Så inreder du bäst med svart, tips och saker att tänka på

Så inreder du bäst med svart – fyra saker att tänka på

Sugen på att inreda med stilsäkra svarta toner? Inspireras av enkla knep och tips för att inreda med svart i hemmet på allra bästa sätt.

Annons
7 trendiga inredningsdetaljer i höst
7 trendiga inredningsdetaljer i höst
2:04

Jordnära kulörer och värma färgsättningar må fortfarande vara i ropet, men intresset för vassare kontrastfärger fortsätter att öka. Svart är en tidlös färgklassiker perfekt för att skapa blickfång och unika helhetsmiljöer, både i stor skala och mindre omfattning.

Inred med svart, svarta gardiner
Svart får med fördel pryda gardiner och hemtextilier. Foto: Ellos Home.  

För dig som vill integrera svart i inredningsbilden eller inreda mer med kulören samlar vi några enkla knep och matnyttig information bra att ha i åtanke.

Annons

Vilka färger passar bra med svart?

Svart är den ultimata kontrastfärgen som gör sig fint tillsammans med ljusa kulörer för ett starkt statement. Den klassiska svartvita kombinationen är alltid ett säkert kort, från schackrutiga golv till mindre detaljer och möbler i hemmet. Samtidigt gifter sig svart minst lika väl med den murriga färgtrenden som ofta tenderar att gå i mörkare toner med grönt och brunt i huvudsak.

Inred med svart, svarta väggar
Dämpade kulören 9938 Naturligt Svart går i en mer nedtonad tappning. Foto: Jotun.  

Fyra bra saker att tänka på när du inreder med svart:

Satsa på en matt färg

En och samma kulör kan uppfattas helt olika beroende på om den är av matt eller blank karaktär. Om du vill måla med svart på en större yta, exempelvis vägg, är matta varianter ett bra val. Matta färger skapar i regel mer harmoniska och nedtonade miljöer, samtidigt som de enklare döljer ojämnheter på väggarna. Dessutom reflekteras ljuset mindre med en matt kulör.

Annons
Inred med svart, svarta möbler
Numera finns det en uppsjö av gråsvarta kulörer som enklare smälter in i den naturnära inredningsbilden. Foto: Bemz.  

Blanda in grått

Svart kommer, likt alla kulörer, i många olika tappningar. Många återförsäljare kompletterar sina helsvarta färger med en gråsvart hybrid, som dämpar den vassa känslan och adderar mer av en mjuk kontrast. Gråsvart passar extra bra i hem med en redan befintlig grå färgskala för en tydligare enhetlighet.

Inred med svart, svarta väggar
Svart gifter sig väl med andra mörka kulörer, inte minst den murrigt gröna trendkulören. Foto: Straight Design Studio.  
Annons

Hitta den svarta tråden

Att svart är perfekt för att skapa kontraster är välbekant, men underskatta inte färgen som bas. Låt en svart kulör genomsyra ett helt rum, eller större miljö, genom att samla flera detaljer i identisk färgsättning. Tänk en svart vägg ackompanjerad av svarta möbler eller mindre föremål och objekt i en tidlös, svart färgskala.

Inred med svart, svart kök
Svart passar in i alla hemmets rum, inte minst köket. Komplettera med detaljer i obehandlade naturmaterial. Foto: Farrow & Ball.  

Naturnära möte

Naturmaterial fortsätter att vara på allas läppar och trivs väl med de allra flesta färgerna, så även svart. Inspireras av Farrow & Balls köksmiljö där svarta toner förgyller naturnära material men även skapar kontrast bland orörda träytor. Den starka kontrasten skruvas ner utan att kompromissa med en stilsäker miljö.

Annons