Residence stora sommarguide: Smultronställen på Öland

Residence guidar bland fik, slott och världsarv på Öland – häng med på den ultimata guiden till vår nästa favoritö.

Annons

Naturreservat, fiskebodar och oändliga kohagar – än är den avlånga ön inte på långa vägar så trendigt exploaterad som det gotländska syskonet intill. Men det kan inte dröja särskilt länge förrän minigolfbanor och campingar förvandlas till stenugnspizzahak och bohemiga B&B:s. Residence har samlat smultronställena på vår nästa favoritö.

Strandnära B&B Öland

Mycket mer idylliskt än Öland på sommaren blir det inte. En av öns pärlor är Strandnära, ett ekologiskt bed and breakfast med lika ekomärkt restaurang och kafé, som också belönades med »årets hållbara kafé« i White Guide för ett par år sedan. En liten promenad bort ligger Stora Frö med dess örtagårdar, krukmakeri och loppisar, och det praktfulla Stora Alvaret.
strandnara.com

Keramik i gråskala från Paradisverkstaden.
Keramikdrömmar på Paradisverkstaden.  

Paradisverkstaden Öland

Precis när bilen rullat över Ölandsbron hittar du Paradisverkstaden, ett familjeföretag startat av Eva och Olof Paradis i mitten av 70-talet. Makarnas keramik hittade snabbt sin karakteristiska form med mjuka, organiska linjer och mönster som ofta hämtar sin inspiration från Öland. Sedan 1986 är företaget också Kunglig Hovleverantör – och i dag utgör döttrarna Hannah och Moa en viktig del av det alltjämt blomstrande familjeföretaget.
paradisverkstaden.se

Vida konsthalls mäktiga fasad i kvällsljus.
 

Vida museum & konsthall
Nio kilometer söder om Borgholm ligger Vida Museum & Konsthall där bara museibyggnaden i sig utgör skäl för ett stopp på Ölandssemestern. Inuti de två konsthallarna hittar du samtidskonst där det senaste inom glas, keramik, skulptur och måleri ställs ut.
vidamuseum.com

Annons

Capellagården
Vickleby

Capellagården var möbel- och inredningsarkitekten Carl Malmstens slutliga skolprojekt som han startade vid 70 års ålder. Capellagården har utbildningar inom textil, möbeldesign och inredning samt keramik – dessutom finns en trädgårdsutbildning med stora, egna odlingar. Ett perfekt besöksmål med fina utställningar, kafé och en egen handelsträdgård.
capellagarden.se

Panoramabild på Stora Alvarets karga landskap.
Foto: IBL.  

Alvaret

Besök ett världsarv i sommar! Stora Alvaret på Öland har nämligen tillsammans med södra Ölands odlingslandskap av Unesco fått den prestigefyllda utmärkelsen vid millenieskiftet. Det 37 kilometer långa och 15 kilometer breda området med alvarmark utgör en fjärdedel av hela öns yta – och har en speciell flora med en mängd arter som är unika för området. Ett unikt måste på din Ölandsvistelse!

Annons

Lisa Milberg, Auktionstipset

Olsgården

Triberga

»Lite opålitliga öppettider men det har också blivit en del av charmen. Åker dit förväntansfull betydligt oftare än jag släpps in.«

Victoria Skoglund, trädgårdsmästare

Kaffestugan i Böda

»Här hittar du ljuvligt stenugnsbakat surdegsbröd och gott egenrostat kaffe. Valnötsbrödet och smörmullarna som riktigt smälter i munnen är sådant jag längtar till när jag inte är här. Det är ett perfekt stopp med bilden om man ska vidare norrut på ön.
kaffestuganiboda.se

Soppa med nybakt bröd på Café Hage.
Keramik och hembakt på Café Haget.  

Vill du ha Victorias bästa tips på hur du skapar en grönskande uteplats? Klicka här för att läsa intervjun med trädgårdsmästaren.

Café Haget

»I närheten av vårt hus ligger ett underbart kafé med eget krukmakeri. Menyn är inte så stpr men det serveras lättare luncher och härligt hembakt. Du sitter under de knotiga tallarna alldeles vid strandkanten, och äter och dricker gör du ur vacker brukskonst av den unga ägaren och keramikern Caroline. Vi cyklar hit flera gånger i veckan, ibland för ett svalt glas vin, en annan gång för mysig visafton. Vägen dit längs havet är fantastisk!«
cafehaget.se

Annons

Solliden

»Det kungliga sommarslottet kan tyckas vara en turistfälla, men det tycker inte jag. Här finns en otroligt vacker och välskött park. Min favorit är den italienska trädgården med buxbomshäckar, klippta tujor och vackra bronsskulpturer. Här finns också en vacker rosenträdgård. Mitt tips är att ta en halvdag på Solliden och florera i parkerna.
sollidensslott.se

Alvedsjöbodar

»Några kilometer från Horns udde hittar du Alvedsjöbodar. Ett vackert gammalt fiskeläge med sluttande sjöbodar som ser ut som små väderbitna radhus längs den långa stenstranden. Hit åker vi med kvällsfikakorgar och en flaska rosévin för att fånga Öland från sin bästa sida och njuta av magiska solnedgångar över havet. Vill man ta den perfekta Instagrambilden är det hit man ska åka!«
visitkalmaroland.com

Läs mer:

Guide: 7 guldkorn på Öland att besöka

Kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus

Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Publicerat 23 juli 2018
Annons