hemma hos kreativa duon erika och patrik staal

Kika in i Nordiska ladan – med inredning i japansk anda

Med inspiration från den japanska livsfilosofin wabi sabi och ­ladugårdens enkla formspråk har den kreativa duon ­Erika och Patrik Staal ­ritat sitt drömhus på den sörmländska ­l­andsbygden.

Styling
Annons
Kika in i 50-talslägenheten på Gärdet
Kika in i 50-talslägenheten på Gärdet
0:60

Erika och Patrik Staal hade länge fantiserat om att rita och bygga ett eget hus, och när Patrik en dag sprang på den perfekta tomten på landet blev drömmen verklighet.

»Vi har alltid pratat om att någon gång i livet bygga hus, men snarare ’när vi blir gamla’. Men så hittade Patrik en tomt, utanför detaljplan och med skog och hästhagar som närmaste granne. Det var exakt så vi ville bo och det hus vi ville bygga passade perfekt för platsen. Tajmingen var dessutom bra, det var precis innan vår äldsta dotter skulle börja skolan«, berättar Erika.

Annons
lada inspirerad av ladugård
De stora glasdörrarna suddar ut gränsen mellan ute och inne. Soffan är byggd av lastpallar med madrasser från Granit, även pallarna i betong kommer därifrån.  

Erika och Patrik kommer båda från Södermanland, hon från Södertälje och han från Järna. Deras vägar korsades på krogen för 16 år sedan och några husrenoveringar samt två barn och en hund senare var de redo att sätta tänderna i sitt livsprojekt.

»Vi har renoverat såväl lägenheter som nedgångna hus, och har samlat på oss erfarenheter genom åren. Någonstans under renoveringen av vårt tidigare 30-talshus väcktes ett nytt intresse hos Patrik. Han är elektriker i grunden och väldigt praktiskt lagd, och är inte rädd för att lära sig nytt. Han är dessutom perfektionist ut i fingerspetsarna och väldigt envis, vilket är oerhört bra egenskaper när det handlar om stora byggprojekt.«

Annons

Erika bär på den estetiska ådran och har under många år arbetat som dekoratör och stylist.

»Jag har alltid haft ett stort intresse för inredning. Att bygga upp en miljö i huvudet och se framför mig hur slutresultatet kommer bli har fallit sig naturligt. Att jag då har en man som är händig och kan förverkliga alla mina idéer gör oss till en perfekt kombo«, säger Erika. »Men att rita ett hus är något helt annat, det krävs så mycket kunskap. Jag ser verkligen upp till många av våra arkitekter i Sverige som ritar sådana fantastiska hus. Man förstår nu vilken otrolig kunskap de har och hur mycket tid som läggs ner.«

Patrik och Erika Staal
De stora dubbeldörrarna som leder in till parets sovrum har perfekt patina och speglar husets färgpalett. Köpta på Nacka byggnadsvård.  

Erika & Patrik Staal

Ålder Erika är 34 år och Patrik 38 år.

Familj Döttrarna Lykke, 6 år, och Ilse, 3 år, samt hunden Willbur, en 13-årig dvärgpinscher.

Gör Erika är assortment planner på H&M och Patrik är servicetekniker.

Bor Ett L-format ladhus utanför Nykvarn som de ritat och byggt själva. 264 kvm fördelat på 6 rum med stående fasad i tjärvitriol och svart plåttak.

Instagram @homebystaal

Annons
inspirerande uteplats
Pergolan är byggd i limträ och målad med svart tjära, där vasstaket ger en behaglig skugga. Matbordet är gjort av grova plankor från en gammal bänk, med måttbeställt underrede i svetsat stål. Bänkarna har Patrik snickrat.  
uteplats med pool i sverige
Fasadpanelen har fyra olika bredder och är målad i tjärvitriol från Auson. Fönsterpartierna kommer från Nordan och matchar det svarta plåttaket. Poolen kommer från Folkpool.  
Annons

Hus inspirerat av ladugårdens formspråk

Erika och Patriks vision var att bygga ett ladhusinspirerat hus med fasad med tjärvitriol och svarta stora fönster.

»Vi har alltid älskat formspråket och det enkla och funktionella i gamla ladu- och industribyggnader. Innan vi började med skissen gjorde vi en lista på allt vi älskade med vårt hus då, men även det vi saknade. Mycket skulle bockas av på den där listan och för oss var det också väldigt viktigt med placeringen på tomten, att flödet mellan ute och inne skulle kännas naturligt«, berättar Patrik och Erika fyller i: »Jag var föräldraledig och la mycket tid på att skissa på huset och göra moodboards, ingenting skulle lämnas åt slumpen. Vi bollade idéer hela kvällarna tills vi slutligen kom fram till den perfekta planlösningen. Vi tog sedan hjälp av en arkitektstudent att översätta huset till en byggritning.«

kamin och stilren inredning
Den finländska bastupanelen i taket reflekterar ljuset och mjukar upp den hårda betongen. Väggarna är målade med Jotuns kalkfärg i kulören Sand. Den 4,5 meter långa betongbänken har paret gjutit själva och fungerar som vedförvaring och sittplats.  
Annons
wabi sabi inspirerad inredning
En insprängd nisch blir en fin detalj och passar perfekt till vasen Flood från House Doctor. Pallarna kommer från H&M Home.  

Det 24 meter långa ladhuset är byggt i vinkel och den grånade fasaden smälter på ett delikat sätt in i den grönskande omgivningen.

»Eftersom vi tagit inspiration från gamla ladhus var ett förhöjt väggliv en viktigt detalj, både för att få till det karaktäristiska utseendet av en lada men även att proportionerna skulle stämma. Samma sak gällde med panelen. Stående panel var givet och alla fönster och dörrar behövde uppnå en höjd på 2,40, annars skulle proportionerna se konstiga ut mot takhöjden och siktlinjerna skulle kännas som små gluggar ut mot trädgården.«

Annons

Den industriella känslan förstärks av de svarta detaljerna och de stora spröjsade fönsterpartierna. Gränsen mellan ute och inne suddas ut då den sammetslena betongen fortsätter ut på den skyddade uteplatsen.

vardagsrum i jordnära färger
Den cognacsfärgade skinnsoffan Togo från franska Ligne Roset förstärker de jordnära kulörerna, brevid dagbädden Pace från Karup. Soffbordet V.LF.02 av Linn Fredlund för svenska Verk.  
kök och matplats i huset
Förvaringsutrymme var viktigt för paret när de planerade huset – den sex meter långa väggen i björkplywood sväljer mängder med prylar. Matbordet är måttbeställt med svetsat underrede i stål och hyvlade ekplankor. Runt om står ärvda pinnstolar. Industrilamporna över bordet kommer från gruvor i Dalarna och Tyskland.  
Annons

»Den röda tråden i hela huset samt utemiljön är skandinavisk med asiatiska undertoner. Vi har försökt möta det rustika och hårda med mjukare material så som trädetaljer och kalkväggar. Vi har även valt bort lister, då vi ville ha ett så rent uttryck som möjligt, så kalkväggarna löper fritt från golv till tak. Gipsskivorna vilar i metallister som vi spacklat in. På så sätt blir det ett snyggt avslut, ett shadow gap, men mer tåligt för stötar.«

Inredning med wabi sabi-inspiration

Den jordnära färgpalett som råder inger ett lugn och skapar en otrolig värme och personlighet. Materialen är omsorgsfullt valda och speglar naturen utanför. Obehandlade luckor i björkplywood döljer all förvaring och bakom ribbor i valnöt döljer sig tvättstuga och skafferi. I taket löper en sidenmatt finländsk bastupanel som reflekterar ljuset på ett fantastiskt sätt.

»Vi ville försöka få in olika sorters träslag, precis som det ser ut i skogen utanför. Panelen i asp är faktiskt en helt slät bastupanel. När jag blev kär i denna panel på bygghandeln hade de aldrig hört talas om någon som velat ha den som tak i ett helt hus, kanske också på grund av priset. Som tur är har vi en vän som kommer från Finland och han kunde beställa bastupanelen direkt från ett finskt sågverk.«

Annons
köket i ljust trä
Erika är svag för naturmaterial och unika detaljer i bast, trä och jute skapar ett harmoniskt lugn. Fynden gör hon på loppis och auktioner samt på resor.  
köksö och kök i trä
Köket är byggt av Ikeastommar som kompletterats med luckor i björkplywood som Patrik själv sågat till. Bänkskivan i keramik kommer även den från Ikea.  
Annons

Gamla dörrar med vacker patina är genomgående i huset, och deras ruffa yta förstärker de naturliga materialen. Innan ens grunden på huset var gjord hade paret köpt alla innerdörrar.

»Jag ville inte säga hej då till gamla dörrar bara för att vi byggde nytt. Pardörren in till master bedroom har vi behållit i ursprungsform. Den har en perfekt patina och en vacker brun färg, den speglar hela husets färgpalett.«

Just det nötta och förgängliga tilltalar Erika. Hela hemmet andas den japanska estetiken wabi sabi, en gammal tradition som grundar sig i respekt för naturens och livets gång. Att acceptera hur saker och ting åldras och vara tacksam för den historia de bär på.

kök med träpaneler
Akustikpanelen i valnöt från Wood on Wall döljer såväl kyl som frys samt skafferi.  
Annons
stilrent hus i sörmland
Valnötspanelen döljer till höger en dörr som leder in till tvättstugan, till vänster ett stort walk-in-skafferi. Kuben i björkplywood är inte bara en snygg detalj utan skapar en mysig sittplats.  

»Hela wabi sabi-filosofin älskar jag. Att se det fina i det imperfekta, det vackra i det nötta och gamla. Mycket av det vi äger bär på en spännande historia och vi omger oss bara med saker vi älskar«, berättar hon.

»Flera av våra möbler är arvegods som vi fått från Patriks danska mormor. Köper vi nya möbler tänker vi långsiktigt, ’hållbar design’ och naturmaterial som håller hela vår livstid och längre än så. Vår senaste stora möbelinvestering var vardagsrumsbordet från svenska Verk, designat av Linn Fredlund. Ett vackert bord av ek från svenska skogar och toppskiva i kalksten från Gotland. Det var kärlek vid första ögonkastet för både mig och Patrik.«

Erikas och Patriks ­önskelista för nya huset

1. Siktlinjer. Att kunna se: stå på ena sidan och kunna blicka ut till andra.

2. Öppen planlösning på sällskapsytorna.

3. En egen del i huset för barnen.

4.Två badrum, båda med utgång till poolområdet.

5. Altandörr i anslutning till köket ut mot en köksträdgård.

6. Betonggolv och asppanel genomgående i hela huset.

7. Gamla vackra dörrar.

8. Förvaring, förvaring förvaring. Det ska vara lätt att städa undan allt man inte använder varje dag.

9. Kök med stora avlastningsytor, inbyggt skafferi, platsbyggda bokhyllor och bänkar.

Publicerat 20 mars 2023
Annons