enkla hemmaprojekt som uppdaterar inredningen

12 enkla hemmaprojekt som uppdaterar inredningen i hemmet

Uppdatera inredningen med ett hemmaprojekt! De gör lediga dagar roligare och kan göra hemmet både snäppet finare och personligare. Här är 12 enkla DIY-idéer att inspireras av!

Annons
Sju inredningstrender inför 2021
Sju inredningstrender inför 2021
1:11

Är du sugen på att uppdatera inredningen eller att ge dina möbler och inredningsdetaljer ett lyft? Gör det genom att låta din kreativitet flöda under en ledig helg!

Vi har samlat 12 fina DIY-projekt, roliga hemmaprojekt samt enkla inredningsuppdateringar att prova eller att inspireras av:

Hemmaprojekt 1: Uppdatera skåpen med färg

Förnya dina möbler med lite färg. Ett slitet skåp kan bli som nytt bara genom att måla om skåpsluckorna. Eller varför inte enbart måla hyllorna och insidan av skåpet i en kontrasterande färg? Var kreativ med det du har istället för att köpa nytt när du tröttnar på möblerna.

måla om skåp och möbler
Skåpet är målat med snickerifärg i kulören Perfect White från Alcro. Väggen är målad med Pashmina i kulören 11 Duva, också från Alcro. Foto: Lina Östling Styling: Jill Windahl för Alcro  

Hemmaprojekt 2: Bygg ett elementskydd

Trött på att elementen inte går i stil med inredningen, eller kanske är placerade på ett udda ställe i hemmet? Bygg ett eget elementskydd! Det finns en mängd olika DIY-tips att inspireras av på nätet och det finns också färdiga elementskydd att köpa som man sedan enkelt sätter ihop själv.

Annons
elementskydd som sidbord
Elementskydd blir även stilfulla sidobord. Foto & ljusstake: Ro collection  

Hemmaprojekt 3: Byt ut knoppar och handtag

En enkel uppdatering som kan ge ditt kök, dina garderober eller ditt sidobord en helt ny look för en liten peng. Tänk igenom vilken stil du vill ha och förstärk den med valet av knoppar. Kanske vill du ge en modern touch med mattsvarta knoppar eller stärka den eleganta känslan med ett par handtag i mässing?

moderna och eleganta svarta knoppar
Nya knoppar kan göra stor skillnad i inredningen! Foto: Beslag design  
Annons
Svarta knoppar i köket
Modernt och eklektiskt med mattsvarta handtag i olika storlekar. Foto: Habo  

Hemmaprojekt 4: Måla om snickerierna

Ibland behöver man inte måla om ett helt rum, eller ens en vägg, för att uppdatera färgsättningen i hemmet. En ny färg på snickerierna kan skapa en annan typ av dynamik och känsla. På bilden nedan bryts den klassiskt vita väggfärgen av med snickerier i en varm gråton.

målade snickerier i lägenhet
Vägg målad i Kokos 502 och snickerier i Vinternatt 507 från Beckers. Foto: Beckers  

Hemmaprojekt 5: Skapa eviga buketter

Under vinterhalvåret lyser solen ofta med sin frånvaro, vilket kan göra det svårt att få blommor och växter att trivas. En evig blombukett kan vara lösningen som ger hemmet en fin detalj som håller länge. Bli din egen florist och bind samman vackra buketter av strån och torkade blommor som står sig.

Annons
Vacker vinröd bukett i en blå vas från danska Kodanska
Vacker bukett i en vas från danska Kodanska. Foto: Kodanska  

Hemmaprojekt 6: Gör en tavelvägg

En tavelvägg är ett enkelt knep för att förnya inredningen och ett precis lagom utmanande hemmaprojekt för en ledig helg. Kom dock ihåg att tänka igenom komposition och upphängning innan du sätter igång med spik och hammare. Du hittar missarna att undvika här.

färgglad tavelvägg från Wall of Art
Låt kreativiteten flöda fritt när du skapar din tavelvägg i hemmet! Foto: Jesper Florbrant för Wall of Art  

Hemmaprojekt 7: Uppdatera hemmet med lister

Dekorlister har blivit ett trendigt DIY-projekt i många hem. Förutom att fästa dem på väggen i form av rutor och linjer, går det även att göra andra DIY-projekt med dem. Som exempelvis den här dekorativa sänggaveln som målats ton i ton med sovrumsväggen.

Annons
diy-sänggavel av lister
Sänggavel skapad av dekorativa lister och ornament. Foto: D-cor  
lister och rutor på vägg
Lister på väggarna blir en dekorativ detalj i den fasta inredningen. Foto: D-cor  
Annons

Hemmaprojekt 8: Gör en egen köksträdgård

Det går att börja odla redan tidigt under våren, särskilt inomhus i värmen. Skapa en köksträdgård med olika örter och kanske en liten chili? Plantera fröer eller små plantor i kruka och placera dem på ett ställe där de får solljus och trivs. När temperaturerna stiger framåt våren kan du flytta ut dem på balkongen eller uteplatsen.

Köksträdgård hos Kvänum
Addera grönt till köket! Foto: Kvänum  

Hemmaprojekt 9: Uppdatera bäddningen

Något så enkelt som en bäddning kan ge en helt ny känsla till sovrummet. Våga släppa det klassiskt enfärgade – färg och mönster ger bäddningen en fräsch och pigg uppdatering. Blanda gärna både mönster och ett par, tre färger för att få till en inspirerande ny bäddning.

Annons
bäddning med sängkläder från Hästens
Rutmönster, blått och grönt ger en fin färguppdatering till sovrummet! Foto: Hästens  

Hemmaprojekt 10: Skala av

Det här projektet handlar inte om att skapa eller addera något, utan om att ta bort! Genom att rensa ut och skala av inredningen gör du hemmet mer minimalistiskt, vilket kan ge en helt ny känsla i bostaden. Det blir mer fokus på det du väljer att ha framme och det blir även enkelt för ögat att vila. Inte något för alla, men definitivt något för dig som inte tycker om när det är allt för många saker framme.

avskalad inredning hos zara home
Avskalat lugn och minimalistisk inspiration från Zara Home. Foto: Frederik Vercruysse för Zara Home  

Hemmaprojekt 11: Kakla i köket

Ett något större projekt, men med desto mer effekt! Om köket saknar kakel kan ett stänkskydd eller en hel vägg i kakel göra köket lite mer tåligt. Dessutom kan färg- och materialval av kaklet ge ditt kök ett lyft och en ny stil, som i köket nedan där färgvalet och kombinationen av två färger skapar ett nytt blickfång.

Annons
click n tile - kakel i kök
Effektfullt i rött och rosa med enkla Click'n tile-kakel som är enkelt att byta ut. Foto: Click'n tile  

Hemmaprojekt 12: Gör om i hyllan

Har du olika inredningsdetaljer och stilleben arrangerade på dina hyllplan? Ett enkelt projekt som förnyar inredningen är att helt möblera om i hyllan. Byt ut detaljerna enligt säsong eller placera dem i nya konstellationer för att få ett nytt intryck. Jobba även med tomrum och höjdskillnader för att få till fina stilleben. Fler tips och inspiration för hur du kan arrangera stilleben i hemmet hittar du här.

inred i hyllan, bokhylla från hay
Arrangera inredningsdetaljer i stilleben på hyllplanen för att ge hemmet en enkel uppdatering. Foto: Hay  

Läs mer:

14 DIY-kit och julklappstips som håller dig sysselsatt hemma

DIY: 5 lyxiga inredningsdetaljer du kan göra själv

4 miljövänliga sätt att uppdatera Ikea-möbler & -kök

Publicerat 23 december 2020
Annons