Hemmet utan lister och skarvar – sömlöst flytande inredning

Hemmet utan lister och skarvar – sömlöst flytande inredning

Man måste inte välja bara en väg i livet. Mathilda Karlsson driver en affärsverksamhet med 16 anställda och formger också möbler för det egna designföretaget MK Design Studio. Hennes hem är skapat för lugn och harmoni.

Styling
Annons
Hemmet utan listen och skarvar – sömlöst flytande inredning
Hemmet utan listen och skarvar – sömlöst flytande inredning
1:06

Från gatan smälter den brungrå träfasaden in bland de höga träden runt omkring. Några få fönster bryter de stående brädornas linjespel, men inga fönsterfoder eller knutbrädor eller andra dekorationer. Väl inne i hallen öppnar stora fönsterpartier upp interiören mot en grönskande trädgård på baksidan.

Hemma hos MK Design Studios grundare vardagsrum
Den genombrutna kaminen som skiljer hallen från vardagsrummet på bottenvåningen är husets medelpunkt. I hallen står fåtöljer från Ikea och ett bord av Matti Karlsson för Tre sekel och bakom dem skymtar en skåpvägg med kvadratiska luckor. Piedestal från MK Design Studio.  

Fritt från trösklar, socklar och fönsterbrädor

Husets insida är lika sömlös som utsidan, fri från trösklar, socklar och fönsterbrädor. Ett obrutet betonggolv leder vidare in i det öppna vardagsrummet. De hårda ytorna mjukas upp av gardiner från golv till tak, mattor och stoppade möbler. Man skulle kunna tro att en så konsekvent genomförd minimalism skulle kännas stel och krävande men så är det inte alls. Lugnet här inne ger plats för att uppleva ljusets skiftningar över dagen, den lummiga grönskan på husets baksida, elden i den centralt placerade braskaminen på kvällen.

Annons

»Jag har en ganska hektisk tillvaro med jobbet som företagsledare och träffar väldigt mycket människor. För mig är det extremt viktigt att ha det här lugnet hemma«, säger Mathilda Karlsson.

Hemma hos MK Design Studios grundare Mathilda Karlsson
Mathilda framför fönstren mot uteplatsen. Omklädda fåtöljer från Ikea. Golvlampa Mantis, design Bernard Schottlander.  
Hemma hos MK Design Studios grundare trappa
Mathildas design går som en röd tråd genom huset, här i trappräcket. Trappan blir en länk mellan betonggolvet på bottenvåningen och trägolvet i vitoljad ask på övervåningen.  

Driver MK Design Studio

Sedan 2008 driver hon Fastighetsbyrån Växjö tillsammans med maken Jonas Magnusson. Som om inte det räckte står Mathilda också bakom designföretaget MK Design Studio, där hon designar och producerar sparsmakat formgivna möbler och annan inredningsdesign i trä, metall och sten.

Annons

Mathilda Karlsson

Bor: Hus i Växjö.

Gör: Driver Fastighets­byrån Växjö tillsammans med maken Jonas Magnusson, samt designföretaget MK design studio.

Aktuell med: Instagramkontot @elsasrum

Byggt upp sin nya hus

När de köpte tomten i ett naturskönt före detta sommarstugeområde inte långt från Helgasjön stod det ett äldre hus på platsen. Sedan dess har de byggt det nya huset, med en yta på 260 kvadratmeter fördelat på två plan.

»Skogen och naturen var det som lockade oss hit. Lugnet och stillheten har fått prägla karaktären på huset och alla materialval. Att ett hus passar in i sin miljö är oerhört viktigt. Det var något som vi hela tiden tog fasta på när vi skapade huset. Vi har använt få men gedigna material som ofta återkommer på olika ställen«, säger hon.

Hemma hos MK Design Studios grundare husfasad
Huset är omgärdat av höga träd och är ritat för att smälta in i omgivningen. Fasaden är sluten ut mot gatan men öppen mot grönskan på baksidan. Kruka, Citygross. Bänk, Ilva.  
Annons
Hemma hos MK Design Studios grundare vardagsrum eldstad
Hallen med kaminen. Det genomgående betonggolvet är husets bottenplatta som slipats och lackats. Fåtöljer, Ikea. Sidobord, design Matti Karlsson för Tre sekel. Golvlampa Mantis, design Bernard Schottlander. Piedestal, MK Design Studio.  

Några steg in från entrén möts man av en braskamin som är öppen både mot hallen och mot vardagsrummet på andra sidan, en naturlig medelpunkt i hemmet.

»Kaminen fungerar som en sorts samlingsplats. Den är putsad men inte målad, så den harmonierar fint med betonggolvet och väggarna i samma kulör. Det ger en väldigt stillsam känsla.«

Den enda riktiga vyn mot framsidan finns från ett fönster i köket. Vintertid när träden är bara skymtar sjön, berättar Mathilda. En lång platsbyggd köksmöbel sträcker sig in i rummet i ett L. Det finns inga fönsterbrädor eller lister, vitvarorna är diskret infällda och handtagen från MK Design Studio knyter an till Mathildas design på andra ställen i huset.

Annons
Hemma hos MK Design Studios grundare kök
Köket har husets enda vy mot framsidan. Mathilda ville inte att det skulle kännas som ett traditionellt kök utan mer som en del av huset som helhet. Köksmöbeln är platsbyggd med infällda vitvaror.  
Hemma hos MK Design Studios grundare kök detaljer
Oljeflaska, Åhléns. Mortel, Design House Stockholm. Saltkar av Gunnar Nylund, köpt på auktion.  

»Jag ville inte att köket skulle vara ett typiskt kök utan mer som en del av huset som helhet. Inredningen ska flyta. Det blir så mycket stopp i ett hus med lister och skarvar. Här får naturen och grönskan utanför stå för stoppet i stället«, säger hon.

I anslutning till köket ligger matplatsen som vetter mot sidan av huset, med träd och grönska som fond för gäster kring bordet. Utanför de skjutbara dubbeldörrarna av glas har Mathilda och Jonas bevarat mycket av den ursprungliga tomten, bland annat stora stenar som är belysta på kvällen.

Annons

»Det behövs inte att det händer så mycket här inne. Blicken dras till fönstret och grönskan och den talar för sig själv«, konstaterar Mathilda.

Hemma hos MK Design Studios grundare matsal
Vid matplatsen vetter skjutdörrar ut mot grönskan på baksidan av huset. Textiler mjukar upp helheten, inte bara vid fönstren utan även längs väggar. Stolar med lädersits, Afteroom dining chair, Menu. Bord, MK design studio. Vas Pallo, Skrufs glasbruk. Lampa modell 2065, design Gino Sarfatti, Astep.  
Hemma hos MK Design Studios grundare sovrum
På övervåningen släpper takfönster in dagsljus. Bänk, MK Design Studio. Gardiner, Mark Alexander. Lampa IC S2, design Michael Anastassiades för Flos. Överkast, Hay.  

Genomgående betonggolv och andra materialval

Det genomgående betonggolvet på bottenvåningen är i själva verket husets bottenplatta som slipats och lackats.

»Jag var noga med kulören på golvet. Det kan tendera att bli ganska mycket bruna pigment, men jag ville ha det mer åt det gråa hållet. Jag gillar när ytan lever och det gör betong. Det blir inte alldeles perfekt. Det är extremt praktiskt och beständigt. Det går inte att jämföra med något trägolv som jag haft. Och det är väldigt skönt att gå på med golvvärme.«

Annons
Hemma hos MK Design Studios grundare uteplats
Bottenplattan i betong fortsätter ut i två långa trappor på husets sidor. Här sitter Mathilda och Jonas ofta och tittar på när barnen leker på gården. Fasaden är bestruken med järnvitriol. Grusgång i krossad öländsk kalksten som också används inomhus. Bänk, Ilva. Kruka, Citygross.  

En trappa upp är golven av vitoljad ask. För att balansera upp de hårda materialen har Mathilda arbetat mycket med textil, inte bara vid fönster utan även längs väggar.

»Att få karaktär på en sådan här interiör kräver att man använder textil och kanske andra textiler än om interiören i övrigt inte varit så avskalad. Olika texturer skapar liv. Jag har konst på väggarna också, men stillsam konst.«

Mathildas möbel- och inredningsfilosofi

Någon kanske känner igen Mathildas namn från designföretaget Design of som hon var med och grundade och tidigare var ägare till. För ungefär två år sedan startade hon MK Design Studio, där hon formger och producerar möbler med ett avskalat och förenklat formspråk. Att produktionen sker i Småland är en poäng.

Annons

»Att ta till vara de möjligheter som finns lokalt är viktigt. Jag tycker det är bra att gräva där man står och göra det med kärlek och omsorg.«

Hemma hos MK Design Studios grundare balkong
Några få fönstergluggar bryter de stående brädornas linjespel på fasaden mot gatan, men inga fönsterfoder eller andra dekorationer bryter av.  

Möbeldesignens släktskap med hennes inredningsfilosofi är starkt. Så går också produkter från MK Design Studio som en röd tråd genom huset.

»Det är möbler som tar plats men inte tar över. Jag är intresserad av det som är beständigt och möbler får vara med längre om de inte tar över utan blir en del av helheten. Jag är inte så krusidullig och skulle inte kunna göra det bra. Jag gillar det enkla och rena.«

Sedan några år driver hon kontot @elsasrum på Instagram som i dag har över 20000 följare.

Annons

»Det började som mitt eget kreativa rum. Det har också skapat mycket kontakter och blivit en kanal för att nå ut. Men framför allt är det en plattform för att få vara kreativ. Jag gör inte en massa samarbeten, jag vill att man ska känna att jag själv står för allt innehåll om man går in. Det är min linje.«

»Jag skapar för min familj och för att vi ska må bra. Om jag inspirerar någon är det trevligt. Jag brukar aldrig bry mig om vad som är trendigt för tillfället. Man ska kunna ha en lång relation med sina saker.«

Hemma hos MK Design Studios grundare hall
Den takhängda hängaren Clothing Rail Rectangle från Annaleena i entrén korresponderar med Mathildas eget formspråk. En rund spegel från Ferm living balanserar upp det rätlinjiga.  

Att inreda är inte bara att köpa saker som passar ihop.

»Det är mycket mer ett skapande och en konst än vad man kanske kan tro. Man måste zooma ut och se helheten för att få balans, se linjer och rumsligheter. Det är lite som att måla.«

Annons
Hemma hos MK Design Studios grundare badrum badkar
Mathildas design går som en röd tråd genom huset, här i trappräcket. Trappan blir en länk mellan betonggolvet på bottenvåningen och trägolvet i vitoljad ask på övervåningen.  

Lustfyllt och kreativt arbete

För Mathilda ger de båda verksamheterna att driva Fastighetsbyrån, med ständiga affärsbeslut och 16 anställda, och det kreativa arbetet med att inreda och designa näring och kraft åt varandra. Människan, resonerar hon, har nog ofta fallenhet för flera vägar i livet om hon bara vågar bejaka dem.

»Jag behöver både det intensiva jobbet och harmonin i inredningen. Här är allt överflödigt borttaget och det ger plats för annat, för egna tankar och för relationer med andra. Jag fyller hellre hemmet med en massa stökiga människor än med stökiga saker. Då får det bullra och vara mycket!«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 05 november 2021
Annons