villa furillen

arkitektritat drömhus
på FURILLEN

Bland martallar och häckande fåglar gömmer sig en minimalistisk dröm i norra Gotlands karga kalklandskap, ­varsamt placerad mellan klinten och havet.

Text
Annons
Kika in i gotländska kalkstenshuset på Sudret
Kika in i gotländska kalkstenshuset på Sudret
1:12

Furillen på nordöstra Gotland präglas av dramatisk natur. Med ett rikt fågelliv, vindpinade skogar, karga stränder, raukar och hedmarker. Som avbrott i naturens skådespel märks spår från öns kalkstensindustri, som lades ner under 1970-talet men fortfarande präglar platsens estetik. I slutet av 1990-talet hittade fotografen och entreprenören Johan Hellström till Furillen och blev helt betagen av områdets karga scenerier. 1999 köpte han det övergivna fabriks­området från Cementa och sedan dess har familjen Hellström hunnit etablera ett exklusivt designhotell med tillhörande restaurang. Men det växer och knakar fortfarande på andra delar av halvön. Sedan några år tillbaka är detta även familjen Roos ­Henrikssons hemvist under delar av året.

Annons
Längs grusvägen som löper förbi Villa Furillen är det endast tillåtet att ta sig med cykel eller till fots, en vägbom hindrar all biltrafik från att störa stillheten.  Foto: Emma Jönsson Dysell

»Gotland har alltid varit mitt andra hem. Jag tillbringade min barndoms mest magiska somrar i mormor och morfars sommarhus på norra Gotland, och längtade alltid efter känslan som fanns där. Havet, naturen, dofterna och människorna – det ligger i mitt dna på något sätt«, förklarar Caroline Roos Henriksson.

Som vuxen började Caroline arbeta med mode- och reklamfotograferingar. Gotlands ljus och säregna natur blev en naturlig favoritkuliss, och var också den gemensamma nämnare som sammanförde henne med Johan Hellström.

»Johan hade precis flyttat till Gotland för att börja sin resa med ­Fabriken Furillen. Vid den tiden var Furillen en av de få platser på norra Gotland som jag inte redan kände till och när jag kom hit var det som att mötas av fullkomlig magi. Här fanns allt jag älskar med Gotland och samtidigt började ett hotell, som återspeglade platsens unika historia, växa fram. Dessutom med en övergripande känsla och stil som verkligen till­talade mig, där föddes idéen om att skapa ett hem i liknande anda.«

Annons

Hotellet Fabriken Furillen blev under en period Carolines andra hem. Redan 2001, innan det var helt färdigställt hade hon och maken Carl-Filip sin bröllopsmiddag och fest där. Under åren hade de testat olika typer av Gotlandsboenden – en våning inne i centrala Visby och en stor Gotlandsgård i kalksten – men drömmen om att komma nära havet och en orörd plats mitt i naturen var hela tiden stark.

Huset vilar stilla mitt i den orörda naturen, härifrån kan man se havsörnen segla över himlen och höra berguven hoa i vårkvällen.  Foto: Emma Jönsson Dysell
I vardagsrummet väntar två Ghost-fåtöljer från Gervasoni, Bröllopspallen från Asplund, betongskulptur av Stina Lindholm för Skulpturfabriken och på golvet ligger lammskinn från gården Puttersjaus.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons

Hus anpassat för omgivningen

I dag väntar familjen Roos Henrikssons Villa Furillen vid grusvägs ände. Tomten är nästan 5 500 kvadratmeter och vilar ett hundratal meter från havet. Nästlat bland tallar och enar omges huset av vildvuxen växtlighet som fläder, nypon, vildäpplen och salmbär. Samtidigt som de sprakande färgerna från vallmo, blåeld, Sankt Persnycklar och backtimjan expanderar paletten allt eftersom våren och sommaren tar fart.

»Att bygga det här huset handlade lika mycket om platsen som om själva huset. Föresatsen var att anpassa huset efter omgivningen, samtidigt som det skulle spegla den gamla kalkstensfabriken rent gestaltningsmässigt«, förklarar Caroline.

De två husen som utgör Villa Furillen är 137 respektive 34 kvadratmeter. Intentionen var att bygga så naturligt som möjligt med traditionella byggnadsmaterial, i samma anda som de gotländska kalkstenshusen.

Visionen var att ge intrycket av att huset varsamt landat i det karga landskapet. Det betydde också att låta tomten vara fri från staket och andra avgränsningar.  Foto: Emma Jönsson Dysell

»Vi ville ha en tydlig och konsekvent byggnad, med renodlad struktur och generösa sociala ytor – både inne och ute. En byggnad med ödmjukt utseende där de glasade partierna gör det möjligt att följa årstidernas skiftningar. Därför lade vi stor vikt vid betydelsen av rum och ljus, vi placerade huset så att solen går genom byggnaden under hela dagen – från att den går upp tills att den går ner.«

Annons

Huvudbyggnaden är placerad med långsidorna mot havet och klintkanten, med glasdörrar i alla fyra väderstreck. Tillsammans med gästhuset skapar den en harmonisk gårdskänsla som binds ihop med betongplattor, och med hjälp av växtlighetens inramning skapas en helt ostörd oas mellan huskropparna.

Genom studions öppna glasdörrar anar man havet genom den skira grönskan och tallarnas kronor.  Foto: Emma Jönsson Dysell
»Vi ville fånga ljuset och leda det in i huset. Bjuda in naturen och samtidigt bygga så naturligt som möjligt, med äkta material och i samma tradition som de gotländska kalkstenshusen.«  Foto: Emma Jönsson Dysell

Arkitekten bakom Villa Furillen

Arkitekten bakom Villa Furillen heter Andreas Forsberg, han driver Visby-baserade Forsberg Arkitektur och utsågs 2019 till årets arkitekt i samband med Residence Stora Formpris. Andreas ligger även bakom halvöns prisbelönta fritidshus ”Kuben”, något som gav honom en unik förståelse för projektet. Han utgick till stor del från Studion i Fabriken Furillen men modifierade det efter familjens behov. Arkitekturen är modern och avskalad, med slipade betonggolv mot putsade innerväggar. Det platsbyggda köket är ritat av Stina Sandwall och tillverkat hos ett snickeri i Roma. Pardörrarna med handgjorda glaspartier har tillverkats av en smed från södra Gotland.

Annons

»Vi ville väldigt gärna arbeta med några specifika gotländska hantverkare, därför var vi tvungna att ha is i magen. Byggprocessen tog fem år, allt som allt. Men det kändes avgörande att arbeta med rätt personer, som har den kunskap och förståelse som krävs.«

När solen vandrar genom de olika rummen skapas ett varierande ljus som hela tiden speglar sig i husets form. I passagen som leder in till Villa Furillens studio-del står fyra Snö vitrinskåp, formgivna av Thomas Sandell för Asplund.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Köket är ritat av Stina Sandwall – som även ligger bakom köket i familjens Stockholmslägenhet – och tillverkat av ett snickeri i Roma.  Foto: Emma Jönsson Dysell

Det har sålts en del tomter på Furillen genom åren, men det har byggts ytterst sparsamt och med stor noggrannhet. Johan Hellström hade först tänkt bygga ett hus till sig själv på just den här tomten, men när det inte blev av frågade han om Caroline och Carl-Filip var intresserade. De köpte tomten 2014 och anade att det skulle ta tid att realisera Gotlandsdrömmen.

Annons

»Men vi hade hela tiden en tydlig vision och när det kommer till ­inredning är jag väldigt säker på vad jag gillar. Det har handlat om att kompromisslöst välja material och inredning efter vad vi själva tycker om. Våga sålla bort allt överflöd och hålla fast vid känslan av nedtonad elegans. Vilsamt och vackert med få utvalda saker och en begränsad färgskala«, ­säger Caroline och fortsätter.

En gammal Gotlandskarta från 1800-talet står lutad mot vardagsrumsväggen.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Soffa Ghost från Gervasoni och golvlampa från Ikea. Det lilla bordet stod tidigare i Carolines morföräldrars Gotlandshus, skivan pryds av en karta över ön och matchar dungen med martallar utanför fönstret perfekt.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons

»Om jag ska välja ett favoritrum måste jag nog säga studion, det har en rymd som knappt märks utifrån utan överrumplar en när man kliver in genom dörren. Sedan bjuds man på en otrolig utsikt i tre olika väderstreck – vart man än tittar. När man har glasdörrarna öppna på sommaren är rummet nästan helt integrerat med naturen utanför.«

Omgivningarnas harmoni återspeglas i de stillsamma rummen, där interiören varken tar över eller distraherar. Material som trä, sten, linnestrukturer och mjuka lammskinn är återkommande inslag som förstärker den naturnära känslan. Avskalad med samtidigt mjukt ombonad inredning, i en slags varm minimalism.

»Inredningen i det här huset handlar lika mycket om platsen, ljuset, naturen och årstiderna. De är en del av huset lika mycket som arkitekturen är. Det är naturen som står för förändringen och färgskalan. Skuggspelet under träden, hur vyn mot horisonten på andra sidan talldungen skiftar – det är oslagbart. Bara grusvägen och klintkanten är en tavla i sig.«

Annons
I gästhusets sovrum får man känslan av att naturen nästan är på väg in i huset, här vaknar man upp med utsikt över horisonten – genom glaspartiet till vänster.  Foto: Emma Jönsson Dysell
Bröllopspallen, som Thomas Sandell ritat för Asplund, är ett återkommande inslag i huset – här som sängbord.  Foto: Emma Jönsson Dysell
 Foto: Emma Jönsson Dysell
Annons

Caroline Roos Henriksson

Ålder: 47 år.

Bor: Villa Furillen på Gotland. Till vardags i en våning i Stockholms innerstad, i ett hus från 1897, på vintern i en sportstuga i Tänndalen. Tillsammans med maken Carl-Filip och barnen Edvin och Otto.

Gör: Jobbar på Acne Studios.

Carolines fem Gotlandstips

Surfers

En samtida klassiker!Deras fantastiska meny består av små färggranna och smakrika kinesiska rätter som älskas av både stora och små.

Klintkusten

Från Hallshuk till Björkume naturreservat, norr om Visby, sträcker sig klintkustleden genom sex skyddade naturreservat. Här bestämmer den vilda naturen. Att kalla det en av Sveriges vackraste platser är ingen underdrift.

Kullshagebruk

Småskalig grönsaksodling som levererar fantastiska arrangemang av blommor och växter. De driver även Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik – ett skåp mitt ute i skogen fyllt med grönsaker och snittblommor – som jag alltid lämnar med fulla kassar.

Villa Fridhem

Varje sommar tillbringar vi ett par nätter i denna unika historiska byggnad, alldeles vid havets kant. Att sitta på schweizervillans maffiga balkong och känna dofterna från trädgårdens rosor är magiskt.

Morgon på Fårö

Packa en frukostkorg och ta färjan över till Fårö tidigt på morgonen. Vi kör alltid mot Ringvida längs den gamla havsvägen och landar till slut på Sudersands kritvita strand. På vägen hem kör man förbi gårdsbutiken vid Fårö kyrka och handlar till kvällens middag.

Publicerat 28 april 2023
Annons