poolprojekt på gotland

Inspirerande poolprojekt av arkitektbyrån på gotland

Arkitektkontoret Atelje Ö och inredningsdesigner Malin Wahlström Walter förvandlade en plan ­g­räs­matta med grus­parkering till ­böljande ­ängsmark för ett ­inbjudande ­poolprojekt strax utanför Visby.

Annons
Kika in i gotländska kalkstenshuset på Sudret
Kika in i gotländska kalkstenshuset på Sudret
1:12

Gräva, schakta bort, plana ut. Så brukar alla byggprojekt börja. Men det mycket vackra utomhusrummet med pool strax utanför Visby började på precis motsatt sätt, som en film av en byggstart visad baklänges. En plan tomt. Lass med jord som grävs upp, flyttas och formas till en böljande yta. Grävare som gör gropar här och där och lägger dit stenblock. Buskar som placeras ut. Ett stycke gotländsk ängsmark som långsamt växer fram i det bebyggda området.

Annons

Arkitektkontoret Atelje Ö, som tillsammans med inredningsdesigner Malin Wahlström Walter står bakom projektet, hade en stark egen vision.

hängmatta på gotland
Glipan i planket öppnar inte bara gården mot ängen utan ger också grannen en glimt av havet.  
uteplats med pool på gotland
I ett hörn med havsglimt har Malin byggt upp en egen liten plats med en Grythyttanstol och krukor.  
Annons

»Vi ville återskapa en naturskön upplevelse på platsen«, berättar Malin Wahlström Walter.

»När vi kom hit var det en stor gräsmatta som gick över i en grusplan med plats för femton bilar. Det var väldigt opersonligt. Vi tog hjälp av en grävare som vi gärna jobbar med som skulpterade marken, valde ut stora stenar som han hade på sin deponi och grävde ner för att det skulle se naturligt ut. Nu ser det ut som en orörd tomt, men det krävdes mycket jobb för att uppnå det«, konstaterar hon. Ängen som breder ut sig är köpt på rulle. Redan första sommaren lyste blommor vallmo, blåklint och prästkrage i gräset.

solstolar och parasoll vid pool på gotland
Solplats vid poolen. Solstolar från Fri Form, design Elsa Stackelberg.  

Det är väl känt att de flesta människor mår bättre i naturliga miljöer än i artificiella. Reaktionen är fysiologiskt mätbar. Puls, blodtryck och nivån av stresshormoner i blodet sjunker när vi omges av naturlig växtlighet. Den amerikanska biologen Edward O Wilson försökte förklara fenomenet i sin så kallade biofilihypotes i början av 1980-talet.

Annons

Grundtanken är att evolutionen har format oss till att trivas i miljöer som var gynnsamma för våra genetiska förfäder. Grönska gav skugga och visade att det fanns vatten. Kullar och höjder gav långa siktlinjer som gjorde att man fick tidig förvarning om hot. Avskilda utrymmen gav skydd och trygghet. Det är kvalitéer som finns i överflöd i det här projektet. Undra på att det är trivsamt.

Drömlikt poolområde på Gotland

Huset ligger omgivet av andra med havsutsikt i nordvästläge. På kvällarna går solen ner i havet, inte sällan med ett spektakulärt färgspel. För att få avskildhet uppfördes ett insynsskydd i form av ett plank kring poolområdet. Familjen som bor här på sommarhalvåret har barn i ungefär samma ålder som Malins egna, så deras behov var lätt att förstå.

»Man vill kunna äta middag med barnen lekande inom synhåll. Gården är tillräckligt stor för att man ska kunna få både sol och skugga. Det är nära till kök och badrum så att man kan gå in och spola av glass. Det ska vara ett ställe som fungerar för att leva ett bekvämt småbarnsliv. Vi har byggt upp olika zoner – en middagszon med halvskugga. En loungezon med sol, utedusch med skugga på eftermiddagen och en grund del i poolen eftersom vi vet att det kommer kompisar till barnen. Det är en optimering av funktion som vi har försökt gestalta på ett härligt sätt.«

Annons
arkitektritad pool på gotland
Glipan i planket vid poolen släpper in lite av ängen och talldungen utanför. Hängmattan bryter gränsen. Den tunga betongbänken, köpt på andrahandsmarknaden på Gotland, står där den står och ger en känsla av kontinuitet.  
utemöbler på gotland
Soffor tillverkade på Gotland. Betongbord köpt second hand och kaffebord med skiva av kalksten.  
Annons

Planket som omgärdar innergården har fler funktioner än att bara begränsa insynen. Det fungerar som spaljé för klematis och växter som förknippas med Visby, som rosor och rindi. På vissa ställen finns luckor som öppnar siktlinjer och släpper in omgivningen, på andra avbryts raden av brädor av bodar för förvaring eller poolteknik. Materialet kommer från en lokal brädgård. Kalkstensplattorna i gräset, den utlagda naturstenen och kalkstenen i sargen kring poolen är också inhämtade lokalt. Den gotländska anknytningen var en grundtanke i projektet.

»Vi är på Gotland och vi visste tidigt att vi ville jobba med det som finns omkring oss av växter och material, inte plocka in palmer och skapa en plats som inte har med omgivningarna att göra«, säger Malin Wahlström Walter.

»Möblerna är i princip uteslutande i furu och vi har jobbat med växter som finns i naturen här, som tall, salvia, lavendel, rosmarin, murgröna och ängsblommor. Man skulle kunna kalla det för en sorts nordisk patio, den här pooldelen. Det har varit vårt ledmotiv«, säger hon.

Annons

En annan grundtanke har varit hållbarhet. Många möbler är egendesignade och byggda av lokala möbelsnickare i gotländskt trä. Växtligheten är planerad med ett långt tidsperspektiv. Klätterväxterna vid pergolan är placerade för att kunna söka sig vidare upp i strukturen för att på sikt bilda ett grönt tak.

grill och uteplats
Den lilla eldplatsen har utsikt mot solnedgången i havet. Betongbänkar köpta second hand.  
detaljer vid pool
Kontraster mellan det linjära och det naturliga. Stenarna är hämtade från en lokal grusås.  
Annons

Malin beskriver poolområdet som ett ställe där man ska känna sig fri att bara gå omkring och vara. Här och där har hon skapat små platser med olika typer av sittande, både socialt och enskilt, som på olika sätt utnyttjar solens rörelse och de förhållanden det skapar under dagen och kvällen.

»Jag ser framför mig att man kan ska kunna sätta sig någonstans med en kopp kaffe och bara sjunka ner i den här omgivningen. Man ska inte behöva bära med sig en stol, utan den ska redan finnas där som en grundad inbjudan. Vi har också planerat poolområdet så att man hela tiden har full koll på barnen. Platsen är öppen, men samtidigt intim och omsluten«, säger hon.

»Runt om på resten av tomten finns både små och stora sociala ytor som tjänar olika syften. Man har sina få sommarveckor när man ska hinna vara tillsammans och nyttja ledigheten och kanske är man mer trött efter semestern än man var innan. Det här upplägget är utformat utifrån tanken att man även ska kunna få vara för sig själv eller i mindre grupper ibland, utan att det blir något onaturligt eller konstigt.«

Annons
utedusch på gotland
Den exponerade rördragningen vid uteduschen kontrasterar mot träet och den naturliga stenen.  
uteplats med pool och pergola
Pergolan skapar ett rum i rummet. Växterna är tänkte att på sikt skapa ett grönt tak och är placerade så att de kan söka sin egen väg. Poollocket löper på skenor. Runt omkring på gården är olika sittplatser utplacerade.  
Annons
uteplats med krukor
I ett hörn med havsglimt har Malin byggt upp en egen liten plats med en Grythyttanstol och krukor.  

I stället för att lägga traditionella plattor har Malin stenlagt med lite knölig kalksten. Trädgårdsgrus har ersatts med natursten från en lokal grusås. Gräset klipps inte utan får växa.

»Jag gillar när det naturliga och det tillrättalagda får mötas. Mycket av inspirationen kommer från min barndom. Min morfar var trädgårdsmästare på ett slott utanför Linköping där jag var mycket som barn. Jag fick följa med i hans tankar och hantering av trädgården och den vilda naturen i samspel. Där möttes det naturliga och tillrättalagda överallt. Det handlar om en sorts respekt för naturen, det finns en ödmjukhet i att låta den finnas med på sitt eget sätt.

Annons

Det blir vackrare om naturen får spela fritt, om växter kanske inte är perfekt klippta utan får växa lite som de själva vill.

Mitt fokus har varit att knyta ihop de gotländska omgivningarna med det privata trädgårdsrummet och skapa ett avslappnat sammanhang med materialen och känslan som finns på platsen. Det blir kanske inte så mycket överraskningar, med det finns ett övergripande lugn i material, växter och kulörer.«

stol vid pool
En bra förvaringsbod för badleksaker, madrasser och redskap är lika viktig för upplevelsen av poolen som själva poolen.  
Annons
malin wahlström walter
 

Malin Wahlström Walter

Ålder 37 år.

Bor i Visby

Gör driver Ateljé Wahlström med inrednings-och stylinguppdrag.

Annons
Publicerat 22 maj 2023
Annons