Så lyckas du med julkransen, enkla knep och DIY-tips att inspireras av

Så lyckas du med julkransen – enkla tips och knep

Vill du binda din egen julkrans i år? Vi samlar smarta knep och enkla hacks, från hållbara materialval till snygga stylingtips, som tar julkransen till nästa nivå.

Annons
5 stora jultrender 2021
5 stora jultrender 2021
1:16

Ingen jul- och vintersäsong utan vackra växter och prunkande blomsterarrangemang. En storfavorit rent dekorationsmässigt är självklart julkransen, en tidlös och stilren komponent som går att variera i oändlighet. Kransarna finns färdiga att klicka hem eller köpa hos florist, men det är både enkelt och kul att skapa sin egen från scratch.

Gör din egen julkrans – enkla tips och knep

Innan pysslandet tar vid har vi, tillsammans med Interfloras florist Sara-Lisa Ludvigsson, tagit en närmare titt på de bästa materialvalen, hållbara lösningar och olika tekniker. När det väl är dags att pyssla hittar du tre enkla julkransar att göra själv här.

Gör din egen julkrans, tips
En julkrans boostar julstämningen oberoende storlek och placering. Foto: Henrik Bonnevier/Interflora.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Två vanliga tekniker

En julkrans skapas oftast på två sätt. Antingen lindar du kransen med spoltråd på en halmstomme eller stålkrans eller så använder du dig av limpistol. Det sistnämnda lämpar sig i huvudsak för torkade material, för att undvika svinn och även få med växter som annars inte hade kunnat fästas.

Annons

Julkrans för inomhusbruk

Ska din julkrans placeras inomhus i hemmet eller i trappuppgången? Satsa på ett torkat tema, exempelvis med olika eterneller, torkad hortensia och amaranthus. Ett hett tips är att blanda in klassiska julkryddor, med kanel, stjärnanis och torkade apelsinskivor i spetsen (som du enkelt kan skapa en stilfull girlang av), för en julig doft. Integrera med fördel mjuk en, lite av en bubblare som passar utmärkt i julkransen.

»Mjuk enen torkar fint och är lätt att arbeta med, oavsett om en vill göra en bullig, fluffig krans eller en mer sirlig och elegant variant. Vill du hänga kransen i fönstret så tänk på att den bör vara dubbelsidig, alltså vacker från båda håll«, säger Sara-Lisa Ludvigsson.

Gör din egen julkrans, materialtips
Räds inte att addera julkryddor för en extra stämningsfull julkrans. Foto: H&M Home.  

Julkrans för utomhusbruk

Om din julkrans ska bo utomhus finns det mängder av vackra material i säsong att välja mellan, från rustika kvistar till klassisk mossa. Några av Ludvigssons tips på vintergröna växter som passar bra i julkransen är buxbom, bladilex, kryptomeria, mjuken, mjuktall och nobilisgran. Förädlade barrväxter är i regel ett bra val, då vanlig rödgran lätt barrar mycket.

Annons

»Att blanda i kvistar av lärk med sina vackra kottar och torkat gräs ger dessutom kransen ett vackert yvigt intryck.«

Du kan även testa att lägga till torkade inslag, till exempel havre, äpplen och kål. Utöver att kransen får sig ett uppiggande lyft agerar de torkade detaljerna perfekta näringskällor för småfåglarna. Win win!

Gör din egen julkrans, växttips
Låt naturens vintergrönska stå i fokus när du komponerar din julkrans. Foto: H&M Home.  

Så skapar du en hållbar julkrans

Julens allra trendigaste kransar är lokalt influerade, gärna med närproducerad grönska om tillgång finns. De konstgjorda pynten tar ett kliv tillbaka och ger istället plats åt naturens egna guldkorn, från kottar och kvistar till gräs och mossa. Kransen kan du sedan hänga upp med naturband.

»Tänk på att många av dessa material har matt textur, kan bli lite platta och kännas lite väl torra. För att få fina kontraster, blanda gärna in material med blanka texturer som ilexblad, buxbom, magnoliablad och ilexbär.«

Annons

Så inreder du med julkrans – tre stylingtips

Julkransen piggar upp i många olika miljöer. Ett snyggt tips både interiört och exteriört är kransväggen, en slags julig ersättare till tavelväggen. Blanda olika storlekar, utföranden och kulör för ett maffigt blickfång. Vissa grönskande växter kan med fördel hänga kvar även efter julsäsongen, då de gör sig minst lika fint i torkat skick.

Gör din egen julkrans, inredningstips
Skapa ett juligt stilleben med stämningsfulla ljuskällor och en grönskande julkrans på väggen – eller bordet. Foto: Søstrene Grene.  

Ett annat tips är att satsa på en dubbelsidig krans.

»Det kan också vara fint att göra kransen dubbelsidig och hänga den på ett armeringsjärn som du sticker ned i marken eller hänga kransen på spaljer eller i pergolor«, säger Ludvigsson.

Glöm heller inte bort att kransen är ett vackert blickfång i sig, oavsett om det handlar om en eller flera kransar. Placera bland juldukningen och addera en ljuslykta i mitten för extra stämning.

Publicerat 28 oktober 2021
Annons