Inred med adventsljusstake, så inreder du med julljusstakar

Inred med adventsljusstake – fem enkla och inspirerande idéer

Ingen jul utan stämningsfull belysning! Adventsljusstaken är ett säkert kort varje jul – här samlar vi fem inspirerande sätt att inreda med julfavoriten.

Annons
Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
1:37

För många är julbelysning det allra första tecknet på att den ombonade myssäsongen är på intåg, med advents- och julljusstakar som ofta gör entré i samband med att november drar igång. Däremot kan det kännas knepigt att integrera belysningsfavoriten på ett stilfullt sätt, där ljuskällan resonerar väl med hemmets befintliga inredningsstil.

Årets julbelysningsnyheter präglas av levande ljuskällor i stor utsträckning och kedjornas nyheter suddar ut gränsen mellan julljusstaken i fönstret och adventsljusstaken på bordet.

Inspireras av fem stilfulla sätt att inreda med advents- och julljusstaken i jul och vinter – från nya former till grönskande alternativ:

Annons

1. Skålen i fokus

Inred med adventsljusstake, levande ljus
Använd den skålformade ljusstaken för stämningsfull dekor med objekt i säsong. Foto: Ellos Home.  

Sugen på ett substitut till den rektangulära adventsljusstaken? Redan förra julen började fler skålformade alternativ dyka upp hos kedjorna. Skålen öppnar upp för stämningsfull dekor likt sin föregångare, men går ofta i neutrala kulörer vilket gör den tacksam att inreda med oavsett tid på året. Komplettera med ytterligare ljuskälla eller dekor i liknande färg.

2. Byt ut triangeln

Inred med julljusstake, ny form
Ge julbelysningen ett enkelt lyft med nytänkande former. Foto: Granit.  

När det kommer till eldrivna julljusstakar är det lätt att fastna i ett och samma utförande år efter år. Ett enkelt men effektivt hack är att byta ut den triangulära klassikern mot en annan form. Om du dessutom vill att ljusstaken ska komplettera den befintliga inredningsbilden bättre, testa att låta den gå i en liknande färgskala som rummet.

Annons

3. Variera placeringen

Inred med adventsljusstake, trä
Investera i en ljusstake i ett enhetligt utförande med en färgpalett som känns aktuell oavsett säsong. Foto: Granit.  

Julbelysning, inte minst eldrivna varianter, brukar enkelt hamna i fönstret och sedan stanna kvar där säsongen ut. Prova att variera placeringen, från andra höjder till nya miljöer. En smidig lösning som att flytta ljusstaken till bordet och låta den ackompanjera dukningen boostar både julstämning och mysfaktor.

4. Skapa stilleben

Inred med adventsljusstake, växtarrangemang
Satsa på ett genomgående färgtema för en mer enhetlig känsla. Foto: Ellos Home.  

Adventsljusstaken har gått från strikt funktionell till spännande blickfång med mängder av potential. Att dekorera med mossa är ett säkert kort, men våga testa dig fram med andra naturnära komponenter, små kvistar och pynt i olika storlek. Om du vill att arrangemanget ska kännas aktuellt även efter jul, satsa på ett neutralt färgtema.

Annons

5. Trendigt grönt

Inred med adventsljusstake, grönt
Grönt är den klassiska, juliga färgfavoriten som spås bli stor 2022. Foto: Granit.  

Att snöa in sig på julens trogna färgfavorit grönt har aldrig varit hetare. Grönt är en av 2022 års tydliga trendkulörer, från ljusare utföranden till murriga skepnader. Inspireras av Granits charmiga adventsljusstake i ny tappning, där gröna blockljus kompletteras med grönskande dekor för ett stilfullt ljusarrangemang i säsong.

Annons