De här är Residence mest lästa lägenheter under året 2020

Drömmen om att bryta upp och börja om på nytt med ett stänk av utomlandskänsla. Ja, det är vad ni läsare har uppskattat detta året. Här är de lägenheter vi skrivit om som blivit mest lästa under året 2020.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
1:14

Så här när vi tittar i backspegeln är det ett annorlunda år vi lämnar bakom oss och blickar mot ljusare tider utan en pandemi flåsandes i våra nackar. Men under det år som gått har vi åtminstone fått förkovra oss i drömmiga lägenheter och inspireras av andras hemmiljöer. Nu när vi inte kan besöka andras hem och hus.

Vi har tagit en blick på det gångna året och vilka hem ni gillat mest. När det kommer till hus från våra hemma hos-reportage har det varit populärt med drömlika sommarhus och svårslagen arkitektur. Kanske har det varit för att bringa ljus under ett så annars mörkt och olustigt år?

Och liknande trend kan vi se för lägenheterna som vi varit "hemma hos", det är hem där det brutits upp och gjorts upp med rådande tillvaro med en skvätt av bostäder utomlands. Vilket inte är så konstigt, för nog hungrar vi alla efter en riktig resa och inte bara i tidningens resande värld.

Här följer våra fem populäraste hemma hos-reportage 2020 – från lägenheter runtom i landet och utanför våra gränser. Har du missat någon och vilken var din favorit?

Annons

1. Kika in i antikdrottningen Liza Laserows hem i Amsterdam

I en värld som jurist på Manhattan kände sig Liza Laserow inte tillräckligt fri och kreativ – det blev ett uppbrott och hemma blev till slut lägenheten i Amsterdam. Liza Laserow valde bort juridiken och satsade istället på att ta svenska antikviteter till den amerikanska marknaden. Ett lyckat drag. I Lizas och Jacob Holsts modernistiska lägenhet skapar antikviteterna en harmonisk balans.

Hemma hos Liza Laserow
Italiensk marmorbyst från sent 1800-tal.  

Det finns en mening med att inkorporera antika ting och Liza funderar mycket över varför vi svenskar så gärna vill inreda som grannen? Läs hela reportaget om lägenheten i Amsterdam här.

2. Hemma hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst i Köpenhamn

Vi tittar in hos paret som bröt upp över en natt, tog sitt pick och pack från Enskede i Stockholm – lämnade Sverige och bosatte sig i hyggets huvudstad: Köpenhamn. Vindlande i 130 kvadrat, en klassisk borgerskapsvåning med stuckaturer i höga tak, korridorer och paradrum. Vilka fester larmade inte här under 1910-talet? Klirr av champagneglas, högtidstal, storgräl med porslinskross. Vad hände under kriget och på 70-talet, var det knallgrönt och gult härinne? Om dessa vita väggar kunde berätta.

Hemma hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
Älsklingssoffan Camaleonda, formgiven 1971 av Mario Bellini, köptes på Lauritz. Den bruna tavlan är ett pågående experiment av Jacob; ny färg och form varje vecka. Bordet från B&B Italia är köpt i en antikbutik. Den stora krukan är från Beau marché i Köpenhamn, den fläckiga av Emelie Thornadtsson. Taklampa Zettel’z lampe av Ingo Maurer. Mattan från Cappelen dimyr. Foto: Mike Karlsson Lundgren.  

Likväl som lägenheten är gammal med nytt liv så genomsyras detta hem av en mix av gammal som nytt. Det är ett himmelrike för pryttlar och pinaler som hamnat precis, alldeles rätt. Missa inte att läsa om det här fantastiska hemmet med patina. Hela reportaget kan du avnjuta här.

Annons

3. Kärleken till ek genomsyrar Filippa och Oscars hem på Söder

Vi älskar trä och det gör även Filippa Frie och Oscar Anchér – i deras hem är kärleken till ek en grundpelare. Rummen i lägenheten på söder är målade i samma enhetliga färg och tillsammans med träsläget ek så skapas det ett otroligt lugn och en behaglig värme. Men vägen till ett fullbordat hem är inte alltid helt lätt och precis när paret hade renoverat klart kom visade sig det att grannen hade en vattenläcka. Trots den motgången har Filippa och Oscar lyckats skapa ett träinspirerande hem! Något vi gärna ser mer av. Läs hela reportaget om hemmet som genomsyras av ek här.

Hemma hos Filippa Frie och Oscar Anchér
Mattan och kuddarna ger känslan av tältplats i rummet. På sideboardet en afrikansk Dogon-dörr som hittades i Essaouira i Marocko. Följde med hem som handbagage. Fåtölj med kohud Plywood Group LCM, design av Charles & Ray Eames från Herman Miller. Foto: Lennart Weibull  

4. I formgivaren Patric Leos gömda ateljé på Södermalm

Väl gömd på en bakgård på Södermalm i Stockholm ligger formgivaren Patric Leos ateljé – som tidigare varit en del av ett plåtslageri. Det är stilrent, rustikt och detaljsäkert och plåtslagarvibbarna lever kvar. En makalös miljö. Som flera andra av de populära lägenheterna fylls även den här miljön av inredningsdetaljer från auktionssajter. Patric Leo formger böcker och man skulle kunna tro att denna lokal dignar av alla böcker Patric har formgivit. Istället finner man några behärskade bokhyllor där det till och med finns utrymme för fler böcker. Spana in hela reportaget om Patric Leos rustika ateljé här.

I formgivaren Patric Leos ateljé
Snurrfåtölj av Yrjö Kukkapuro. Hela huset är ett gammal plåtslageri belägen på en bakgård på Södermalm i Stockholm. Vägglampa i bakgrunden, Svend Aage Holm Sørensen, skinnsoffa, dansk vintage. Foto: Jonas Ingerstedt  

5. Från London till Hornstull – kika in i ariktektparets färgstarka våning

”Home is where I lay may hat”, platsen där vi trivs att vara, leva. Hemma hos arkitekterna Ia Hjärre och Andy Nettleton stiger trivsel från golven till taket – efter 14 år i London valde paret att bosätta sig i en sexrummare i Hornstull. Det var längtan efter något nytt som drev dem från Storbritanniens huvudstad till söder i Stockholm. Våningen är en mastodontlägenhet, tre lägenheter som slagits i hop till en. I parets hem finns färgsprakande inslag i form av inredningsdetaljer som möbler, men även fräscht målade skåpsluckor i blått och orange. Och är det inte precis det vi vill uppleva lite just nu, en mer färgsprakande tillvaro efter ett ändå så överhängande grått år?

Annons

Här kan du läsa hela reportaget om arkitektparets verksamhet och om den färgsprakande mastodontlägenheten.

Hemma hos arkitekterna Ia Hjärre och Andy Nettleton
Mattan och kuddarna ger känslan av tältplats i rummet. På sideboardet en afrikansk Dogon-dörr som hittades i Essaouira i Marocko. Följde med hem som handbagage. Fåtölj med kohud Plywood Group LCM, design av Charles & Ray Eames från Herman Miller. Foto: Tove Falk Olsson  

Läs mer:

Här är de populäraste husen från Residence hemma hos-reportage 2020

Här är våra populäraste bilder på Instagram 2020

Hemma hos Bruno Mathsson – Sveriges mest ryktbare designer

Publicerat 22 december 2020
Annons