Kollagebild Sanna Lundell och Mikael Persbrandts drömkök.

Köksdröm hemma hos Sanna Lundell på Stora Lundby

Harmoniskt, vackert och funktionellt – Sanna Lundell beskriver familjens nya kök som en kopp japanskt te med ekdetaljer.

Annons
Vardagslivet vid Hoby Kulle
Vardagslivet vid Hoby Kulle
0:56

På Stora Lundby gård, knappt fyra mil söder om Stockholm, bor journalisten Sanna Lundell med skådespelaren Mikael Persbrandt och sina fyra barn. När familjen flyttade in på Stora Lundby för sex år sedan hade 80-talet ännu inte släppt greppet om herrgårdsbyggnaden, Sanna beskriver inredningen som något hämtat ur tv-serien Falcon Crest. »Det var kul, men det var inte vi. Köket var dessutom väldigt opraktiskt och märkligt planerat, förvånansvärt litet i relation till ett så stort hus. Från första dagen här blev det vår stora dröm – att göra ett riktigt bra och härligt kök som rymmer många. Samtidigt som det kändes viktigt att bygga någonting som håller länge.«

Annons

Hållbarheten i köket handlade inte bara om att göra rätt val när det kom till material, kvalitet och stil utan om hur familjens behov kan komma att förändras och utvecklas under de kommande åren. För att få vägledning kontaktade de HTH Odenplan, som hjälpte Sanna och Micke att sortera sina idéer och tankar om det nya köket.

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt hemma på Stora Lundby gård.  Foto: Andy Liffner

»Visionen var ett högfunktionellt kök som ändå är vackert. Här tycker jag verkligen att vi lyckats med det, vi har inte tummat på någonting. Köket är klassiskt men ändå personligt och det knyter an till omgivningarna här på Stora Lundby på ett sätt som vi bara hade fantiserat om tidigare. Att integrera element som finns kring gården gör att köket kändes som hemma direkt, det är en otroligt harmonisk känsla att komma in här. Som en kopp japanskt te med ekdetaljer«, säger Sanna och skrattar.

Annons

Klassisk stil med funkiskänsla

Mörkt träkök hemma hos Lundell och Persbrandt
De mörka bänkskåpen Nordic spirit harmony dark är tillverkade av 19 mm massiva eklameller och fanér med horisontell ådring.  Foto: Andy Liffner
Mörkt träkök med rostfria detaljer
Vacker, grönskande utsikt från köket på Stora Lundby gård.  Foto: Andy Liffner

Stora Lundby gård i norra Sorunda har rötter som sträcker sig ända till 1500-talet, men har sedan dess härjats av bränder i olika omgångar. Herrgårdsbyggnaden som nu är familjen Lundell-Persbrandts hem byggdes år 1948, men själva platsen är urgammal med stora ståtliga parkträd – ekar och lindar som har flera hundra år på nacken. Inslag som plockats upp genom mörkbetsad ek, väl avvägda och varma nyanser av beige och grön.

Annons

»Det är befriande på sättet att vi har ett relativt nytt hus på en gammal plats. Även om huset är byggt i gammal stil, för att efterlikna det som brann ner på 1940-talet, så finns det gott om funkisdetaljer. Därför behöver vi inte förhålla oss till historisk byggnadsvård eller någon specifik tidsperiod, man får vara hur modern man vill här. Vi har flera byggnader på gården, vissa från 1600-talet och andra som byggdes nyligen. Det finns ingen riktig enhetlighet på det sättet men blir väldigt fint ändå, som ett lapptäcke där man plockat det bästa ur varje tidsperiod.«

Mer ytor och förvaring

köket hemma hos sanna lundell och mikael persbrandt
Stora Lundby gård har rötter som sträcker sig ända till 1500-talet, men herrgårdsbyggnaden som nu är familjen Lundell-Persbrandts hem byggdes år 1948. Väggskåpen är av modellen Focus.  Foto: Andy Liffner
så ser det ut i kökslådan hos mikael persbrandt och sanna lundell
Köket är snyggt på både in- och utsidan. »Visionen var ett högfunktionellt kök som ändå är vackert«, säger Sanna Lundell.  Foto: Andy Liffner

Något som Sanna och Micke saknade i det gamla köket var bänkytor, de ville ha plats för matlagning även när man är många. Det gamla husets planlösning var inte anpassad för den moderna familjen och genom att göra om en gammal groventré till serveringsgång har man inte bara gjort gott om plats för förvaring och nya ytor, man har även knutit ihop köket med uterummet där familjen ofta samlas.

Annons

»Det är ett superlyxigt tillskott där man kan pyssla med sådant som inte riktigt hör till de mest självklara kökssysslorna. En extra diskho där vi kan diska ur hundarnas matskålar och fixa med växtnäring till blommorna, ett litet kaffehörn där vi har alla maskiner och koppar – det blev oväntat härligt faktiskt.«

De små dedikerade utrymmena i nya köket var överraskande för Sanna. En köttbänk i anslutning till kylskåpet, en diskbänk direkt vid diskmaskinen, en yta för bakning – och alla tillhörande attiraljer inom armlängds avstånd.

hemma hos sanna lundell och mikael persbrandt
Den nya serveringsgången har liksom resten av köket bänkskivor och stänkskydd i keramik, Himalaya crystal från Neolith, som tål extremt höga temperaturer.  Foto: Andy Liffner

»Om det är något jag har lärt mig av den här processen är det att man inte ska vara rädd för att ta hjälp av personer som verkligen kan, för de ser möjligheter man själv missar. Något vår köksplanerare framförallt var väldigt mån om var att vi skulle skapa de här olika stationerna och sedan planera utifrån dem. Jag tyckte att det kändes onödigt och trodde inte att vi skulle utnyttja det – men jag underskattade verkligen skillnaden det gjorde. Allt blev bättre!«

»Spisen från Ilve har också överträffat våra förväntningar. Den är som ett vackert smycke i sig, men också helt överlägsen att använda. Vi lagar så otroligt mycket mer mat nu än vad vi gjorde innan, bara för att få vara i köket. Det är otroligt att det kan vara så stor skillnad på hur man nyttjar ett kök, nu är det ren njutning att bara få tillbringa tid där.«




sanna lundell och mikael persbrandt med sina hundar hemma i köket
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt hemma i köket, tillsammans med sina hundar.  Foto: Andy Liffner
spis från ilve i köket från HTH
Den nya spisen från Ilve bär i alla fall en del av ansvaret för att familjen nu lagar mer mat än någonsin tidigare.  Foto: Andy Liffner
Publicerat 06 oktober 2023
Annons