Avsnitt två av Husdrömmar säsong åtta följer Jenny och Jon i Häcken, utanför Göteborg

Slå på ljud

Säsong åtta av SVTs omtyckta serie Husdrömmar, med arkitekten Gert Wingårdh och Antikrundan-profilen Anne Lundberg i spetsen, är i full gång. Säsongspremiären blickade tillbaka på Wingårdhs egna projekt, gården Äggdal, som vi fick följa under säsong sju.

Avsnitt två tar oss till Västergötland och Häcken, beläget strax utanför Göteborg. Där får vi följa paret Jenny och Jon, tillsammans med deras ettårige son Dylan, på resan till sitt drömboende. Familjen bor i en sommarstuga vid vattnet vid en udde sedan tre år tillbaka. Nu ska huset jämnas med marken för att göra plats åt deras drömhus – endast meter ifrån vattnet.

Sommarstugan som förvandlas till drömhus i Husdrömmar säsong åtta

Sommarstugan, belägen bara meter ifrån vattnet, förvandlas till drömhus i avsnitt två av Husdrömmar säsong åtta.

»Vi ville ha större. Jag var inne på att bygga ut befintligt men fick höra att det var för dåligt gjort, gammal sommarstuga som är påbyggt i omgångar och allt var lappat med silvertejp«, berättar Jenny i avsnittet.

Ritar sitt eget drömhus – får tips från Gert Wingårdh

Medan det nya huset tar form bor familjen i gästhuset bredvid sommarstugan, utan rinnande vatten med utedass på baksidan, på 18 kvadratmeter. Det nya huset blir på ett och ett halvt plan med en panel av svartmålat trä. De magiska omgivningarna står i fokus, med stora fönsterpartier, hänförande utsikt och storslaget ljusinsläpp. Huset, som Jenny har ritat, är 194 kvadratmeter med en budget på 4 miljoner kronor. Ambitionen är att huset ska vara redo för inflytt 7 månader från inspelningstillfället, lagom till jul.

Avsnitt två säsong åtta av Husdrömmar

Stilren design med stora fönsterpartier.

»Det är ju väldigt dristigt att rita ett hus helt själv när man är 30 år och aldrig har ritat det... Och det är ju snubblande nära en barnteckning i blyerts«, menar Wingårdh när han får se ritningarna.

Utöver Jennys beslut att rita själv blir även placeringen av gästtoaletten lite av en snackis, med en för många, något okonventionell placering.

»Toaletten hamnade nog... Bara där, vi började kanske i fel ände och tog rum för rum utifrån köket. Och så är det ju bra med en gästtoalett så då hamnade den i hallen«, säger Jenny.

Husdrömmar säsong åtta avsnitt två hos Jenny och Jon

Jenny och Jon vill få klart sitt nya hem lagom till jul, men projektet kantas av flera utmaningar.

Projektet kantas av flera utmaningar, från starkt växlande vädertillstånd till konflikter med byggfirmor. Den stora frågan är – hinner paret få klart sitt drömbygge i tid? Eller blir det att fira jul i gäststugan?

Husdrömmar sänds måndagar klockan 20.00 i SVT1 och finns även tillgängligt på SVT Play.

Läs mer:

Stylisten Marie Olsson-Nylander säljer sitt hus

Allt du behöver veta om Husdrömmar säsong 8

Gert Wingårdh ritar dyraste huset i Grand Designs Sverige