Restauranger att besöka på Gotland i sommar

Lunch med utsikt över havet, middag mitt i Visby eller en avstickare under bilresan på Sudret? Här tipsar vi om restaurangerna att besöka på Gotland sommaren 2022!

Annons
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

Gotland är ett självklart val för tusentals semesterfirare varje år. Här finns både historisk arkitektur och unik natur att upptäcka. När det gäller gotländsk mat så pratas det ofta om lamm, kajpsoppa och saffranspannkaka – något som går att beställa på flera av restaurangerna runt ön.

Bra restauranger att besöka på Gotland 2022

Residence har rådfrågat gotlänningarna själva och samlat redaktionens bästa restaurangtips på ön. Nedan listar vi allt från mysiga caféer till mer exklusiva restauranger – från norr till Storsudret i söder!

Annons

Prima Gård, Bunge

Prima gård
 

I år öppnar Prima Gård upp dörrarna för nionde året i rad. I Bunge på norra Gotland ligger restaurangen där det serveras jordnära rätter med gårdens egna örter, bär och tryffel. Allt serveras på handgjord keramik som tillverkas och säljs på plats. Här går det att äta både lunch, fika eller en lyxigare 5-rätters. Läs mer här.

Öppettider: Restaurangen är öppen för bokade gäster fredag - söndag, läs mer på hemsidan.

Var: Bunge Ducker 405, Fårösund

Annons

Krusmyntagården, Visby

krusmyntagården gotland
 

Strax norr om Visby, längst kusten, ligger Krusmyntagården. En välbesökt restaurang med tillhörande gårdsbutik. Här kan du ta en fika, äta mat, handla i butiken eller strosa omkring i örtgården. Läs mer här.

Öppettider: Varje vardag 10–20 under högsäsong.

Var: Krusmyntavägen 4, Visby

Villa Alma, Visby

villa alma gotland
 

Villa Alma är ett boutiquehotell i Visby med tillhörande restaurang. När du kommer in här vill du direkt ta upp mobilen för att fotografera såväl omgivningen som inredningen. Under sommaren 2022 samarbetar restaurangen med stjärnkocken Markus Aujalay. Här kan du äta både frukost och middag och samtidigt njuta av utsikten över havet eller Almedalen.

Annons

Öppettider: Läs mer på hemsidan.

Var: Strandvägen 8, Visby

Surfers, Visby

Surfers visby
 

Är du på jakt efter en smakexplosion så är Surfers restaurangen att besöka. Här serveras det smårätter med inspiration från Sichuan, en provins i Kina. Surfers ligger mitt i Visby och under högsäsong kan det vara bra att boka bord i god tid. Läs mer och boka bord här.

Öppettider: Onsdag - Söndag, 17.00 till sent.

Var: Södra Kyrkogatan, Visby

Cavabaren, Visby

cavabaren visby
 

Vill du sippra på en drink eller äta en bit mat samtidigt som du njuter av solnedgången? Då är det här stället för dig. Den välkända och populära restaurangen Krönet Bodega har stängt igen och under sommaren 2022 öppnar Cavabaren i deras gamla lokaler. Här kommer det serveras drinkar och tapas. Håll utkik och läs mer här.

Annons

Öppettider: Inte annonserat. Läs mer här.

Var: Adelsgatan 41, Visby

Vår Fru, Visby

Mitt i Visby hittar du Vår Fru. En restaurang och vinbar med en konstnärlig anda! Från början är restaurangen ett surdegsvåffelbruk – något som speglar av sig på menyn i dag. Här kan du äta lyxiga våfflor (och annan typ av mat), dricka gott och njuta av konst i ateljen. Läs mer här.

Öppettider: Varje dag 12-22 under högsäsong.

Var: S:t Hansgatan 24, Visby

Bakfickan, Visby

bakfickan visby
 

En fantastisk fisk- och skaldjursrestaurang mitt i Visby. Här kan du sitta på uteserveringen och blicka ut över Stora torget och S:ta Katarina ruinen. Välj mellan stekt strömming, rökta räkor från Katthammarsvik eller en ljuvlig fisksoppa. Här kan du läsa mer.

Annons

Öppettider: Från lunchtid till 22 varje dag.

Var: Stora torget 1, Visby

Lilla Bjers, Västerhejde

Lilla Bjers Gotland
 

Strax utanför Visby finns Lilla Bjers, en familjeägd gård där det lagas mat på de råvaror som finns tillgängliga i närområdet. Här kan du antingen boka bord för en gårdslunch i växthuset eller boka en längre kvällssittning med avsmakningsmeny. Läs mer här.

Öppettider: Varje dag under högsäsong. Trerätters långlunch 11.30 - 14.00. Avsmakningsmeny från 17.00.

Annons

Var: Västerhejde, Lilla Bjers 410

Berså, Tofta

Inredning, mat och shopping – finns det någon bättre kombination? I det gamla kapellet i Tofta, strax söder om Visby, finns Berså café. En charmig butik och café i ett. Ett måste för den inredningsintresserade! Läs mer här.

Öppettider: Torsdag och fredag 12.00 - 17.00. Lördag och söndag 11.00 - 16.00.

Var: Tofta Licksarve 102, Tofta

Surflogiet, Tofta

Strax söder om Visby hittar du Surflogiets strandbar. Här bjuds det på en enkel meny där den mesta av maten och drycken kommer från Gotland. Surflogiet har tagit begreppet Glamping till Sverige och erbjuder både boende, restaurang och surfing. Läs mer här.

Annons

Öppettider: 11.30 till sent varje dag under högsäsong.

Var: Eskelhem Toftavägen 374, Tofta

Stelor, Västergarn

25 minuter söder om Visby ligger det gotländska gårdshotellet Stelor. Efter ombyggnad gör restaurangen en nyöppning 2022. Läs mer och håll utkik här!

Öppettider: Gårdsmiddag varje dag från 17.00 under högsäsong.

Var: Stelor Västergarn 117, Tofta

Katthammarsviks rökeri, Katthammarsvik

Gillar du fisk? Då måste du åka hit! Här ligger Gotlands äldsta rökeri. En mysig och lugn restaurang som passar alla sällskap. Sitt intill havet och njut av rökta räkor, stekt strömming eller en lyxig räksmörgås. Tips! Luras inte av den långa kön utanför – det går fort!

Annons

Öppettider: Läs mer här.

Var: Hamnen, Katthammarsvik

Smakrike krog, Ljugarn

smakrike krog
 

På den östra sidan av ön ligger charmiga Ljugarn. Här finns flera olika restauranger att besöka – bland annat Smakrike krog, en restaurang med exklusiv miljö och känsla. Här kan du avnjuta smakmenyer med klassiska smaker eller 3-rätters i olika former. Läs mer här.

Öppettider: Alla dagar 17.00 - 22.00 under högsäsong.

Var: Claudelins väg 1, Ljugarn

Djupvik hotell, Eksta

djupvik hotell
 

Hotell och restaurang i ett. Här finns en härlig uteservering med fin utsikt över stora och lilla Karlsö. En restaurang med utomlandskänsla där vår- och sommarmenyerna präglas av gotländska råvaror. Ett stenkast bort finns charmiga strandbodar och en lång kustväg som förtjänar att upptäckas.

Annons

Öppettider: Läs mer på hemsidan.

Var: Eksta Bopparve 233, Klintehamn

Grå Gåsen, Burgsvik

Gotland grå gåsen restaurang
 

Hotellet Grå Gåsen är känt från TV4s program Så Mycket Bättre. Här kan du avnjuta en middag i den mysiga ladan eller på uteserveringen. Läs mer här.

Sedan 2012 har konsertevenemanget Så mycket Burgsvik arrangerats på Grå Gåsen. Under 2022 gör evenemanget come back efter några års uppehåll. Läs mer här.

Öppettider: Varje dag för lunch och middag under högsäsong.

Var: Hoburgsvägen 3, Burgsvik

Annons

Guldkaggen, Burgsvik

Nästan längst ner på södra Gotland, i Burgsviks hamn, ligger restaurang Guldkaggen. Här erbjuds Sudrets kanske bästa solläge och du kan äta allt från sallader till helgrillad fisk, lamm och franska pizzor. Perfekt restaurang för en solig lunch eller en härlig middag med solnedgången som granne.

Öppettider: Läs mer på hemsidan.

Var: Burgsviks hamn 4, Burgsvik

Hamra krog och krukmakeri, Hamra

hamra krog krukmakeri gotland
 

En restaurang i fransk semesteranda med en gotländsk touch. En perfekt avstickare om ni bilar på södra Gotland eller om ni vill komma bort från stressen en stund. Här finns även ett krukmakeri och en charmig glasskiosk.

Öppettider: Läs mer här.

Var: Hamra Skogs 127, Burgsvik

Annons