Växter blommor odla 2023

Här är de största odlings- och växttrenderna 2023

Vill du börja odla och är sugen på lite inspiration? Trädgård- och odlingsexperterna Nicole Wilson och Hanna Fallenius listar de största trenderna vi spås se mer av 2023!

Annons

Nu står ett nytt odlingsår för dörren – och snart är det dags att stoppa fingrarna i jorden och sätta de första fröerna för säsongen!

Grundarna av odlingsbutiken New Botanic, trädgårdsdesignern Nicole Wilson och odlingsfantasten Hanna Fallenius, spår de största trenderna 2023 när det kommer till växter. Spana in dessa härliga fenomen som vi lär se mycket mer av i år!

Varför inte passa på att hämta inspiration till ditt eget odlande? Vare sig du har en trädgård, balkong, uteplats, eller enbart en fönsterkarm så finns det någonting för dig här!

Se de största odlings- och växttrenderna 2023
Se de största odlings- och växttrenderna 2023
0:56

1. Att odla egna snittblommor

Vi är många som gärna pyntar våra hem med snittblommor – ofta och mycket! Då kan det vara idé att låta odla sina snittblommor själv. Det är inte bara snällt för plånboken, utan även så härligt att få skörda någonting som man själv har odlat från grunden.

Annons

Nicole Wilson och Hanna Fallenius menar att trenden med självförsörjning även kommer gälla snittblommor 2023.

På senaste har dahlior och luktärtor varit mycket trendiga på sociala medier, men New Botanic-duon spår också ett uppsving för andra lättodlade blomsorter, som också kan blomma i flera månader.

Artistiska och färgstarka buketter

Färgstark bukett
 

En stor trend som fortsatt kommer stå stark 2023 är de lekfulla och artistiska buketterna, som verkligen sticker ut. Starka färger och spännande mixar av olika texturer kännetecknar den här sortens bukett, som exempelvis kan synas i modereportage eller i skyltfönster till trendiga butiker. För att få till en sådan typ av bukett rekommenderar Nicole och Hanna exempelvis zinnia, rävsvansar och vädd i knalliga toner.

Annons

Sobra och minimalistiska blombuketter

Stilren bukett
 

En kontrasterande trend är den mer avskalade och enkla buketten, i ljusa färger som är vilsamma för ögat. Nicole och Hanna menar att den graciösa trenden kommer blomstra under 2023 och tipsar om färgskalor i crème och lime. Några exempel på växter att odla är sommarflox och amarant.

Nya pastellfärger

Pastellfärgad blombukett ängsblommor
 

Toner av korall, aprikos och rosa går aldrig ur tiden, utan syns ofta i somriga buketter. Men i år kommer även ljusgult och blålila göra entré i den pastelliga buketten. Här kan du satsa på risp och lejongap till exempel. Med de härliga blommorna kan du ge den romantiska buketten ett litet lyft, så att den känns mer modern.

Annons

Ät- och torkbara blommor

Ätbara torkbara blommor
 

En av de största trenderna menar Nicole och Hanna är blommor som har flera egenskaper än att bara vara vackra för en stund. Växter som antingen går att torka – och på så vis vara fina en längre tid – eller som går att äta spås därför bli riktiga favoriter i år.

Några exempel på ätbara blommor är krasse, ringblomma och solros – men varför stanna där? Du kan också knipsa av någon kvist från trädgårdslandet som ett piggt komplement till blommorna. New Botanic-duon tipsar om att exempelvis låta en blomstrande dillkrona bli ett vågat element i din blomsterbukett.

Annons

Vill du odla blommor som du kan torka? Eterneller, jungfrun i det gröna och vädd spås bli särskilt trendiga 2023.

2. En dekorativ köksträdgård

Fin köksträdgård
 

Under 2023 väntas vi också se fler riktigt snygga köksträdgårdar, där det odlas både grönsaker och blommor; så kallade potagerer. Trädgårdsdesignern Nicole Wilson ser en växande trend att lämna mer utrymme åt det dekorativa i sin köksträdgård, för en riktigt vacker grönska!

Vill du ändå att allt i din köksträdgård ska vara ätbart? Omge dina grönsaker med ätbara blommor, medan grönsakerna i sig också är lika estetiskt tilltalande som goda. Några vackra grönsaker du kan odla i din potager är exempelvis mangold, buskkrasse, majs eller olikfärgade tomater.

Annons

3. Odling inomhus

Odla gurka inomhus
 

Eftersom många i dag är odlingssugna, men inte nödvändigtvis har tillgång till en trädgård, balkong eller uteplats spår Nicole Wilson och Hanna Fallenius ett uppsving för inomhusodlingen!

Som tur är så behövs det ju faktiskt inte mer än ett soligt fönster för att kunna odla inomhus – och det är inte bara örter som kan växa där. Ett alternativ är en trendig ”gurkgardin” som ramar in fönstret, men du kan också sätta färgglada tomater eller chiliplantor till exempel.

DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen
DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen
0:43
Annons