Så bygger du pool hemma.

Stor guide: Så bygger du pool hemma – proffsen tipsar!

Samling kring vattenhålet! Hur skapas en välfungerande och vacker poolmiljö? Vi frågar proffsen om teknik, design och grönska runt våra drömmars pool.

Annons

Trädgårds­designern

Nicole Wilson, jobbar med egna företaget New generation gardens.

»En pool behöver integreras på bästa sätt, jag jobbar gärna med nivåer för att bryta upp stora, platta ytor, integrera växter och rama in. Höga element som spaljéer, häckar, plank eller pergola skapar nivåskillnad, är bra insynsskydd och kan tillföra växtlighet runt poolområdet.

Jag arbetar också med nivåer av växtlighet: växter i nedsänkta odlingslådor, i olika krukor, små prydnadsträd, klätterväxter, buskar och rabatter som ramar in – alla ger olika höjd på växtligheten.«

Nylagd miljö runt poolen.
Nyanlagd miljö runt en pool där yvig stenkyndel blommar länge i en slänt i förgrunden. Vid matplatsen i skuggan odlas kryddor och andra ätliga växter. Med tiden kommer växter att klättra på pergolan och prydnadsgräset kommer att bli 1,5 meter högt. »Ett plank som insynsskydd hade blivit för hårt.«  

Hur gör man ett stort pooldäck levande?

»Jag brukar variera materialen runt en pool för att skapa dynamik och rumslighet. Ett trädäck kan till exempel kombineras med en poolsarg i sten. Matplatsen kan ha ett annat markmaterial, som gjuten betong eller stenläggning.

Annons

Poolområdet kan lummas till med växter för att bli levande och integrerat med trädgården. Inred med växter i stora krukor eller planera från början in hål i däcket för planteringslådor för kryddor, perenner eller små prydnadsträd.«

Vad efterfrågar många kunder just nu?

En 3D-visualisering av ett pågående projekt.
En 3D-visualisering från ett pågående projekt där poolen fått en låg mur som vind- och insynsskydd och ramas in av bland annat lavendel och prydnadsgräs i platsbyggda planteringslådor.  

»Pergola vill många ha. Det är ett enkelt sätt att skapa rumslighet, skugga och insynsskydd. Där kan också klätterväxter skapa skön lummighet och ge extra skugga. Man vill också optimera umgängesytorna kring poolen. Här är man gärna är under många timmar och det ska finnas plats att sola, äta, leka, en skuggig plats att vila och så vidare.«

Dina växttips för poolmiljön?

»Jag låter mig gärna inspireras av vattennära växter som vass och gräs. Ett böljande prydnadsgräs ger också härlig yvighet och är fint att kombinera med andra växter. Generellt är det soltåliga växter som gäller vid en pool. Silverpäron, även kallat nordens olivträd, är ett tåligt alternativ till Medelhavsväxter. Plantera sådant som ni hinner njuta av, välj sådant som blommar i augusti om det är då ni är hemma och umgås vid poolen. Och gärna kryddor intill platsen för måltider!«

Något varnande ord om någon växt?

Inred med krukplantering.
Inred med krukplanteringar: På bilden syns ekkärl med vipphortensia och en böljande och yvig kombination av prydnadsgräset miskantus och kanadapimpinell. Bild från hotellet Ellery beach house.  

»Tänk på att inte välja växter som får blommor eller bär med stark färg. De kan lätt missfärga däcket kring poolen. Vill du ha vinrankor som klättrar så välj en som sätter gröna druvor och inte blå!«

Annons

Poolbyggaren

Sofie Gidfeldt, Säljare och inredningsdesigner på Mondial pool

Hur såg briefen ut för det här poolprojektet på södra Gotland?

»Uppdraget var att skapa en vilsam miljö som samspelar med naturen i Sundre, allra längst söder ut på Gotland. Här är naturen karg och vild, varför vi försökte eftersträva en pool som inte kändes alltför tillrättalagd. Vi ville också försöka följa linjen rakt ut mot det öppna landskapet, där det ena inte får förta det andra.«

Hur väljer man rätt pool för rätt plats?

Gotländsk pool.
Poolen på södra Gotland mäter 4 x 8 meter. Invändigt har den en mörk tjock liner som nästan drar åt det svarta hållet. Runt poolen ligger gotländsk kalksten från Burgsvik.  

»Det är förstås alltid kunden som bestämmer men många gånger försöker vi vara med för att välja åtminstone rätt placering av poolen. Det kanske går att justera placeringen på tomten när man funderat över de sociala ytorna runt omkring, närheten till eventuella träd och så vidare. Det är viktigt att välja en placering som ofta binder samman hus, poolhus, altan eller gästhus. En social plats att mötas på helt enkelt.«

Annons

Vilka trender kan du se? Vad efterfrågar kunderna just nu?

»Allt fler går ifrån det klassiska måttet 4 x 8 och väljer att bygga smalare men längre pooler, dels för att de är perfekta att träna i och dels för att det ibland är lättare att placera en smal och lång pool på tomten. Personligen tycker jag också att detta är de vackraste poolerna.

De mörka poolerna har länge varit efterfrågade och det märker vi ännu i dag. Grått, svart eller grönt som skapar en lugn och diskret vattenspegel i stället för den turkost blå vi varit vana vid tidigare.«

Hur får man en energieffektiv pool?

Gotländsk kalksten runt pool.
Såväl poolsargen som markbeläggningen runt poolen i Sundre består av gotländsk kalksten från Burgsvik.  

»Du ser förstås till att täcka över din pool när den inte används och alltid på kvällarna. Slarvar du med skydd behöver du fylla på mer vatten och lägga mer tid och pengar på uppvärmningen.«

Annons

Hur gör jag min pool mer miljövänlig?

»Automatisk klorering gör att poolen inte blir överklorerad. Spar grundvatten genom att fylla poolen med havsvatten, det gör vi alltid när vi bygger på Gotland.«

Vilken uppvärmning är bäst?

»Vi rekommenderar en luftvärmepump, det finns också alternativa lösningar där vi kan koppla solceller till hushållets uppvärmning.«

Mörk pool.
En mörk liner gör att poolen mer liknar en tjärn än något från en turistbroschyr.  

Vilken täckning är den mest estetiska?

»Vi tycker att våra lamellskydd är de snyggaste. De göms under trappan när de inte används och flyter diskret ut över poolen på några sekunder. De stör inte utemiljön, tar minimalt med plats och går att få i olika färger.«

Gröna poolen

BO Andersson, konstruktör på Naturpooler

Den som inte vill bära hem klor att rena poolen med kan i dag installera en saltklorinator. Den tillverkar eget klor och ger en jämn, låg klornivå, skonsammare mot hud och natur.

Annons

Den som vill gå några steg längre ska titta på naturpooler, vilka även gynnar den biologiska mångfalden och smådjur, som kan dricka det oklorerade vattnet. Österrikiska Biotop har gjort naturpooler sedan 80-talet, nu finns deras system i Sverige.

Naturpool.
I en naturpool renas vattnet av växterna och ett sandfilter. Här gynnas den biologiska mångfalden och insekter och andra smådjur kan dricka vattnet.  

Ni gör naturpooler och »living pool«, vad är skillnaden?

»Bägge är naturpooler men en living pool renar utan växter. En living pool passar i små trädgårdar där man inte har plats för så mycket växter som renar vattnet. Den kan man ha helt utan växter men många väljer att ändå ha växter i ett hörn.«

Hur renas vattnet?

»I en naturpool av växterna och ett sandfilter, alternativt en filterbox med bakteriekultur, ifall ytan är liten.

I en living pool kompletteras filter­boxen med fosfor- och fosfatfilter, som ersättning för det som växterna annars tar hand om.Vi rekommenderar också en uv-lampa för att få bort svävaralger. Men alger och organismer av olika sort måste också finnas för att naturpoolen ska fungera, det handlar om att ha rätt balans, de ska finnas där men inte synas.«

Living pool.
I en living pool renas vattnet av en filterbox samt fosfor- och fosfatfilter. Många väljer ändå att tillföra växter men de har här ingen renande funktion.  

Hur mycket skötsel och underhåll krävs?

»Fosfor- och fosfatfiltret måste bytas efter 3–5 år, då är det uttjänt. Och i en naturpool skär man ner växterna om hösten.«

Hur varmt vatten kan man ha?

»Vi brukar rekommendera max 28 grader och uppvärmning sker på konventionellt vis med luftpump.

Stora växtzoner kan fungera som ytjordvärme och här i Skåne har vi pooler som helt naturligt håller 25 grader i början av juni.«

Publicerat 09 maj 2022
Annons