Undvik vita väggar

Därför ska du inte måla väggarna vita – enligt kända inredaren

Sugen på att måla väggarna vita? Tänk om, menar inredningsdesignern Orlando Soria. Här förklarar han varför du ska undvika vita väggar i trånga utrymmen och istället satsa på färg.

Annons
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
1:13
Vardagsrum med blå väggar
Vardagsrummet är här målat i en mörk nyans som får det att kännas större, menar inredaren.  

För tio år sedan skulle hemmet vara vitt, vitt och åter vitt. Sedan dess har vi svenskar blivit allt modigare i våra färgval, även om beige och grått fortfarande ligger oss varmt om hjärtat. Men trots färgtrender som mossgröna, mörkblå och till och med svarta väggar, så tycks den vita färgen alltid återkomma.

Annons

Kärt barn har många namn: Stockholmsvitt, Äggskalsvitt och Antikvit är kända kulörer som går i olika vita nyanser. Vitt har alltid, och kommer troligtvis alltid att ses som det säkra kortet när det kommer till väggfärg. Går det inte att besluta om beige eller grått är rätt färg i ditt hem, är det lätt att falla tillbaka på det Stockholmsvita.

Vita väggar i sovrum
Vitt känns för många som ett säkert kort när det kommer till väggfärg.  
Vitt, beige och svart - en klassiskt Skandinavisk stil. Men gör det rummet mindre? Svaret är ja, enligt inredaren.  
Annons

Vita väggar ljusar upp, eller?

Vitt kan ses som det självklara valet i en liten lägenhet eller ett trångt rum, då färgen ljusar upp och bostaden eller rummet upplevs större. Det är i alla fall vad vi alltid har fått lära oss att tro.

Inredningsdesignern Orlando Soria har dock gett oss en tankeställare. Han menar nämligen att vitt i själva verket gör rummet mindre och mörkare.

Vardagsrum med blå väggar
Vardagsrummet är här målat i en mörk nyans som får det att kännas större, menar inredaren.  
Vardagsrum med vita väggar
Såhär såg sovrummet ut med vit väggfärg, vilket ger en dunkel känsla enligt Orlando Soria.  
Annons

Orlando Soria är inredare och programledare i det amerikanska populära tv-programmet Build Me Up. Där hjälper han människor att börja på ny kula genom att förbättra deras hemmiljö. Orlando har även en masterexamen på konsthögskola och har hundratusentals följare på sociala medier.

Därför ska du inte måla väggarna vita

Det är i ett inlägg på Orlando Sorias Instgramkonto som han delar med sig av designerhemligheten. Samtidigt visar han en empirisk undersökning där han har målat ett rum i en mörkblå färg, ett rum som tidigare varit vitt. På så vis går det att jämföra vad de båda färgvalen har för effekt i samma rum.

"Oftast tänker vi instinktivt att vi ska måla en mörkt rum vitt för att få det att se ljusare ut. Den instinkten är fel!” skriver Orlando Soria och fortsätter: ”Att måla ett mörkt, dunkelt utrymme vitt får det bara att se smutsigt och deprimerande ut. Måla det istället i en mättad färg som ger en avsiktligt romantisk atmosfär”.

Annons

Inredaren tipsar sedan om att istället addera ljusa kulörer i inredningen för att ljusa upp. ”Varmt trä, vävda texturer och lugnande neutrala färger” menar han räcker för att ge det mörkt målade rummet en ljusare känsla.

Mörkgrön tapet med ljusa möbler
Matcha den mörka väggen med ljusa kulörer, tipsar Orlando Soria.  

På de två bilderna som inredaren visar som exempel har han målat den grå kakelugnen vit för att ljusa upp den nymålade blå väggen. Det blir en härlig kontrast. Just kontraster i inredningen är någonting som inredare och stylister ofta talar varmt om för att skapa en harmoni i ett rum.

Orlando Soria uppmanar att slopa tankesättet ”vita väggar och mörka möbler” och tycker istället att vi alla borde gå efter devisen ”mörka väggar och ljusa möbler” för att få ett luftigt och inbjudande hem.

Källa: Yahoo Life

Publicerat 03 juni 2021
Annons