poolinspiration

Vackra pooler vi drömmer om i sommar

Cool vid pool. Under sommarhalvåret svalkar vi gärna oss med ett dopp i poolen och inspireras av snygga lösningar på tomten. Här är 8 snygga pooler från hemma hos-reportage vi publicerat genom åren.

Annons
Svarta ladhuset i Norrviken
Svarta ladhuset i Norrviken
1:13

1. Pool med utsikt

 
Annons
Foto: Emma Jönsson Dysell | Syns i: Sea Ranch-inspirerat sommarhus på Gotland  

I det här gotländska sommarhuset bor Malin och Andreas. Här ligger poolen på en nivå ner från uteplatsen, en nivåskillnad som skapar en behaglig känsla av avskildhet. Från poolen har de dessutom utsikt över spektakulära solnedgångar i havet. »Vår pool smälter in väl i landskapet. Vi har behållit träd runt omkring vilket gör att den känns intim och mysig att vara i.«

2. Stilren pool med rena linjer

Foto: Erik Lefvander, styling: Annaleena Leino | Syns i: Hockeystjärnan Weinhandls hem – case study i Linköping  

När Sara och tidigare hockeyproffset Mattias Weinhandl planerade sin villa utanför Linköping var förebilden de amerikanska Case study-husen. Poolen som är sömlöst integrerad på uteplatsen är en minimalists dröm med sina rena linjer. »Vi skissade upp huset med integrerad uteplats med pool, omgivande gästhus och gym. Vi visste att det skulle bli ett ställe där vi ville samla familj och vänner så det behövde finnas utrymme både inomhus och utomhus.«, säger Sara.

Annons

3. Gotländskt poolprojekt

Arkitektkontoret Atelje Ö och inredningsdesigner Malin Wahlström Walter förvandlade en plan ­g­räs­matta med grus­parkering till ­böljande ­ängsmark för ett ­inbjudande poolprojekt. För att få avskildhet uppfördes ett insynsskydd i form av ett plank (som även fungerar som spaljé) kring poolområdet, men en glipa i planket släpper in lite av ängen och talldungen utanför.

4. Pool med lock

Foto: Andy Liffner, Styling: Annaleena Leino | Syns i: Kika in i Gävles snyggaste case study-hus – 60 meter från havet  

Anna och Jari Visuri är grundare till möbelföretaget Skargaarden och bor i Gävles snyggaste case study-hus. Deras pool ligger med utsikt över både hav och uteplats. Och det coolaste av allt? Hela uteplatsen i förgrunden på bilden är på hjul och kan skjutas som ett lock över poolen!

Annons

5. Italienskt paradis med pool

Foto: Johan Sellén, styling: Gill Renlund | Syns i: Hemma hos grundaren av ATP Atelier i Italien  

I byn Uggiano La Chiesa, ­strax utanför staden Otranto i ­Italiens mest sydöstliga hörn, har Maj-La och Claudio ­Pizzelli som driver skomärket ATP Atelier ett hus som är en riktig italiensk dröm. Poolen, komplett med palmer och grönska runtom, lockar till ett varmt kvällsdopp.

6. Arkitektritad drömpool

Foto: Erik Lefvander, styling: Pella Hedeby | Syns i: Se drömhuset i betong – ritat av årets arkitekt Erik Törnkvist  

På en svårbebyggd tomt har arkitekten Erik Törnkvist, utsedd till Årets arkitekt av Residence i februari år 2022, ritat ett hus som är en arkitektonisk upplevelse. Trädgårdens pool har placerats i en naturlig sänka i berget. »Den initiala idén, med en pool i en naturlig sänka på toppen och sedan ett hus som band ihop den lägre och övre delen av tomten, kom ganska snabbt. Det var en naturlig lösning på de önskemål som beställaren hade«, berättar Erik Törnkvist.

Annons

7. Pool på taket på Mallorca

Foto: Erik Lefvander | Syns i: Modernt och naturnära townhouse på Mallorca  

Uppe på taket i det här moderna townhouset i Palma på Mallorca finns en liten saltvattenspool, klädd med handgjort kakel och med en jetstream så att man kan simma i den. En riktig drömplats!

8. Pool som smälter in på altanen

Foto: Kristofer Johnsson, styling: Pella Hedeby | Syns i: Spana in det arkitektritade svarta ladhuset i Norrviken  

I det här ladhuset i Norrviken i Stockholm har poolen fått ta plats på altandäcket, där den smälter in och blir en egen zon på den väl planerade terrassen.

Publicerat 30 juni 2023
Annons