strandvillan brissund av holknekt martina eriksson

Arkitektritade strandvillan På Gotland – gjord i naturmaterial

När arkitekten Holknekt Martina Eriksson ritar hus är naturen medskapare. Med Strandvillan Brissund har hon skapat ett boende i samklang med vinden, ­havet, solen och tallarna.

Annons
Kika in i den moderna släktgården på Gotland
Kika in i den moderna släktgården på Gotland
1:37

Det första Martina gör när hon ska rita ett hus är att undersöka platsen där huset ska stå. Hon går omkring på tomten med skissblock och penna och känner varifrån vinden kommer, var det är lä, iakttar hur solen står och hur ljuset faller innan hon bestämmer husets placering. »Så gjorde bönderna förr i tiden«, säger Martina som använder denna lika enkla som geniala metod för att göra nutida hus klimatsmarta.

»Allting börjar med att placera huset rätt«, säger hon och berättar om studietiden på Bergen Arkitekthøgskole där hon fick tälta på en ögrupp i Nordsjön i en månad. Varje vecka bytte studenterna boplats för att undersöka lokalklimatet, vinden och värmen på just den platsen, för att sedan registrera vad de upplevde och kom fram till i egenritade kartor.

Annons
 Foto: Emma Jönsson Dysell

Strandvillan Brissund ligger vid havet strax norr om Visby. Huset är varsamt infogat i naturen där det smälter in bland enar och ängsgräs omgivet av skyddande tallar, träd som Martina lovordar.

»Tallarna är otroligt bra. Från strandvillan syns havet mellan stammarna och det blir en väldigt härlig djupeffekt. Tallridån gör att havet blir mycket mer dramatiskt. Kronorna längst upp splittrar vinden, vilket gör att man får ett mikroklimat runt huset.«

Arkitektritad villa av naturmaterial

Familjen i strandvillan består av två vuxna och tre barn. Uteplatserna är dimensionerade för socialt umgänge i större sällskap. Från innergården ser man havet genom huset. Poolens placering gör att den är skyddad från havets vindar under de kyligare årstiderna. Däckstolen kommer från Formlagret och heter Tranvik däcksstol.  Foto: Emma Jönsson Dysell

Nästan allt material i huset är naturmaterial från Gotland. Ribben och utomhustrallen består av gotländsk obehandlad kärnfuru som kommer att gråna med tiden. Golven är av gotländsk kalksten och den svartbruna panelen är målad med tjära och eller bränd med en japansk teknik som heter shou sugi ban.

Annons

Strandvillan ligger mellan två fiskelägen, ett i norr och ett i söder, och husets gråvita och svartbruna färgskala är hämtad från Gotlands stränder och fiskebodarnas tjärade tak. Den svartbruna färgtonen finns också hos släke, uppspolade alger och sjögräs som inte är så populärt bland badturister, men desto mer uppskattat av öns bönder som använder släke som miljövänlig och gratis gödsel på åkrarna.

»De enorma sjoken med svartbrunt släke på de kalkstensvita gotländska stränderna är så vackra och dramatiska. Jag har velat få in den kontrasten i huset«, säger Martina.

Även fiskelägenas småskalighet med tätt placerade bodar har inspirerat henne.

»Jag har placerat husvolymerna ganska tätt ihop och det skapar ett ­mikroklimat mellan husen. Man kan säga att huset är som små bodar jag satt ihop.«

Alla rum i huset har kalkstensgolv som heter Norrvange och kommer från Slite Stenhuggeri. Pallarna kommer från Zara Home. Lampan Tell är av koppar och kommer från Örsjö Belysning.  Foto: Emma Jönsson Dysell

I naturen mellan huset och havet ligger en allmän strandpromenad. Trots strandvillans närhet till promenadstigen finns inga staket.

Annons

»Huset tillhör den stora skalan, det stora landskapet. Det är därför jag inte vill ha staket. Man bor i ett landskap, man bor i natur, man bor i universum, man bor inte på sin lilla fastighet och båsar in sig«, säger Martina.

Hus planerat efter omgivningen

Huset ligger vid havet och ska inte upplevas som privatiserande för människor som rör sig i strandregionen. Därför fick de stora glaspartierna ett skikt av träraster framför glaset som skapar integritet för både de boende och allmänheten.

Strandvillan Brissund är indelad i fyra zoner där huvudbyggnaden är 170 kvadrat. Med zon 4 nedstängd blir kvadratmeterytan 120. Ribben och utomhustrallen är av gotländsk obehandlad kärnfuru. Den svartbruna panelen är gran som bränts med den japanska tekniken Shou Sugi Ban.  Foto: Emma Jönsson Dysell

Trärastret fyller flera funktioner, det bryter vinden som blåser in från havet och utgör ett skikt som bildar rumsligheter. Idén att skapa mellanrum mellan väggens olika lager har Martina hämtat från Japan.

Annons

Att placera hus efter väder- och solförhållanden är en av flera idéer som Martina hämtat från äldre byggnadstradition. Planlösningen i strandvillan utgår från hur man förr i tiden på den svenska landsbygden delade upp huset i olika boindelningar med olika temperaturer. Huvudbyggnaden i Strandvillan Brissund har fyra olika temperaturzoner som värms upp efter behov. När man inte är så många i huset kan man stänga en zon som då inte behöver värmas upp. Längan med bastu, utegym och gästrum värms upp endast när man har gäster. Genom att inte värma upp hela huset hela tiden kan man leva mer energisnålt.

Rören är tillverkade av en lokal rörmokare. Duschblandaren och taksilen är från Tapwell. Duschhinken är en idé från husets ägare. »Hinken fylls med kallvatten och ger en underbar och mycket snabb nedkylning under långa bastubad, nästan som ett kallbad och den är ju precis utanför bastun så man inte behöver springa så långt«, säger husägaren.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons
Vardagsrummet går i naturgrå nyanser med omålad kalkstensputs på väggarna. Putsens mörkhetsgrad går att styra med mängden kalk, ju mer kalk desto ljusare nyans. Soffan Sanda kommer från gotländska GAD. Mattan heter Agner och är från Linie design. Fåtöljen är tillverkad av askträ och linne och kommer från Zara Home och pläden är från Klippan. Golvlampan Talk från Örsjö belysning. Hundbädden tillhör familjens dvärgschnauzer Jackie.  Foto: Emma Jönsson Dysell

Martina har arbetat i många år med uterum och mikroklimat och vet det mesta om hur man gör hus större genom att förlägga livet utomhus med utvecklade uteplatser som är billiga att bygga och inte behöver värmas upp.

Strandvillan Brissund har ett utekök under tak, utedusch och uteplatser som förlänger dagen och årstiderna. Innergården som ligger i lä kan bli sommarvarm redan på våren fast vinden blåser iskall från havet. Från innergården ser man havet genom glaset eller genom ett helt öppnat hus en het och vindstilla högsommardag.

Trärastret skapar integritet och bryter vinden som blåser från havet.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons
Mafrids matbord är från GAD och stolarna CH24, Y-stolen från Carl Hansen & Søn.  Foto: Emma Jönsson Dysell

Martina har placerat poolen på innergården vänd bort från havet och stranden för att skydda den från kalla vindar och för att skapa integritet för såväl husets invånare som människorna på strandpromenaden.

Om hösten och vintern är det kolsvart utanför fönstren på Gotland. Martina och textilkonstnären Barbro Lomakka har utvecklat en ylleskärm som fångar upp belysningen i huset och blir som en ljus vägg med vackert silande ljus mot det kompakta mörkret utanför.

Kommoden är ett ombyggt Ivar-skåp från Ikea.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons

Processen bakom för Martina Eriksson

Under sina arkitektuppdrag jobbar Holknekt Martina Eriksson lite som en upptäcktsresande i både den yttre och inre världen.

Hon bor på Gotland men ritar hus i hela Sverige och reser runt och studerar kulturlandskap, lokal byggnadstradition och historia. Hon liknar det vid att hämta näring till huset.

Den finsnickrade sänggaveln stoppad med gotländskt lammskinn heter Karlsö och kommer från GAD.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Bänkskivorna i köket heter Norrvange precis som husets golv, men bänkskivorna har en annan slipning. Köket och skåpluckorna är från Siematic.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons

»Det är roligt att åka runt och titta på området där jag ska rita huset. Jag brukar tänka att det är som att hämta näring till huset. Huset är nästan som en svamp som tar näring ur jorden men också har en massa trådar i underjorden. Huset ska växa upp ur det, ska blomma från livet runt huset.«

En viktig del av Martinas arbetsprocess är att intervjua de som ska bo i huset, ta reda på vilka de är och vilka behov de har.

Martina ser sitt husritande lite som att sy en kostym åt någon.

»De flesta människor har två armar, två ben och ett huvud, men när jag provar kostymen så märker jag hur olika vi är. På samma sätt tror man att alla ska ha kök, vardagsrum och sovrum men när jag börjar intervjua folk så upptäcker jag stora olikheter. Alla människor jag ritar åt är olika och därför blir husen unika.«

 Foto: Emma Jönsson Dysell

Holknekt Martina Eriksson

Ålder 55 år.

Bor Gammelgarn, Gotland.

Gör Arkitekt.

Aktuell med Ritar villor i hela Sverige.

Publicerat 05 juli 2023
Annons