så odlar du ramslök i trädgården

TV: Så odlar du ramslök i trädgården – steg för steg
1:28

Efter reklamen: TV: Så odlar du ramslök i trädgården – steg för steg

(1:28)

Slå på ljud

Pesto, pasta, kryddsmör, soppa och majonäs. Ramslök går att använda som smaksättare i de flesta rätter och har under de senaste åren seglat upp som en trendig favorit i köket.

Ute i det vilda växer ramslöken över hela Sverige, men är fridlyst på vissa platser. Smaken på ramslök jämförs ofta med vitlök och bladen förknippas (och förväxlas) ofta med liljekonvaljens blad. Skillnaden är dock att den sistnämnda är dödligt giftig. Därför krävs det både kunskap och försiktighet om du plockar ramslök i de svenska skogarna.

Tid för odling! Imkes fem favoriter just nu

ramslök

Ramslöken går att frysa, torka eller att äta färsk - nyskördad från din egna trädgård.

Vill du slippa den förödande förväxling mellan ramslök och liljekonvalj gör du bäst i att odla löken själv. Här följer några av de vanligaste frågorna kring odling av ramslök.

När ska jag plantera ramslök?

Att odla ramslök från frö är mycket svårt, därför är färska lökar det enklaste alternativet. För att ha störst chans att lyckas är det bäst att plantera ramslöken under sen höst eller tidig vår. Plantera direkt när du har köpt lökarna och doppa dem i lite vatten om de känns torra.

Var ska jag placera min ramslök?

Ramslöken trivs bäst där den får mycket jord och skugga, till exempel vid en vägg som skuggar eller under en buske. Du bör alltså undvika att plantera i krukor eller i pallkragar då ramslöken inte får tillräckligt med jord eller tillräcklig svalka.

Hur mycket ska jag vattna ramslöken?

Försök att hålla marken ständigt fuktig, speciellt i början. Ramslöken sprider sig bland annat genom att fröna från blommans frökapslar faller till marken. Marken måste därför vara fuktig om fröna ska ha en chans att gro.

Plantera och odla ramslök – så gör du

1. Hitta rätt förhållanden. Välj ett ställe i trädgården med halvskugga och med lucker och mullrik jord. Fyll gärna på med väldränerad jord, kompost, mull och/eller grus.

2. Plantera flera samtidigt. Om du har flera lökar kan du med fördel plantera dem i grupp på samma ställe, gärna 5-10 stycken tillsammans. Plantera lökarna med ett djup som är två till tre gånger lökens längd (cirka 5-10 centimeter djupt) och med lite mellanrum.

3. Vattna ”lagom mycket”. Ramslöken trivs varken när det är för torrt eller när jorden är helt genomsur, dränkt i vatten.

4. Tillsätt ben- och blodmjöl. Om du planterar lökarna på hösten kan du gärna tillföra så kallat benmjöl, ett gödsel som underlättar för lökarna att klara första vintern. Innan vårens blomning (små vita blommor som ger frön) kan du tillsätta blodmjöl för att stimulerar löken att bilda nya lökar och föröka sig.

5. Vänta en säsong. Ha tålamod och var försiktig med att skörda första året. Låt plantorna dela sig och växa till sig innan du kan plocka dess goda blad och njuta av i matlagningen. Lycka till!

Så odlar du potatis – allt du behöver veta

Se också: Så odlar du potatis - fem enkla tips
1:19

Efter reklamen: Se också: Så odlar du potatis - fem enkla tips

(1:19)

Slå på ljud

Källa: Plantagen, RamslökbyMalena