.
Sara Berner Bengtsson. Foto: Kerstin Westeson.  

Vi pratade med konstmässan Market art fairs managing director Sara Berner Bengtsson, en mässa som lyfter konst från nordiska gallerier och konstnärer, om allt viktigt gällande konst – från A till O.

Så inreder du med konst hemma

Låt oss börja på ruta ett och kolla närmare på hur vi egentligen inreder med konst i våra hem. Här är nyckeln att inte begränsa sig och snöa in sig för starkt i miljöns helhetskänsla när du väljer konst. Se snarare till att du känner någonting för konsten innan den tar plast i hemmet.

Annons
Så inreder du med konst hemma, våra bästa tips
Satsa på konst som du verkligen tycker om snarare än verk som endast smälter in. Foto: Hay.  

– Välj ett verk som väcker känslor i dig och som du kanske inte ens vet om du älskar eller ogillar så kommer det säga något till dig varje dag, till skillnad om du väljer ett säkert kort, som tillslut bara kommer smälta in i väggen, säger Berner Bengtsson.

Vad är viktigt att tänka om jag är helt ny till konst?

– Att det inte kan bli fel. Jag tycker inte heller att det är en dödssynd att ta ner och ställa undan ett verk man inte längre känner något för.

Annons
Så påbörjar du din konstsamling
Våga integrera ny konst i blandade kulörer och utförande i hemmet. Foto: H&M Home.  

Så påbörjar du din konstsamling

Att påbörja en egen konstsamling, oberoende om du är sugen på ett fåtal verk eller vill börja samla i större utsträckning, börjar med inspiration utifrån. Att faktiskt se konst är ett vitalt startskott som ofta boostar inspirationen och ger en bättre inblick i vad du faktiskt gillar. Besök muséer, kika in i en konsthall och ta en gallerihelg så märker du snabbt vilken typ av konst som faller dig bäst i smaken.

Så inreder du med konst, så påbörjar du din konstsamling
Vill du dra igång din egen konstsamling? Gallerier är ett hett tips. Foto: Stellar works.  

Just gallerier är ett extra bra tips om du vill vara mer nischad i din samling och kanske stötta självständiga artister eller mindre konstnärer på uppkomst.

Annons

– Går du på seriösa gallerier kommer du snabbt in i ett sammanhang och lär dig automatiskt mer. Gallerier jobbar med att stärka och promota sina konstnärers karriärer långsiktigt, så om du börjar handla på ett galleri lovar jag att du snart kommer bli inbjuden till förhandsvisningar, middagar och få uppdateringar om utställningar “din” konstnär är med i.

Så inreder du med konst, så hittar du konst
På gallerier kan du enklare stötta mindre artister och få tag i än mer unika verk. Foto: Menu.  

De bästa ställena att hitta konst på – från lyx till budget

Många tror att konst är synonymt med stora kostnader, men det är inte nödvändigtvis fallet. Oavsett budget finns det mängder av unik konst att införskaffa, både lokalt och globalt, i olika prisklasser.

Annons
Så inreder du med konst hemma, här hittar du konst
Inspireras av färgstark konst och magiska skulpturer hos The Ode To. Foto: Mikael Lundblad.  

– Att gå på konsthögskolornas avgångsutställningar, som ofta är i maj, är ett roligt sätt att se mycket konst. Dessutom kan du ofta köpa väldigt prisvärda verk direkt från konstnären. För konstinspiration i lyxklassen, besök de stora konstmässorna! Frieze i London, New York och Los Angeles, Art Basel i Basel, Hong Kong och Miami är två internationella tips. I Sverige har vi Market art fair, där du kan se och köpa den bästa nordiska samtidskonsten, få en överblick över vilka gallerier som finns och vilken typ av konstnärer de faktiskt jobbar med.

Annons
Så inreder du med konst, vad från Hay
Skulpturer fortsätter att pryda våra hem i allt större utsträckning 2022. Foto: Hay.  

Bra att tänka på när du köper konst

När det kommer till att införskaffa konst finns det två saker som kan vara extra bra att ha i åtanke. När du köper ett verk får du inte bara ett magiskt konstverk – du stöttar även kulturen. Om du handlar konst via ett seriöst galleri går hälften av priset till konstnären, vilket skiljer sig från om du köper på auktion eller av en konsthandlare.

Så inreder du med konst, tavlor
Se till att investera i konst och skulpturer som du verkligen tycker om. Foto: Menu.  

Se också till att inte falla för tanken om konst som investering. Tänk att konst absolut kan vara en bra pengamässig investering, men det är ofta kopplat till att köparen besitter stor kunskap och har en större budget (den största värdeutvecklingen inom konstsegmentet märks av först i miljonklassen). Satsa istället på att köpa det du gillar så är sannolikheten betydligt högre att du blir nöjd med köpet och att någon annan också gillar det om du mot förmodan behöver sälja av verket i framtiden.

Annons
Så inreder du med konst hemma, Maria Verikas
Auktion, konsthandlare och numera även Instagram är bra ställen att hitta konst på. Foto: Maria Verikas.  

3 tydliga konsttrender just nu

Konstbranschen präglas även den av trender. Här samlar Sara Berner Bengtsson tre konsttrender som sticker ut lite extra hösten 2021 och framöver:

1. Aktuella frågor i fokus

Även om konsttrender, likt inredningstrender, inte rör sig i rasande fart genomsyrar aktuella frågor och händelser konstverk i allt större utsträckning, en tendens som endast ser ut att växa sig större.

– Konstnärer speglar och kommenterar sin omgivning. Därför syns såklart strömningar och aktuella frågor i samhället även i konsten, som #metoo, Black Lives Matter-rörelsen och klimatkrisen.

Annons

2. Större bredd av konstnärer

I spår av just Black Lives Matter har intresset för svarta och icke-vita konstnärers verk ökat i intresse, rusat i värde och fått mer uppmärksamhet, ett nödvändigt trendbrott i en länge överväldigande, vitnormativ och icke-inkluderande bransch. Däremot finns det mycket kvar att utveckla, förändra och förbättra, inte minst på en fundamental nivå.

– De som investerar i prisutvecklingen och jobbar med konst oftast är vita, vilket gör det ganska exploaterande.

Annons

3. Kvinnliga konstnärers återkomst

Många konstnärer, ofta kvinnor, med stora, betydande insatser inom konstvärlden under 1960- och 70-talet har glömts bort. Nu börjar bortglömda kvinnliga konstnärer göra comeback genom att deras verk bubblar upp och ges erkännande.

– I år har också NFTs och blockchain-teknologi (tänk kryptorörelsen och digital konst reds. anm) på konstmarknaden fått sitt stora genomslag och det blir spännande att se om det kommer bli en naturlig del av konstvärlden eller bara en tillfällig spekulationsbubbla.

Så inreder du bäst med konst hemma – 4 tips

  1. Låt konsten ta plats. Ett litet verk men av bra konstnärlig kvalitet som väcker en känsla i dig, kan mycket väl hänga ensamt på en stor vägg.
  2. Den minutiöst måttuppsatta tavelväggen är överskattad! Satsa på friare uttryck och ledigare placeringar, antingen bara i form av ett verk eller fler.
  3. Häng oftast lägre än du tror. Ett enkel tumregel “proffsen” hänger efter är att mitten av verket ska ligga 145 centimeter från golvet.
  4. Lägg lite kärlek på att rama in snyggt. Gå till en riktig rammakare (fråga konstnären eller galleriet vem de rekommenderar) och investera i reflexfritt glas.
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34
Publicerat 22 september 2021
Annons