Handelsträdgårdar i Sverige.

5 handelsträdgårdar att besöka i Sverige

Kliar det i de gröna fingrarna? Vi listar fem handelsträdgårdar Sverige runt.

Annons

Skillnadens

Sara Bäckmo Skillnadens.
Sara Bäckmo är känd som vinterodlare och har skrivit flera böcker om ämnet.  

Växjö. På 50-talet startade Holger Larsson och hans fru Margit Kalvsviks handelsträdgård, senare tog dottern Anna-Stina Gustavsson över. Men årets nyhet är att Sara Bäckmo som driver Skillnadens tar över. Sara är känd som vinterodlare och har skrivit flera böcker i ämnet. Trädgården ligger söder om Växjö, här säljs snittblommor, utplanteringsväxter, grönsaksplantor, blomsterplantor och binderier.

Öppettider: sarabackmo.se,@skillnadenshandels­tradgard

Annons

Växtverket

Växtverket Göteborg.
Växtverket är en plantskola och designstudio mitt i stan.  

Majorna, i centrala Göteborg, är ett charmigt område med klassiska landshövdingehus och mängder av mysiga kaféer. Här finns Växtverket som är en plantskola och designstudio på Karl Johansgatan, så himla härligt att kunna köpa växter mitt i stan. Man arbetar med odlare i närområdet för att undvika långa transporter. Öppettider mm: vaxtverket.com, @vaxtverket

Katrinelund

Katrinelund handelsträdgård.
Bakom Katrinelunds handelsträdgård ligger Charlotte Andersson som är känd för sin blogg Gardenflow.  

Katrinelund är en inspirationsträdgård, i grunden privat, som ligger i Sundsvall i växtzon 4. Bakom härligheten ligger Charlotte Andersson som är känd för sin blogg Gardenflow, men hon är också trädgårdsskribent. Tillsammans med sin man Ulf driver hon Katrinelund, här finns både trädgårdsbutik, en 1 800 kvm trädgård att strosa i och ett kafé där paret bjuder på enbart hembakat.

Annons

Öppettider mm: katrinelundstradgard.se, @katrinelundstradgard

Rosendal

Rosendal trädgård.
Den populära trädgården ligger i närheten av av slottet som bär samma namn.  

Ett självklart utflyktsmål när du är i Stockholm är förstås Djurgården. Hit flyttade Stockholms förmögna i slutet på 1800-talet, och här finns lustslottet Rosendal, som uppfördes åt Karl XIV Johan på 1820-talet. Den populära trädgården ligger i närheten och bär samma namn som slottet. Här kan du handla blommor och grönsaker och äta godsaker i det legendariska kaféet som ligger i ett av växthusen. I plantboden erbjuds också rådgivning och designtjänster. Och trädgårdskurser.

Annons

Öppettider mm: rosendalstradgard.se, @rosendalstradgard

Norrviken

Norrviken trädgård.
Trädgården har både restaurang och café och en underbar butik.  

Båstad. Platsen där Norrvikens trädgårdar anlades 1905 av Rudolf Abelin har ett särdeles gynnsamt odlingsklimat, havet bidrar med fukt och Hallandsåsen ger skydd för vinden, växtzonen är 1. I trädgården kan man strosa i timmar, här finns också restaurang och kafé och en alldeles underbar butik fylld av antikviteter, design och växter förstås. Under hela sommaren 2022 pågår olika utställningar. Det kommer bjudas på Vårpassion, Tulpanmani, Passionerade målningar under bar himmel, paradrabatter skapade av Hanna Wendelbo, fotoutställningen Ögonblick och sommarens stora utställning Passione – un omaggio alla vita e al fiore.

För mer info om tider: norrvikenbastad.se, @norrviken_bastad.

Publicerat 12 maj 2022
Annons