Bilder från Villa Dagmar – Östermalms nya lyxiga boutiquehotell

Titta in i Stockholms boutiquehotell Villa Dagmar

Precis intill Östermalms Saluhall öppnar på torsdag Villa Dagmar, det senaste tillskottet av lyxiga boutiquehotell i Stockholm. Som systerhotell till anrika Hotel Diplomat är förväntningarna höga. Följ med Residence på en exklusiv förhandsvisning.

Annons
Så skapar du hotellkänsla i badrummet
Så skapar du hotellkänsla i badrummet
0:56

Nu på torsdag den 6 maj 2021 öppnar Villa Dagmar upp med guldläge på Östermalm i Stockholm. Hotellet är uppfört i fastigheten på Nybrogatan 25-27, samt den bakomliggande fastigheten.

Boutiquehotellets namn skvallrar om inspirationen till projektet, nämligen Dagmar Bergstens villa i Båstad, Karl och Dagmar Bergstens privata bostad. Ägarfamiljen, fjärde generationen Malmström, delade en vision om att Hotel Diplomats systerhotell ska kännas som ett hem.

Arkitektens ord om boutiquehotellet

Arkitekten Per Öberg har tillsammans med Stockholms stad arkitekter på Tengbom valt att bevara stora delar av fastighetens jugendstil, som understryker den europeiska känslan och atmosfären. Den mest spektakulära detaljen är det vackra glastaket, inspirerat av British Museum, som ramar in hotellets hjärta; innergården och trädgården.

Det arkitektritade glastaket som hämtar inspiration från British Museum
Det arkitektritade glastaket som hämtar inspiration från British Museum.  

– Det har varit ett energikrävande och lärorikt projekt där vi bidragit med våra samlade erfarenheter från tidigare restaureringar och hotellprojekt. Visionen för Villa Dagmar har varit tydlig från start och har burit oss genom hela projektet. Hotellet består av flera kulturhistoriskt skyddade byggnader av olika karaktärer, vilket har krävt en gemensam ansträngning för lyckas skapa hotellets fysiska och visuella flöden. Vi har skapat en härlig plats, ett ställe man vill återkomma till, säger arkitekt Per Öberg.

Annons

Kan du inte få nog av vackra designhotell? Här listar Residence fyra hotellupplevelser designade av Claesson Koivisto Rune.

Informella möten och en känsla av Italien

När man kliver in genom huvudentrén på Nybrogatan 27 möts man av den elegant avslappnade och varma atmosfären som lever upp till det italienska uttrycket "sprezzatura". Lobbyn har flera loungeområden där gäster och stockholmare kan ses för informella möten över ett glas vin.

Innergården, som för tankarna till en italiensk piazza, har en central mat- och vinbar och restaurang, som drivs i samarbete med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Medelhavskänslan och referenserna till Italien är ständigt närvarande. Varma färger, mörka träslag, stora krukor och balkonger med välfyllda blomlådor.

Villa Dagmars fantastiska innergård under det arkitektritade glastaket
Den fantastiska innergården med mat- och vinbar och restaurang.  

Eklektisk elegans och hemkänsla

Den lyxiga inredningen har tagits fram av delägare Anna Cappelen, inredningsarkitekt Per Öberg och inredare Helena Belfrage. Gruppen har tillsammans med Villa Dagmars hotelldirektör Sune M. Malmström rest runt i Europa och inspirerats av olika städer, kulturella platser och hantverk. Visionen var tydlig – skapa ett personligt och unikt stadshotell, en villa i city.

Annons

– Det har varit en lustfylld resa där vi under resans gång har kunnat utveckla visionen. Hela familjen har varit delaktig och bidragit i arbetet där varje detalj är noga utvald för att ge den rätta känslan av ett härligt hem. En röd tråd löper genom allt från arkitekturen, fina lister, hantverk, till inredningen, säger Anna Cappelen.

Hotellet har totalt 70 rum och sviter där man lyckats skapa en varm hemkänsla med hjälp av kvalitativa designval. Möbler från både svenska och italienska designers, mönstrade tapeter, mjuka heltäckningsmattor och vackra trägolv.

Gästrummen är individuellt designade i varma toner
Gästrummen är individuellt designade i varma toner.  

Hotellet erbjuder rum med utsikt eller balkong över trädgården, rum med vy över den pulserade Nybrogatan eller över Östermalms takåsar.

Hotellrummen på Villa Dagmar erbjuder elegans och generösa badrum
Hotellrummen på Villa Dagmar erbjuder elegans och generösa badrum.  

Resturang med smaker från Medelhavet

Även restaurangen på Villa Dagmar präglas av den internationella Medelhavskänslan och drivs av duon bakom Michelin-restaurangen Aloë, Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

Annons

– Villa Dagmar liknar inget vi tidigare har gjort. Tillsammans med Villa Dagmar har vi satt en organisk struktur för att allt ska fungera dygnet runt, alla dagar om året. Ansvaret gäller hotellets alla delar så som restaurangen för frukost, lunch och middag, mat- och vinbaren, takeaway, butiken och roomservice, säger Niclas Jönsson.

Bordsdukning med elegant Medelhavskänsla
Bordsdukning med elegant Medelhavskänsla.  

Interiör såväl som menyn har tydliga influenser från Italien, södra Frankrike, Mellanöstern och Nordafrika. Menyn beskrivs som ett generöst urval av många små rätter i ett organiserat kaos. Välj bland innovativa pizzor, spännande alternativ från det gröna köket eller maritima rätter som får smaklökarna att vattnas.

Livsstilshotell med det där lilla extra

Förutom den härliga internationella atmosfären och den vackra interiören hittar du fler unika koncept som tar detta hotell till sin status som livsstilshotell. Orangeriet eller Smedjan är exempel på utrymmen där gäster kan avnjuta avskildhet. Det finns även en chambre separée för möten och event, ett holistiskt spa och gym samt en egen ingång till Östermalmshallen.

En unik koncept- och blomsterbutik ger gästerna möjlighet att ta med sig en bit av hotellupplevelsen hem. Här kan du köpa designföremål, böcker, accessoarer och ett urval av Villa Dagmars egna möbler, specialdesignade av Per Öberg. Blomsterutbudet är en hyllning till Dagmar Bergsten som älskade att omge sig själv med blommor och växter.

Annons