Hemma hos Sigge Billgren.

Kika in Hemma hos loppisfyndaren Sigge Billgren

Sigge Billgren är den i Billgren-familjen som är den meste loppisfyndaren. Och det är lampor som är hans grej.

Styling
Annons
TV: Kika in hos loppisfyndaren Sigge Billgren
TV: Kika in hos loppisfyndaren Sigge Billgren
1:11
Sigge Billgren vid sitt skrivbord omringad av loppisfynd som ger honom inspiration. Turkosa bestick från franska Melron.  

Hittills har han varit något av en doldis i familjen – i alla fall om man jämför med föräldrarna Ernst och Helene eller systern Elsa, i vars blogg han ofta förekommer. Men det är något som lär ändras. Sigfrid Billgren, oftast kallad Sigge, är en mångsysslare som nu för första gången satsar fullt ut på en konstnärlig verksamhet.

Annons

Sigfrid Sigge Billgren

Ålder: 31 år.

Bor: Stockholm

Gör: Speglar och andra objekt för egna designföretaget Udiso studio. Instagram @udiso.studio. Eget måleri på @s.billgrenart och loppisverksamhet på @siggefyndar.

Dels med egendesignade speglar som han säljer under namnet Udiso, och fler objekt är att vänta framöver. Men han har också börjat så smått att måla, något han tidigare aldrig trott att han skulle göra.

»Nej, det skulle bara inte vara så. Jag har jobbat för gallerier tidigare, men jag har känt att konstbranschen inte var min grej. Mitt konstnärliga intresse har mer legat åt dekorationskonsthållet – färg, form och inredning. Men när jag väl började så kunde jag bara inte sluta, pappa och hans fru Julia var tvungna att slänga ut mig för tiden bara rann i väg. Då vet man att man har hamnat rätt och måleri kommer bli mitt framtida yrke.«

Stilrent inrett hemma hos Sigge och Anna

Sigges hem, som han delar med flickvännen Anna, är ljust och stilrent inrett, med en påtagligt lekfull touch. Men framför allt är det en manifestation av Sigges stora intresse: att samla på loppisfynd. Man kan utan överdrift säga att Sigge Billgren är en av landets mest passionerade loppissamlare. Han samlar för eget bruk, men säljer också en del objekt på tillfälliga loppisar, både fysiska och digitala. Minst en gång i veckan går han en runda vars rutt givetvis är hemlig.

Annons
Sigge och Anna. Sigge håller i en vas formgiven av Vicke Lindstrand för Upsala-Ekeby, även den köpt på loppis för 40 kronor.  

»Det är destination unknown. Folk hör av sig till mig hela tiden och frågar vilka loppisar jag går på, men det är ju som med bra kantarellställen – klart man vill ha dem för sig själv! Men Myrorna och Stadsmissionen går jag alltid på, så mycket kan jag säga.«

Hela familjen Billgren älskar loppis

Man märker snabbt om man kommer in på en dålig loppis, säger han. »På loppistäta Gotland är en av hundra bra ungefär«. Tricket för att göra verkligt bra fynd är att gå tillräckligt ofta. »Egentligen kan man inte missa en enda dag – för dag 47 kan man plötsligt hitta den där fantastiska grejen. För mig är det en livsstil.«

Annons

Inte bara för Sigge. Hela familjen Billgren är ivriga loppisletare, och inte sällan gör de loppisräder tillsammans. »Hela släkten går in i grupp och sprider ut oss. Sedan samlas vi och fikar efteråt och var och en får gå igenom vad den har i korgen. Det är som en loppisceremoni.« Gillar ni alla i familjen samma saker?

En av favoritfynden, bordslampan Fungus från Ateljé lyktan. Krämig keramik av Wilhelm Kåge – modellen heter Veckla.  

»Alla har sitt grundintresse. Min syster Andrea gillar svart keramik. Jag och Elsa är inne på lite mer gräddiga saker. Och jag är tokig i lampor. Jag har säkert 20 olika hemma. Ett av mina bästa inredningstips: lampor!«

Annons

SVT-serien Äkta Billgrens

Excentrisk, irriterande och älskvärd. Omdömena är många om konstnärsfamiljen Billgren: Ernst, Helene, Andrea, Elsa och Sigge. Tillsammans har de genererat en ansenlig mängd konstverk, bloggar, böcker, Instagramkonton och en tv-serie. Att hela familjen går på loppisar tillsammans framstår som helt logiskt när man pratar med Sigge. Väldigt mycket verkar vara en family affair med Billgrens. De gillar att göra saker tillsammans, och de gillar varandra. Vilket var och en som såg SVT-serien Äkta Billgrens kunde se.

»Det är ganska nytt att vi är så tajta i familjen – efter våra föräldrars skilsmässa har vi kommit närmare varandra. Nu har vi inga murar, ingen prestige, alla är sig själva igen. Det är ändå kul att en familj kan räddas av en sådan värdelös grej som en skilsmässa.«

Mjuka färger i vardagsrum med detaljer i färg. Fönster ut mot gata med liv & rörelse. Glasbord från Mios 80-talsserie Italy.  
Annons
Vy från vardagsrum till sovrum. Stor fikus med dansk teakapa hängande. Golvlampa från 1950-talet med ny skärm från Din lampa.  
Vy från sängen. Alvar Aaltos vikvägg som står snyggt på nattduksbordet för att få höjd. Tavla av amerikansk konstnär.  
Annons

»Fast ta nu inte det här som ett tips alltså«, tillägger han snabbt.

Flytt till ny ateljé

Till hösten blir de ännu tajtare. Då flyttar Sigge in i en ateljé på Kungliga konstakademien där hans mamma Helene och syster Elsa redan sitter.

Bordslampan i krom är från 1970-talet och kommer från Ikea.  
Fyndade ting samlade på en flätad korg på köksbordet. Här finns Carl Harry Stålhane för Rörstrand med flera.  
Annons

»Det blir verkligen Billgrenianska korridoren, haha. Men det ska bli roligt. Framför allt ska det bli kul att få hänga mer med min mamma, för jag tycker så mycket om henne.«

Det är först nu som Sigge satsar fullt ut på en konstnärlig verksamhet, även om han rört sig kring det länge. Länge var maten hans uttrycksform, när han jobbade som köksmästare och kock.

»Vy från kök mot hall och här skymtar man även en av mina tavlor. Allt här är 100 procent loppis!«  

»Jag var turnéledare för E-Type, och han köpte en restaurang som vi byggde upp från början. Det var en otroligt bra skola. Sedan var jag köksmästare på Långängens gård på Lidingö. Mat blev mitt kreativa uttryck, att komponera rätter och kombinera smaker.«

Annons

Men en skada efter en olycka satte stopp för matkarriären »det är ganska tungt att vara kock«. Nu har han varit ansvarig för eventverksamheten på det kreativa kontorshotellet A house i fem år. När vi träffas jobbar han en av sina sista dagar.

»Det känns vemodigt och lite läskigt. Jag trivs jättebra, men nu är jag färdig här. Har så mycket eget på gång också, det bubblar. Jag har alltid trott på mig själv, det kanske är fult och jante och sådant, men så är det.«

Lanserar speglar

Det första egna projektet blir de egendesignade speglarna som han lanserar till hösten. Varför just speglar?

Sigges egen formgivning, spegeln Udiso, denna är 120 centimeteri diameter. Finns endast i 199 exemplar och alla är signerade och numrerade. Det kommer vara ett återkommande koncept för framtida formgivningar. Konst i velour av Helen Billgren, »denna heter Familjen byxa, dock är jag inte född än därav bara fyra stycken par ben«.  

»Det finns bara positiva grejer med speglar! De gör ett rum större. Det finns egentligen bara två saker man hänger upp på en vägg: konst och speglar.

Annons

Han ville återskapa essensen av gamla ornamenterade speglar, men i en modern tappning.

»Den här modellen var den första då jag bara kände wow! Det vore rent olagligt att inte göra den. De är ganska dyra, men det är ett genuint hantverk. Det är en enda person som tillverkar dem. Alla speglarna är signerade och numrerade. Det ska vara som ett konstverk, en skulptur på väggen.«

En av speglarna kan redan ses på väggen i Sigges och Annas hem, en mycket gammal lägenhet med skeva golv och många fina detaljer. De många loppisfynden har en framträdande men luftig plats.

Ljus grund, udda former och färgklickar

Det ljusa och livfulla vardagsrummet. Mattan kommer från Cappenlen dimyr. Hylla till vänster med fler loppisfynd och högst upp är det en blandning av krukor från 1930 och- 60-talet.  
Annons
Hylla som svärfar platsbyggt, med skatter från olika loppisar runt om i Sverige, samt och arvegods från Oma, Sigges tyska farmor. Stig Lindberg, Wilhelm Kåge, Carin Nilsson, Wallåkra, Isak Isaksson, Bo fajans, Upsala-Ekeby mm. Högar av böcker från olika konstnärer, lekfullt och enkelt sätt att få in färg i hemmet och kan vara ett smart sätt att inreda svåra ytor. Järnskulptur av Brad Howe köpt via Auktionsverket. Läderstol av Karin Moberg för Ikea 1970 – första utgåvan!  

»Jag vill hålla en ljus grund – matta, soffa och väggar. Det ska vara ganska clean så att man verkligen ser föremålen. Loppisfynden gör lägenheten lite lekfull. Jag gillar organiska former, allt som påminner om Picasso. Udda former, specifika färger som sticker ut.«

Som exempel pekar han på en turkos vas »den gör hela rummet!« och en fågelskulptur av Brad Howe.

Sigge Billgren vid sitt skrivbord omringad av loppisfynd som ger honom inspiration. Turkosa bestick från franska Melron.  
Annons

»Den gillar jag jättemycket. Den har de där udda formerna och färgerna, det lekfulla nästan barnsliga uttrycket. Memphis är absolut en inspiration för mig. Jag skulle gärna dra hemmet mer åt det hållet, men det är ju fler än jag som bor där.«

Dilemma för loppisfanatiker

Det finns ett dilemma för alla loppisfanatiker. Förr eller senare hamnar hen i det sorgliga läget där hen har alla skålar, koppar och tallrikar hen behöver och måste sätta stopp. Där är Sigge nu. Han längtar lite efter att skaffa sommarställe.

»Då får man börja om igen!«

Kolteckning av Helene Billgren, gjord på 1980-talet. Loppisfyndad svart pall som systern Andrea är sotis på, enligt Sigge.  
Annons
Bänk i äkta fårskinn och Annas blus.  
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34
Annons
Publicerat 01 oktober 2021
Annons