Hemma hos grundarna av hudvårdsföretaget l:a Bruket
Varbergs stolthet. Hudvårdsföretaget L:a Bruket grundades här intill vågornas brus. Läs om vägen från den första handgjorda tvålen till ett svenskt doftimperium.
Videon kunde inte hittas
Att lukta på en bordsskiva kan vara ett äventyr. L:a Brukets Monica Kylén sätter näsan mot den åldrade träytan. Hon luktar noggrant, det påminner om hur en vinkännare arbetar. Sekunderna går och vi kan ana signalerna som rusar från näsan till hjärnan. »Mmm, jag måste dofta länge.«
Hon låter trälukten sippra in och växa, som om den ger henne en ny idé.
Just den nyfikenheten och finstämda analysen är grunden i L:a Bruket, familjeföretaget som arbetat sig upp från den första hemgjorda hantverkstvålen till ett framgångsrikt litet hudvårds- och doftimperium med bas i Varberg där bad- och kurortskulturen har mer än 200-åriga rötter.
Vi sitter i matsalen mot trädgården i en villa mitt i stan, där Monica Kylén och Mats Johansson, hennes man och L:a Bruket-partner bor. Hemmet är lika finkalibrerat som någon av deras produkter, må det vara ekologiska doftljus i handblåsta glas, flytande tvål, ansiktspreparat, saltskrubb eller tångbad, moderna och naturbaserade produkter med lokal prägel som har satt varumärket på den internationella kartan.
Ett orört hem från 30-talet
Huset, byggt 1933 på en liten gata med läkar- och grosshandlarvillor, har drag av funkis, diskret balanserad mot tjugotalsklassicism. I trapphuset poserar funkisen i fönster och kalkstensavsatser. Alla rum är målade i en ljust grå kulör som håller samman hemmet, som en doft. Den tidigare ägaren hade bott ensam här hela sitt vuxna liv.
»Hemmet var orört sedan trettiotalet när det såldes, men det var målat i tjocka lager överallt. De flesta spekulanterna vände i dörren«, berättar Mats. Han och Monica såg charmen under ytan, noterade en mönstrad glasdörr och föll direkt. De förlorade budgivningen, deppade, men efter två månader ringde mäklaren: »Vill ni köpa villan?« Det här var under åren då L:a Bruket byggdes upp och dagarna var bråda.
Sonen Kalle var liten och huset fick ta sin tid. Det är först nu, efter 17 års boende, som allt är klart. Det brukar bli bäst på det viset, att sakta leva sig in i husets personlighet. »Vi vill skapa ett hem som är varmt och trevligt, ingen show off, utan tradition, men ändå minimalistisk och med saker från förr och från släkten«, säger Monica.
Nya väggpaneler och pärlspont har smugits in. Här och där tillskott som påpekar stilen: en antik kontorslampa, ett skåp, olika föremål. Trädgården ansluter till funkistiden när det gäller växtval och struktur. Monica är odlingsentusiast och detta är tredje eller fjärde generationen trädgård sedan de flyttade in. I växthuset pågår botaniska projekt.
Lilla brukets tidiga vision – keramik
Vi dricker kardemummakaffe i Monicas egengjorda muggar och pratar om dofter. De kan vara akuta och underbara som nybakt bröd, asfalt eller varm hud. De kan också vara skräck, som ammoniak, gas, döda kroppar. Vissa älskar doften av blöt betong och bensin. För andra är doften av morfars tröja tryggheten själv. Dofter kan varna eller locka. En sommelier har sin näsa, en parfymör har sin. Sopgubbar får vänja sig. I vår bilddrivna värld har dofter vuxit i betydelse, precis som med taktila kvaliteter i hantverk och slöjd. Vi vill uppleva sinnenas signaler.
Det var i 00-talets hantverkstrend med surdegsbröd och ölbryggande som Lilla bruket dök upp med sin vision om naturliga hudvårdsprodukter. Att tillverka den typen av känsliga produkter och sälja dem över hela världen är en komplex verksamhet som innefattar kemi, psykologi, växtkunnande, trendkänsla, hudterapi och hållbarhetstänk för containertrafik. Monica är företagets förste testpilot.
»Jag är ett filter som stoppar allt som inte fungerar. Jag bär alltid med mig tanken att jag ska kunna bli ställd mot väggen och utfrågad och att jag måste klara av att svara, precis som vid vår första tvål«, säger hon.
L:a bruket startade för tio år sedan med Monicas fascination för dofter parad med en känsla för hantverk. Egentligen började det med keramik, eller, vänta nu sagan startade faktiskt på klädbutiken JC i Skövde. »Way back när det fortfarande var bra«, säger Mats en smula drömskt.
Monica gick en dekoratörsutbildning i Skara och tog ofta bussen över slätten till Skövde och handlade på favoritbutiken JC. Där jobbade en ovanligt trevlig Skövdekille som hette Mats. »Hon fick väldigt bra service«, fnissar han. Förälskelse blommade bland jeans och tröjor. Deras yrken inom textil och dekoration tog dem vidare till Borås där Mats var inköpare och Monica dekoratör, »visual merchandiser« som det heter nuförtiden.
De flyttade till Stockholm där Mats jobbade på Dobber och Diesel. När han efter sex år fick erbjudande om arbete på Nilson-koncernen i Varberg, föddes tanken på att lämna storstaden. »Det var dags att göra något annat. Även om vi älskar Stockholm var det dyrt och bökigt.« De hade upplevt Varberg tidigare, bott i surfbuss på stranden.
Väl installerade i staden gick Monica en två-årig kurs i keramik på Löftadalens folkhögskola och startade verkstad här i källaren under namnet Lilla lerbruket. Vid den tiden föddes också tanken på att arbeta med något tillsammans. »Vi var trötta på storföretag och korridorspolitik och ville göra något själva«, säger Mats som då arbetade på Lagerhaus och pendlade till Göteborg och Alingsås.
Egengjord tvål lockade till sig Svenskt tenn och NK
»Jag sprang till tåget eller körde för fort på motorvägen.« Monica beslöt att visa sin brukskeramik och nya tvålkoppar på Formexmässan 2009. Och så kom den förlösande idén. »Jag måste ju ha tvål till tvålkopparna och jag måste ha gjort den själv.« Det keramiska hantverket födde hantverkstvål.
Hon gick en kurs i tvåltillverkning och började experimentera. Något klickade. Hennes tvålar blev en hit på mässan. NK och Svenskt tenn var de två första kunderna, ingen dålig start. Keramikverkstaden bytte snart namn till Lilla bruket. Över tvålbaden i källaren höjde Monica blicken, såg Varmbadhuset intill och sammanhanget mellan hennes tvålar och Varbergs hälsokultur och livsstil med kallbadhus, bastubad, den långa strandpromenaden och samspelet med havets krafter och råvaror.
»Från dag ett handlar Lilla bruket om vad vi själva gillar och vill använda och vad vi kräver av produkterna. Det är ingen strategisk resa, den är driven av passion och glädje. Vi kan inte göra det på något annat sätt«, säger Mats.
Lokala samarbeten knöts när idéerna utvecklades kring tång, alger, salt, eteriska oljor och sojavax. Det behöver inte vara svårare än så, gediget, direkt från källan. Tångfiskaren i tredje generationen Bosse Albrektsson fiskar sågtång utanför Getterön, tvättar och torkar den hemma och levererar till Lilla bruket som packar den i snygga lådor och säljer som Detox sea weed bath. »Kunderna sitter hemma i badkaren i Paris, Taiwan eller Säffle och tycker Västkustens tångdoft är härlig.« I ett annat projekt samarbetar företaget med Chalmersforskare som odlar saltvattensalger och utvinner ingredienser.
»Alger är en riktig superfood-ingrediens som både går att äta och också är bra för huden.« Algerna gör det också möjligt att slippa använda silikon. Alla produkterna, såväl doftljus som senaste framgången med broccoliserum, 167 Broccoli seaweed, är baserade på gamla sanningar om hälsa. »Skönhet är ingen quick fix, utan våra produkter är ett slags träningsprogram.« Ännu för tio år sedan gjordes all tillverkning hemma i källaren.
»Vi tryckte etiketterna, klistrade för hand, klippte slangarna som tvålen pumpas upp med«, berättar Monica. Med ökad försäljning blev det svårt att hinna med. När de bägge skulle leverera 2000 tvålar till Oslo på några dagar, blev det omöjligt. L:a Bruket behövde göra ett vägval: antingen lägga ner eller skala upp och bygga en egen fabrik som ändå kunde tillverka hantverksmässigt.
L:a bruket utmanar den globala kosmetikbranschen
En modern industrihall med fin tegelfront växte upp i Träslövsläge strax utanför stan. Därifrån distribueras nu Lilla brukets produkter, alla tillverkade i Halland. Ett »dream team« av kompetenta medarbetare arbetar med utvecklingen under ledning av Monica.
Nu är L:a Bruket moget att utmana den globala kosmetikbranschen. »Vi vet att vi har en hög nivå på våra ansiktsprodukter. Vi har också en egen emotionell, lite filosofisk attityd, en vägvalsinnovation som pekar mot hållbarhet.« Begreppet »clean beauty« är en nisch som växer mycket snabbare än kosmetikbranschen i stort. Det handlar om att leverera och signalera miljömässig trovärdighet. Den gamla klokheten i Varberg är viktig. Här har invånarna levt med salt, vatten, sol, sand och tång.
»Just det har vi försökt bygga in i vårt koncept. Det ska inte finnas någon tvekan om vad produkterna bygger på. Med god expertis vet vi hur vi ska manifestera vår premiumnivå«, säger Mats Johansson.
Monica Kylén vid sin bordshörna ser ut att drömma om en doft som ännu ingen har hittat. På vägen ut en slatt av L:a Brukets egen handsprit. Den luktar underbart av fänkål, som om den kryddan vore helt ny.
Videon kunde inte hittas