Rörbäck forest retreat

Hemma hos Kristina Tjäder – designchef hos Dagmar
1:15

Efter reklamen: Hemma hos Kristina Tjäder – designchef hos Dagmar

(1:15)

Slå på ljud

Dimman dansar över ängen och bäcken porlar. Gruset knastrar under kängorna och en fågel kvittrar någonstans bland träden. I övrigt är det tyst och stilla. Där grusvägen slutar reser sig Rörbäck forest retreat ur landskapet med omisskännlig siluett. Det må vara själva definitionen av »mitt ute i ingenstans«, men kanske har det aldrig sett så bra ut.

När inredningsarkitekten Anna och skogshuggaren Caspar köpte till mark till sin skogsfastighet 2011 blev de också ägare till en gammal halländsk gård från början av 1800-talet. Ganska snabbt insåg de att två av fem byggnader var i för dåligt skick för att renovera och började i stället drömma om att skapa något de själva saknat.

Anna Sandgren

Ålder: 56 år.

Bor: På familjens skogsfastighet utanför Varberg.

Gör: VD i Rörbäck forest retreat AB, rorback.com

Aktuell med: Utvecklingen av gården, numera hennes heltidsarbete.

»Vi har rest mycket genom åren med vänner och familj och har alltid hyrt stora hus i stället för att bo på hotell, men trots att jag letat som en galning har det aldrig varit helt perfekt. Med Rörbäck ville vi skapa en destination för den kräsna resenären: ett härligt hus på en fantastisk plats, med en inredning som är väl genomtänkt. Vi stod ju med en underbar plats och adderade helt enkelt bara arkitektur och design«, säger Anna Sandgren.

Hus med stora fönster.

På Rörbäck forest retreat smälter arkitektur, design och natur sömlöst samman.

Foto: Andrea Papini

Planer på ett hotell

Först fanns planer på ett hotell, men de bestämde sig för att bromsa det projektet. De skalade ner, men behöll essensen i konceptet och sommaren 2020 stod Rörbäck forest retreat färdigt med sitt mangårdshus och lada för exklusiv uthyrning. Familjer eller sällskap på upp till tolv personer kan hyra det stora huset, eller båda, i minst två dagar.

Så renoverades stationshuset hållbart – se bilderna!

»Det är väldigt mycket magkänsla. Vi var så säkra på detta. Även om vi startade processen när det såg lite annorlunda ut, var vi helt säkra på att det är det här folk vill ha. Vi hamnade helt enkelt precis rätt i tid.«

Sittplats i mangårdshuset.

I mangårdshuset finns fåtöljerna The Canvas chair och sidobordet Pon, båda från Fredericia. Soffbordet från Karl Andersson & Söner är omlackerat. Pall av Kristina Dam, på golvet ligger mattan Greta från Kasthall. Golvlampa Nomad, Rubn.

Andrea Papini

Att projektet bytt skepnad från hotell till hus för uthyrning och att det fått ta tid tror Anna har gjort gott.

»Vi har fått mycket gratis. Dels hela boomen för naturturism, men även pandemin faktiskt. Folk hade svårt att åka bort och bo på hotell och gå på restaurang och det har varit en fördel för oss. Det är klart att vi hade en lite lugnare höst när pandemin gick in i en ny fas och många företag bokade av, men med tanke på att det var vårt första år får man ändå vara nöjd.«

Växthus som är sammanbyggt med mangårdshuset.

Växthuset är sammanbyggt med mangårdshuset. Det fyra meter långa bordet och bänkarna har Caspar byggt av en gammal fura som föll på tomten.

Foto: Andrea Papini

Arkitekten Petra Gipp och hennes kolleger har ritat Annas och Caspars oas. Byrån anlitades först för att skapa hotellet, men när projektet pausades funderade Anna själv vidare på hur allt kunde skalas ner och anta en ny form, innan Petra Gipp studio kallades in igen.

Att bygga i trä var självklart. De ville även att morgonljuset skulle leta sig in i köket och den långa siktlinjen genom hela mangårdsbyggnaden – från det inbyggda växthuset i ena änden till vardagsrummet i den andra – var också en självklarhet. I kombination med takhöjden – sex meter upp i nock – ger det en otrolig rymd och storslagen känsla.

Stenhus som är gårdens äldsta hus.

Stenhuset, som tidigare höll gårdens gris och ko, är den äldsta byggnaden. Den har fått ett nytt vasstak. »Byggnaden är vår ögonsten och knyter så fint ihop det gamla med det nya.«

Foto: Andrea Papini

»De har verkligen tolkat våra tankar och idéer jättefint och vi är så nöjda med både med arkitekterna och våra fantastiska hantverkare. Jag kan inte hylla dem nog.«

Mode möter design – kika in hos Malene Birger!

Volymerna har tagit form i de gamla byggnadernas fotspår på gårdsplanen. Trä genomsyrar hela gården inifrån och ut, med småländsk gran interiört på väggarna och gotländsk furu på utsidan. Träytorna är obehandlade, vilket utvändigt innebär att träet grånar med tiden.

Matplats.

I ladans studio hänger lampan CKR för Wästberg lighting. Stolarna är arkitektritade för ett projekt i Danmark på 1970-talet, ropades på auktion och har fått ny klädsel i ett ulltyg från Kvadrat.

I växthuset har Caspar byggt bord och bänkar av en hundraårig tall som föll på tomten. De har inte lämnat någonting åt slumpen. Caspar rev de gamla gårdsbyggnaderna och har varit med på bygget som hantlangare och Anna har ritat alla kök, badrum och den lösa inredningen.

»Vi hade från början sagt att ska vi bygga någonting så ska vi göra det helt kompromisslöst. Det måste vi klara av ekonomiskt och det innebär att när man väl kommer till inredningen så får man inte skära och tulla, för då faller den ursprungliga idén.«

Kök i mangårdshuset.

Köket och den fasta inredningen är ritade av Anna och tillverkad av snickaren Mattias Andersson. Bänkskivor av öländsk kalksten. Lampa Star i rå koppar av Jonas Bohlin för Örsjö.

Foto: Andrea Papini

Ledorden för inredningen är modern folklore

Modern folklore har varit ledorden för interiören och Anna har sökt främst efter nordiska och svensktillverkade möbler, med undantag för en och annan italiensk lampa. Allt är noggrant utvalt, med hantverket och solida material i fokus, varvat med auktionsfynd.

»Inredningen får inte ta över, den ska vara ganska lågmäld. Det är naturen som spelar förstafiolen. Jag kan själv älska färg, men det funkar inte här.«

Växthus andra del som är inbyggt i mangårdshuset.

Växthuset är inbyggt i mangårdshuset och här finns plats för stora middagar. Ett mossgrönt kakel plockar upp skogens och växternas kulör men i övrigt får träet tala sitt eget språk.

Men det finns medvetna undantag från regeln. Mangårdshuset har ett mörkgrönt, nästan svart kök, och i ladan på andra sidan gårdsplanen finns ett falurött kök som färgmässigt representerar de gamla byggnaderna som revs. I mangårdshuset är den mörka kulören tänkt att grunda köket och fungera som ett ankare i den stora volymen.

Trädgården är medvetet naturlig och balanserar mellan lättskött och vackert – med perenner och tåliga växter. På sommaren är bokskogen som en illgrön vägg. Med finurligt läge har de planerat in en pool som inte syns från vare sig huset eller gårdsplanen. När allt stod färdigt planterades även ett nytt träd på gårdsplanen, i enlighet med gammal tradition.

Mangårdshusets kök, 55 kvadratmeter.

Mangårdshusets kök är 55 kvadratmeter och rymmer såväl matplats och beredningsdel som eldstad och lounge.

»Förr planterades ett vårdträd för att skydda gårdsfolket mot onda andar och när Rörbäck stod färdigt planterade vi ett valnötsträd som vi kallar för Larsson efter gårdens gamla ägargeneration. Trädet markerar en ny era här på gården.«

Huset på klippan i Stockholms skärgård – se arkitektritade drömmen här

Tidigare bodde Anna och Caspar i Skåne med familjen. Anna har alltid jobbat kreativt. Som scripta på SVT och på teatern, innan hon hamnade i inredningsvärlden som en av de första i Sverige som ägnade sig åt »homestyling« när det först blev ett begrepp. Där fann hon den passion som nu fått blomstra till fullo här på Rörbäck.

Konst på en trävägg.

»Jag har under många år samlat på konst och foto så när vi sålde vår bostad fick en del av samlingen ett nytt hem på Rörbäck.« Fotokonst: Georg Oddner, Sune Johansson och Ewa-Marie Rundquist.

»Det blev mer och mer inredning, jag är helt autodidakt och har lärt mig på vägen genom att arbeta med snickare och arkitekter.«

Caspar är skogshuggare och utbildad kiropraktor. På senare år har han återgått till skogsarbetet och är den tredje generationen på den 500 hektar stora fastigheten. När han och Anna tog över skogen och barnen flyttat ut bestämde de sig för att flytta från Skåne till de halländska ägorna. Resten är som ni vet historia. Anna beskriver livet när barnen flyttat ut som en andra tonårstid och det finns alla möjligheter och chanser att testa en ny livsstil.

Två av husen på gården.

Husens faltak har plåtklädda ståndrännor i trä som leder av vattnet.

Foto: Andrea Papini

»Vi trodde att vi skulle puttra runt i skogen och njuta, men i stället har vi jobbat hårdare än någonsin de senaste fyra åren. Det här är verkligen vår bebis som vi månar om, skyddar och försiktigt visar upp för omvärlden. Det blir så när man lägger mycket passion och själ i det.«

Vi promenerar över gårdsplanen och in i det hus som fortfarande kallas ladan, men som i dag har kök, sovloft, badrum och studio med eldstad och utsikt över mossklädda stenar, ängar och tunna sirliga björkar. Det går inte att slita sig från vyn och vi sätter oss i fönstret för att fortsätta prata om det lustfyllda arbetet att förverkliga en dröm och allt det ger.

Poolen och terass.

Poolen ligger skyddad av två kullar och har utsikt över äng och skog. »Vi ville åt en känsla av ett skogstjärn, därför platsbyggdes poolen i rå betong och det stora trädäcket flyter ut i den omgivande naturen.«

Foto: Andrea Papini

»Det är så många fina möten och samtal med våra gäster. Vi bor mitt i skogen och ibland känner jag mig lite isolerad, men så plötsligt kommer den andra världen till oss.«

Det har fått ta tid för Rörbäck forest retreat att växa fram. När Anna och Caspar valde att bygga ihop mangårdshuset med växthuset var det med tanke på stora middagar vid långborden och nu när pandemin bedarrat hoppas hon att konceptet »bonnamiddag« kan bli verklighet.

Ladans studio.

I ladans studio finns plats för evenemang och konferenser. Bord av Jonas Bohlin för Gemla, matta från Woodnotes.

Foto: Andrea Papini

»Vi hoppas kunna plocka upp denna idé igen och bjuda in spännande kockar som under en helg lagar middagar som gäster kan köpa biljett till.«

Ett annat projekt är att bygga om det gamla bykhuset vid badgropen i bäcken till en bastu.

Kök i ladan.

Det lilla faluröda köket representerar den gamla ladan som tidigare stod här och som gett det nya huset sitt namn.

Foto: Andrea Papini

Där nere brukade den gamla gårdsägaren Alvar ta sig ett bad. Han bodde här ända in på 90-talet utan vare sig el eller rinnande vatten. Och att tassa ner och doppa sig i bäcken i bara mässingen skulle inte vara ett problem nu heller för den som önskar.

Hemma hos arkitektparet Marja-Liisa Okko och Olle Rex – kika in!

»Här ska man vara ensam. Det är konceptet. Alla ängar runt omkring är vår tomt. Man skulle kunna gå runt naken om man vill. Det är som en grön mur runt allting, en del av lyxen är att ha den här platsen för sig själv och vi hyr aldrig ut husen separat.«

Stort sovloft.

Ett av de stora sovloften med utsikt över trädgården. Vid sängen står en pall från Swedese, mattan är från Ogeborg och lampan i fönstret är Vapeur från Moustache.

Anna berättar att de ibland har gäster som stannar en vecka och inte lämnar gården en enda gång, trots att Halland har mycket att erbjuda. Det är omöjligt att klandra någon för det goda beslutet. Axlarna sjunger ner, åtminstone ett par centimeter, av att vistas här och att bara vara. Att sitta i ett fönster och beskåda den tavla som naturen är.