Susann Larssons gröna trädgård är en inspiration.

Omvandla din gamla trädgård till en grön oas

Har du en förkärlek till vildvuxna grönskande trädgårdar?
Eller är du helt enkelt ute efter att planera en trädgård som ser snygg ut utan perfekt skötsel?
Här är experten Susann Larssons sju bästa knep för att skapa en grönskande oas i trädgården.

Annons
Så undviker du mossa på gräsmattan
Så undviker du mossa på gräsmattan
0:57

Residence träffar Susann Larsson för ett Hemma hos-reportage. Susann bor i en uppmärksammad villa med unik betongfasad i Lomma, men det är inte bara fasaden som lockar oss in till detta häftiga hem. Vi fastnar för den vildvuxna gröna trädgården.

Susann är en trädgårdsfantast- och expert. Som frilansskribent skriver hon i stor utsträckning om inredning och trädgård i sitt yrke. Förutom det så driver hon det populära instagramkontot @purplearea1.

Susann Larsson i sin trädgård i Lomma.
Susann i sin vildvuxna trädgård bakom svajande gräs. Foto: Sara Medina Lind  

Susanns unika trädgård är full av stora ormbunkar, daggkåpor och hortensior. I utkanten av trädgården står en mäktig tall som skänker skugga till växtligheten under den. Här delar Susann med sig av sina sju bästa tips för att själv skapa en grönskande oas hemma i trädgården.

Annons

Tips 1: Behåll trädgårdens stomme

Ändra inte för mycket, utan försök att utgå från tomtens befintliga stomme när du planerar din trädgård. Gör det lätt för dig och undvik att bli avskräckt. »Stommen i trädgården fanns redan här och jag har utgått från den«, säger Susann när hon pratar om sin egen trädgård med oss på Residence.

Tips 2: Ta hjälp av en arborist

Ta hjälp av en arborist, en trädvårdare, för att avgöra vilka träd som är värda att behålla i din trädgård och vilka träd som kan tas ned för att ge plats åt annat.

Tips 3: Plantera marktäckande växter

Det mest centrala när det kommer till trädgården är såklart växtligheten. Susann uppmanar även här att inte ändra om för mycket, utan ta vara på det som redan finns. »Är det en gammal trägård som här, tycker jag att man ska låta träden och det som är uppväxt vara, och inte skövla bort allting med en gång. Det tar 10–20 år för den att växa upp igen.«

Annons

Susann tipsar om att plantera mycket marktäckande växter, som inte lämna någon bar jord. »Jag gillar att plantera i fält, vill inte att det ska vara för duttigt«, säger hon.

Ormbunkar i skogen.
Ormbunkar är något som växer yvigt och vilt i skogen. Att plantera ormbunkar i trädgården kan därför bidra med en känsla av naturlig vildvuxen växtlighet. Foto: Magnus Lejhall/Bildhuset/TT  

I sin egen trädgård har Susann stor variation på de många växter som stolt svajar och växer där. Bland annat hittar vi många höga träd och buskar, som rododendron, schersminer, plommonträd och en vildkaprifol. Kaprifolen tillför en exotisk känsla eftersom den slingrar sig som lianer i träden. Bambu, elefantgräs och buxbom är andra exempel på växtlighet som återfinns i Susanns trädgård.

Annons
Bambuträd i kruka.
Vissa sorter av bambu klarar vintern galant. Foto: Vilhelm Stokstad/TT  
Rhododendron.
Rhododendron finns i flera olika sorter och håller sig gröna året om. Foto: Vilhelm Stokstad/TT  
Annons

Tips 4: Ta reda på jordens surhetsgrad

En viktig del i planeringsarbetet är att ta reda på jordens pH-värde. Om jorden är väldigt sur kan det nämligen påverka vilka typer av växter som kan överleva i jorden. Så var fallet för Susann, som fick lära sig den läxan den hårda vägen. »Det tog sin tid innan jag insåg att vi har sur jord och att den inte är klarar växter som gillar kalk«, säger hon till Residence.

Tips 5: Rätt växt på rätt plats

Planering är A och O. Att sätta rätt växt på rätt plats sparar dig mycket tid och frustration. Fundera på var solen faller i din trädgård och vilka växter som trivs i sol, respektive skugga.

Tips 6: Inte bara växter

Det finns andra sätt att täcka din gräsmattan på förutom växtlighet och att använda sig av andra element kan faktiskt tillföra och förhöja din trädgård. Jobba med stenar och vatten. Kanske anlägga en liten damm med rinnande vatten och spännande dammväxter? Eller varför inte lägga en gång genom trädgården i natursten? Eller ett område där du odlar ätbara grönsaker och växter?

Annons
Anlagd damm i trädgård.
Grösnkande damm i Gert-Åke Yamdee Anderssons trädgård på Ängelholm. Foto: Fredrik Funck/DN/TT  

Tips 7: Testa dig fram

Susann har en avslappnad attityd till trädgårdsodling och tycker att man ska testa sig fram. Det värsta som kan hända är att man ändrar sig och får flytta på växterna. När man testar sig fram och lär sig av sina misstag är det viktigt att ha tålamod. Du behöver också acceptera att din trädgård inte är perfekt hela tiden.

Publicerat 29 juli 2021
Annons