Vanliga misstag när du inreder med speglar och lösningar

7 vanliga missar när du inreder med speglar

Vill du inreda med speglar hemma? Vi har samlat några vanliga inredningsmissar – och tips på hur du undviker dem.

Annons
6 stycken inredningstrender vi helst vill glömma
6 stycken inredningstrender vi helst vill glömma
1:12

Speglar har gått från funktionella inredningsdetaljer till häftiga blickfång. Det allra bästa? Det finns speglar för alla hushåll, stora som små. Numera kryllar det av modeller, från excentriska och böljande varianter till enkla klassiker i varierande storlek.

Innan du skrider till verket och investerar i en, eller flera, speglar att inreda hemmet med så har vi samlat några bra tips att ha i åtanke.

Vi listar 7 vanliga missar när du inreder med speglar – och hur du enkelt undviker dem:

1. Begränsat till en viss form

När du inreder med speglar är det vanligt att begränsa sig till en viss form
Våga testa olika former och investera i speglar i nytänkande utföranden. Foto: Ferm Living.  

Att snöa in sig på ett specifikt utförande eller storlek är ett vanligt misstag som även kan appliceras på andra möbler, som soffor och förvaringslösningar. Undvik att begränsa dig till enbart rektangulära eller runda speglar. Det finns flera spännande former som skapar vackra blickfång, adderar en personlig känsla och tillför ljus.

Annons

Tips: Fundera på vad du vill skapa med spegeln eller speglarna. Ska den bara fylla ett funktionellt syfte eller vara mer av en statementdetalj? Vill du experimentera med böljande eller levande former? Tänk lite utanför boxen och investera i en spegel som både fyller en funktion och skapar stilsäkra miljöer.

2. Speglarna adderar lite ljus

Se till att speglarna tillför ljus i hemmet med våra tips
Speglar och ljus är en drömkombination. Med en välplacerad spegel kan rummet få sig en rejäl ljusboost. Foto: Fredric Boukari för Historiska Hem. Stylist: Charlotte Lindholm. Mäklare: Hanna Tairi.  

Upplever du att ett rum känns lite mörkt trots att du har speglar? Speglar kan ljusa upp ett rum på nolltid, men nyckeln är rätt placering. Reflektioner gör så att ljuset återspeglas och ytan ljusas upp. I det mindre rummet är spegeln en gamechanger av rang som både kan skapa rymd och känslan av en öppnare yta.

Tips: Placera spegeln strategiskt så att dagsljuset faller mot den. Testa att hänga en större spegel mittemot ett fönster eller skapa en snygg tavelvägg av flera mindre speglar på väggen för att fånga upp ljuset på bästa sätt. Under årets mörka månader är det smart att placera en ljuskälla så att den ger spegeln ljus.

3. Du inreder bara med en spegel

ELLE Decorations bästa inredningstips med speglar
Gör din egen take på spegelväggen genom att inreda med fler speglar på en och samma yta. Foto: Ferm Living.  

På samma sätt som många begränsar sig till en viss form av spegel är det många som begränsar sig till att endast inreda med en spegel. Genom att tillföra fler speglar på den tomma väggen kan du skapa ett fint blickfång samtidigt som du skapar illusionen av större rymd och ett bättre flöde av ljus.

Annons

Tips: Inspireras av din favoritstil. Är runda speglar din favorit, känns rektangulära helrätt eller gillar du mer asymmetriska varianter? Hämta inspiration från den klassiska tavelväggen och skapa en genomtänkt enhetlighet. Blanda in flera speglar, gärna i olika storlekar, i en och samma stil. Här är nyckeln att planera placering och utförande innan du skrider till verket.

4. Storleken passar inte

Så inreder du med speglar hemma
Spegelns storlek i proportion till rummet i fråga är viktigt att ha i åtanke. Foto: Skagerak.  

Numera är det inte helt enkelt att hitta rätt spegel. Modellerna är många och det kan vara svårt att navigera sig. Samtidigt är det vanligt att begränsa sig till en specifik, bekant form som inte nödvändigtvis passar miljön i fråga. En för stor spegel på en mindre yta har fördelar för ljusinsläppet, men kan kännas övermäktig.

Annons

Tips: Se till att utgå ifrån ditt rums proportioner innan du inreder med speglar. Oavsett om du är sugen på att inreda med en eller flera speglar kan de lätt äta upp yta och skapa en plottrig känsla i rummet.

5. Spegeln är felplacerad

Så placerar du spegeln rätt i ditt rum
Spegelns placering gör stor skillnad både för ljusinsläpp och atmosfär i rummet. Foto: Joakim Johansson för Historiska Hem. Stylist: Anna van Keppel. Mäklare: Mattias Öhman.  

Placeringen av spegeln är så mycket mer än bara estetisk. Hur du placerar din spegel kan rubba hemmets energier på ett negativt sätt. En felplacerad spegel skapar ofta obalans och kan göra hemmiljön mindre avkopplande.

Tips: Hämta inspiration från feng shui! Genomtänkta placeringar öppnar upp för ett bättre energiflöde. En grundläggande tumregel inom feng shui är att inte placera spegeln mittemot en dörr. Det är svårt att få någon positiv energi då ljuset studsar direkt ut igen. Placera istället spegeln mer åt sidan, ett trick som även får rummet i fråga att kännas större.

6. Fel höjd på spegeln

Så placerar du spegeln i rätt höjd
Spegelns höjd må vara av stor estetisk betydelse men glöm inte bort den huvudsakliga funktionen. Foto: Tine K Home.  

Det är lätt att hänga upp spegeln där det ser snyggt ut utan att ha funktionen i åtanke. När du har hittat en spegel som känns rätt för dig är det viktigt att fundera över funktion och om den verkligen passar just ditt hem.

Annons

Tips: Fundera ett extra varv kring hushållets behov och rummets planlösning. I badrummet, där många ofta känner sig osäkra på spegelns placering, är det bra att utgå ifrån ögonhöjden på den kortaste vuxna personen i hushållet. Om längdskillnaden är mer signifikant är det smart att dubbelkolla så att den längsta personen ser hela sitt ansikte i spegeln. Då säkerställer du att spegeln fungerar för alla längder, utan att någon ska behöva stå på tå eller huka sig ner.

7. Skicket på spegeln är inte optimalt

Tänk på spegelns skick när du inreder med speglar
Har du fyndat en fin spegel vintage? Ge den lite extra kärlek (om det behövs) innan användning. Foto: Fredric Boukari för Historiska Hem. Stylist: Charlotte Lindholm. Mäklare: Charlotte Pellas.  

Utöver storlek, form och placering av din spegel är även skicket A och O. Kanske har du fyndat en underbar drömspegel second hand eller på loppis? Enligt feng shui ska spegeln vara i så gott skick som möjligt för att reflektera någonting vackert och positivt.

Tips: Försök att undvika att använda spruckna, skadade eller slitna speglar så gott det går. Om du har hittat ett guldkorn med historia, försök att restaurera den och ge lite extra kärlek.

Annons