Sommarhus på Fårö.

Se parets sommardröm på Fårö: ”Jag älskar att se ut över horisonten”

Efter några omvägar hittade familjen Lenskog Belfrage till slut sin egen plätt på Fårö. Deras nybygge har en sportstuga, Finn Juhl och Gunnar Hollströms arkitektur som förebilder.

Styling
Annons
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

Att öppna upp. Känslan att komma till sitt andrahem efter en lång vinter och stiga in, dra in en något instängd men igenkännbar doft, hänga av gardinerna och släppa in friska luften. Nu kan sommaren börja.

»Det första vi gör är att kroka av gardinerna. Det är lite som att väcka huset till liv igen«, berättar Anna Lenskog Belfrage. »Redan när vi åker Fåröfärjan kommer den där pirrande känslan i magen. Och varje gång jag kommer till ön slås jag av ljuset. Den här vita kalkkänslan, det är ett förhöjt ljus. En pöl vatten på vägen blir vit, inget är jordigt och lerigt, bara lätt och ljust. Den här vita sanden, jag vill bara vara i det.«

Annons

Anna Lenskog Belfrage och Petter Belfrage

Ålder: 57 och 47 år.

Bor: Bromma i Stockholm och på Fårö om sommaren.

Gör: Anna är delägare och AD på kommunikationsbyrån Futurniture, Petter är affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Aktuell med: Anna driver projektet Slow emotions, bland annat på Instagram, tillsammans med Pella Hedeby.

Innan Anna träffade Petter 2003 hade hon knappt varit på Gotland, men sedan dess har de varit där nästan varje sommar. Mesta tiden tillbringar de på Fårö som de båda älskar. Det är ingen stor ö men här finns en varierad natur med raukar, en del grönska och karga stenstränder som kontrasterar de långa, mjuka sandstränderna. Mitt på ön ligger en stor gård, Gåsemora, och här arrangeras konserter i en stor öppen lada. Crêperie Tati, eller Kutens, som det också kallas är snudd på en institution och här finns ett »snudd på världsberömt bageri – Sylvies döttrar«, på bekvämt gångavstånd från familjen Lenskog Belfrages hus.

Petters farmor och farfar kom till ön på 50-talet och hyrde stuga på den nordligaste stranden. När en före detta livräddningsstation som gjorts om till bostad blev till salu där, slog de till och köpte den.

Annons
Anna ute på Fårö.
Sand, vind och ljus. Huset vilar i strandskogen ett par hundra meter från Ekeviken på Fårös norra sida. Promenaden ner belönas med ett hav som bjuder på dramatik om det blåser, eller ett paradis om det är vindstilla.  

Att äga ett eget stycke mark på Fårö är få förunnat. De få tomter som finns på den drygt 113 kvadratkilometer stora, lilla ön har ofta varit i samma släkt i många år. Inte sällan har marken delats upp inom denna och familjemedlemmarnas hus bildar med tiden pärlband intill varandra. Så blev det också inom Petters släkt.

Genom åren har det byggts flera små hus i skogsbrynet uppe på Skär, som området heter där Petters släkt huserar om somrarna. Här fick Anna och Petter låna någon av stugorna ett par veckor varje sommar, men de skaffade också ett eget ställe, på Värmdö utanför Stockholm.

Sommarstuga husknut på Fårö.
Huset är byggt i lösvirke på plintgrund i sanden. Runt hela huset finns ett trädäck. »Som en bro som gör det möjligt att gå av oss en del sand. Men helst ska vi ha en balja att doppa fötterna i innan vi kliver in.« Stolen i shakerstil är förra årets fynd från norra Gotland.  

»Sportstugan i Stavsnäs köpte vi på impuls innan vi ens blev sambor. Det var en härlig augustidag och vi var sugna på ett eget ställe. Vi tittade på varandra och sa: Tänk att få äga det här!«

Annons

Det blev parets, och sedan barnen kom familjens, sommarställe i 15 år. Perfekt och trivsamt om 50 kvadratmeter med parallellkök, två små sovrum, stort trädäck mot berget och närhet till hav och skärgård.

Liten sommarstuga på Fårö.
Gunnar Hollström är arkitekten bakom flera småhus på Fårö, varav ett var en av förebilderna till Anna och Petters vita, långa enplanshus.  

»Men med tiden blev området mer och mer bebyggt och att bada vid Djuröbron var som att hänga vid en vattenmotorväg. Till slut var det inte längre lantligt och vi saknade alltid den vilda naturen på Fårö.«

Letandet efter ett möjligt Fåröhus påbörjades

»Utbudet bestod mest av för stora gamla bondgårdar eller fallfärdiga små ’yxmördarhus’ djupt inne i mörka skogen.«

Men de var fast beslutna att leta sig tillbaka till släkttäta Fårö. Och så, plötsligt en sommar kom det ut en trevlig tomt till salu. Precis i det område som de funderat på, och på lagom avstånd till den egna släkten. En liten tomt, inkilad mitt i en annan stor Fårösläkt, i Ekeviken, på Fårös norra sida.

Annons
Trädäck vid sommarstuga.
»Under dagen flyttar vi runt mellan sol och skugga på det stora trädäcket på framsidan.« De lätta solstolarna heter Fiesta soft och kommer från Fiam.  

»Jaha, men ska vi våga oss på att slå oss ner mitt i den här släkten då?« frågade Anna Petter när de tittat på tomten. »Jag har alltid tyckt att det är så vackert här, med böljande fält ner mot havet, som i Provence. Och man kan promenera oavbrutet längs med de olika stränderna.«

Tomten är del av ett fritidsområde som byggdes på 60-talet, husen vilar i strandskogen med havet bara ett par hundra meter därifrån.

Vardagsrum sommarstuga.
De breda golvtiljorna i gran kommer från Dinesen. »Först tyckte vi att de var så mönstrade att de nästan kändes psykedeliska.« På ena gaveln sitter ett fönster som har andra dimensioner än fönstren och dörrarna längs långsidorna. Som en tavla av grönska som förändras efter ljuset.  

»Det är ingen enslig plats, grannarna är nära. Men ska man bo nära den vackraste stranden kan man inte få bo för sig själv, alla vill vara här av samma skäl, det är allas vår gemensamma nämnare.«

Annons

Några faktorer hjälper också grannsämjan. Här finns inga trädgårdar, ingen granne klipper gräsmattan och stör lugnet. När det blåser hörs havets brus hela vägen till husen och dränker alla andra ljud.

Kök i sommarstuga.
Köket i en ljus grågrön kulör kommer från Kvänum, bänkskivorna är äkta gotländsk Norrvangekalksten. I förgrunden ett gammalt slagbord från 1800-talet och vitmålade J39-stolar från Fredericia.  

När Anna och Petter skulle rita sitt hus hade de tre tydliga förebilder. Finn Juhls funkishus i Ordrup utanför Köpenhamn och Gunnar Hollströms vita sommarhus på Fårö var två av dessa. Den senare har ritat flera småhus på Fårö och det som Anna och Petter inspirerades av är vitt, enkelt och liksom svävar på låga plintar i sanden. Visserligen lägre och flackare än Annas och Petters hus men liksom deras med en fasad uppdelad i sektioner.

Annons

Den gamla sportstugan i Stavsnäs fick också stå modell till viss del. Med sina effektiva kvadratmeter och avlånga form.

Matplats sommarstuga med stora fönster.
»Det bästa valet vi gjorde var att sätta in två takfönster över matplatsen. Ljuset flödar verkligen och förändras under dagen.« Gardinerna med öljetter är enklast möjliga och är lätta att haka av eller hänga upp. Bordet är ett slagbord från 1800-talet. Vitmålade J39-stolar, rotskål gjord av Annas farfar.  

»Jag började rita huset själv och Petter, som jobbar med hus och planer hela tiden, gav bra input. Han vet i vilka väderstreck fönster ska sättas och är bra på att visualisera mått och proportioner. Hans syster och hennes man, som båda är arkitekter, var också till fin hjälp, så det blev ett samarbete.«

»Det har aldrig varit någon dröm att rita ett eget hus men när tillfälle gavs med ett hus på 65 kvadratmeter kände vi att den skalan kan vi behärska. Det kändes görbart och spännande! Vi hade också turen att få bygga huset med en väldigt duktig lokal snickare och hans hantverkare. De var väldigt självgående och löste det mesta på plats, när vi befann oss i Stockholm.«

Annons
Hall och sovrum i sommarstuga.
Innerdörrarna med speglar kommer från ett gammalt hus i Stockholm och är ett av få dekorerade inslag i huset. Alla rum, inklusive sovrummen har dörrar som leder ut till trädäcket och naturen. »Var som helst kan man gå in eller ut. Visionen var att det alltid bara ska vara ett steg ut. Och inga tråkiga balkongdörrar, alla är riktiga dörrar med lås.«  

Att släppa in det speciella Fåröljuset blev viktigast, och att huset skulle tillåta ett ständigt flöde mellan ute och inne. Därför finns hela sju entrédörrar, visionen var att det endast ska behövas ett steg för att ta sig ut, oavsett var i huset man befinner sig. Däremot finns endast tre dörrar interiört, en till varje sovrum och så till badrummet.

»Vi ville ha en luftig men ändå hemtrevlig och klassisk interiör, inspirerad av Fårös naturliga färgskala, och med den ljusa känslan av kalk och sand.«

Växt i sommarstuga.
Anna plockar ideligen vackra stenar och grånad drivved som hon samlar i stilleben.  

Den eviga sanden, som är närvarande överallt på Fårö, skapar såväl speciella förutsättningar som krav. Trädäcket runt huset gör att en del sand hinner trilla av fötterna men golven inomhus måste också tåla att slipas av små sandkorn.

Annons

»Vi visste att vi ville ha ett gediget trägolv med breda plankor av douglasgran. De tål mycket men vi brukar ha en balja att doppa fötterna i innan vi kliver in efter en dag på stranden.«

Badrumsspegel sommarstuga.
Badrummet har ett takfönster som ger dagsljus. Lampa Classic Ohm, Ifö. Hylla gjord av en överbliven golvplanka.  

Golven med levande mönster av årsringar upplevdes först som närapå psykedeliska i den lugna miljön. Annars är spegeldörrarna bland de enda dekorativa elementen i huset. De är återbrukade och kommer från ett gammalt hus i Stockholm.

»Det bästa valet vi gjorde var att sätta in två takfönster över matplatsen och ett i badrummet. Ljuset flödar verkligen«, säger Anna.

Sovrum i sommarstuga.
Fårös egna ljusa färger genomsyrar hela huset. NJP vägglampa från Louis Poulsen. Sängbord i travertin.  

»Det är lättare att renodla ett fritidsboende, att hålla en vision på en mindre yta. Vårt hus i stan är mer dynamiskt, med mer tyngd i inredningen. På vindsplanet där har vi dock samma ljusa, lätta sommarstugekänsla som här på Fårö, det är väldigt vilsamt.«

Annons

Det bästa med Fårö kommer alltid att vara utomhuslivet.

Våningsäng i sommarstuga.
Döttrarna Lones och Hjördis rum. Nu när de är 17 och 14 år känner de sig lite trångbodda och föräldrarnas plan är att snart bygga en attefallare i vinkel vid huset.  

»Och att få möjlighet att vara här på den mest fantastiska plats vi känner till. Det är sann lycka för oss båda. Jag älskar att se ut över horisonten, tankar in vyn hela tiden. Ögat trivs verkligen med att kunna se en linje. Jag gillar att vara på land och titta på havet, Petter å sin sida vill vara mer i vattnet.«

Han tar morgondopp varje dag och vindsurfar, Ekevikens skyddade bukt är populär bland surfare tack vare vinden och vågorna.

Stenbänk sommarstuga.
Bänkskiva i äkta Norrvangekalksten på platsbyggd förvaring i vardagsrummet, stilleben med stenar och skål Wave bowl, Artilleriet.  

»När Petter var liten, på 70- och 80-talen, fanns det flera militära områden på Fårö, de avvecklades och såldes av senare, men vi får väl se hur det blir i sommar«, säger Anna.

»Och en sak är säker: vi kommer att gråta i slutet av sommaren när det är dags att packa ihop och åka hem. Det gör vi alltid. Vi vet att det dröjer innan vi kommer åter och det är ett avsked varje gång. Men det finns ju något fint i att få längta tillbaka också.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 17 maj 2022
Annons