Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred

Nu säljer författaren Åsa Larsson sitt hus i Mariefred – kika in

Drömmer du som många andra om att lämna storstaden? Nu kan ett helt fantastiskt hus från 1700-talet, varsamt återställt bli ditt. Kika in i Åsa Larssons hus mitt i Mariefred som är till salu nu.

Annons
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
0:48

Mariefred är en idyll, bara en knapp timme från Stockholm. Läget vid Mälaren, Gripsholms slott och den lilla staden med sina kullerstensgator och låga träbebyggelse får vem som helst på fall.

Som på Elsa Beskows tid

Tänk Elsa Beskows klassiska miljöer och du förstår känslan! Den gamla stadskärnan är i princip bevarad sedan mitten av 1700-talet, de idylliska gamla träkåkarna med trädgårdar ligger gömda bakom höga plank.

Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred fasaden
Grusgångar, fruktträd och ett varsamt renoverat hus från 1700-talet mitt i idylliska Mariefred. Blir det charmigare än så?  
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred öppen spis
Det sprakar hemtrevligt i den öppna spisen.  
Annons
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred matbord
Hemmet är möblerat i lantlig stil med möbler från 1700-talet och mycket textil som gör det mycket ombonat.  
Annons

Mariefred har också en huvudroll i författaren Åsa Larssons Pax-böcker (som hon skrev tillsammans med Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson). Och i huset som säljs nu bor bröderna Alrik och Viggo, som är huvudkaraktärer i de prisbelönta och älskade fantasyböckerna. Så att Åsa Larsson använde sitt eget hem är en rolig detalj! Åsa Larsson är också känd för sin deckarserie om Rebecka Martinsson, som blivit både film och tv-serie.

Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred köket
Platsbyggt lantkök i grått med marmorskiva.  
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred matbord kök
I det charmiga köket samlas man lätt många runt bordet.  

Åsa Larssons villa på Munkhagsgatan 19 har varsamt renoverats till sin ursprungliga karaktär med tidstypiska detaljer som lerklinade och linoljemålade väggar, loggolv, kakelugn, eldstäder och punschveranda.

Annons
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred kakelugn
Arbets- och musikrum med underbar kakelugn.  
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred hyllplan kök
Taklampa Kvist och öppna hyllplan i platsbyggda köket.  
Annons

På det nedre planet finns det öppna och trivsamma köket, inrett med franskt handgjort kakel i ljus kulör ovanför köksbänken i marmor. Köksskåpen i lantlig stil är platsbyggda. På nedre plan finns också biblioteket med kakelugn, det ljusa vardagsrummet med öppen spis och ljusinsläpp från tre väderstreck och punschverandan.

Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred originalfönster
Vackra fönster i original.  

För att återställa husets kulturvärde har hemmet renoverats i stil med dess ursprungsarv, bland annat är parkettgolven ersatta med gamla loggolv, väggarna i det nedre vardagsrummet och biblioteket är lerklinade och målade i linoljefärg, flera andra väggar är tapetserade med lumppapp och linoljemålade, listverken och strömbrytare är i gammal stil, innertaken på nedre plan är i original nästan genomgående.

Annons
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred hall trappa
Många charmiga prång och vrår och målat trägolv.  
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred originaldetaljer dörrar trägolv
1700-talet är närvarande överallt.  
Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred lerklinade väggar 1700-tal
Vackert blomsterstilleben på pelarbordet. I flera av rummen finns lerklinade väggar.  
Annons

På det övre planet finns husets badrum med kombinerad tvättstuga. Det övre vardagsrummet badar i ljus från den fönsterinramade utbyggnaden över punschverandan.

Många platsbyggda detaljer

Ett platsbyggt skåp gömmer undan teve och mediemöbler. Här finns också två stora rum, det lite större har tre fönster i varsitt väderstreck medan det lite mindre vetter mot den lugna gatan.

Åsa Larsson säljer sitt hus i Mariefred trädgården
Trädgården är ritad av Ninna Lindström.  

Huset är på 142 + 55 kvm i två plan med en tomt på 658 kvm till. Trädgården är anlagd av trädgårdsmästaren Ninna Lindström. Och förutom flera olika sittplatser, grusgångar och stenläggning av Ölandssten består den insynsskyddade trädgården av perenner, fruktträd och bärbuskar.

Annons

Många soltimmar i trädgården

Från den egen tomten går det att plocka äpplen, päron, svarta vinbär, hallon och krusbär. Tomten ligger på husets västra sida och tack vare det öppna läget runt omkring får trädgården ordentligt med soltimmar.

Åsa Larsson författare säljer sitt hus i Mariefred
Åsa Larsson, författare och tornedaling.  

Den här hustypen kallas salsbyggnad eller sexdelad plan var ursprungligen uppdelad i sex delar med salen placerad i husets mitt och två sidokamrar på vardera sidan. Hustypen var från början bostadshus på ståndsmässigt bebyggda gårdar och blev mer vanligt under 1700- och 1800-talen.

Åsa Larsson flyttar till Tornedalen

Var tar Åsa Larsson vägen nu? På sitt Instagramkonto skriver hon att hon kommer dela sin tid framöver, men att det blir hus i hembygden är ett säkert tips. Hon har sina rötter i Tornedalen, och här utspelar sig hennes deckare.

Utropspriset är 8 500 000 kr

Huset är stylat av inredaren Åsa Copparstad och ansvarig mäklare är Hanna Tairi. Utropspriset är 8 500 000 kr. Läs mer om huset och läget här:

Åsa Larsson säljer sitt hus

Publicerat 29 april 2021
Annons