Bukowskis lanserar nätauktion med årets hetaste trend

Bukowskis lanserar en temaauktion med keramik för att hylla årets trend: hållbart och personligt. För Residence delar Bukowskis kunniga specialist på design- och modernt konsthantverk med sig av de rådande keramik-trenderna.

Annons

Stengods, fajans, bruksföremål och lergods – keramik har aldrig varit trendigare. Vi inreder mer än någonsin med modern keramik signerat de största skandinaviska formgivarna, vars föremål karaktäriseras av nordiskt djupa och svala toner, vackra detaljer, glaserade ytor och smäckra former.

Svenska formgivare av den moderna keramiken var till större delen produktiva under 1930-talet och var skickliga på att formge föremål som känns tidlösa än i dag. Förutom att keramik är en fröjd för ögat så är många av objekten funktionella och kan användas som vaser, urnor, skålar och serveringsfat.

 
 

För att hylla det hållbara och personliga lanserar Bukowskis en temaauktion på nätet den 22 februari som pågår i tio dagar.

Annons

För Residence berättar Camilla Behrer, Bukowskis kunniga specialist på design-och modernt konsthantverk, om den rådande keramik-trenden.  

Hur kommer det sig att keramik är så populärt just nu?  

– Trenden är att allt fler just nu väljer att inreda med keramik och man behöver inte alls vara en inbiten samlare för att uppskatta keramiska föremål. 

Är det hög tid att sälja sin keramik nu? 

– Vi har sett att kundkretsen för mycket av den moderna keramiken har blivit vidare, intresset har ökat och därmed har priserna för många formgivares verk gått upp i pris. Så ja, det är en bra tid att sälja!

 
Från vänster högst upp: Skål av Berndt Friberg, Igelkottvasen från Rörstrand, golvvasen Rubus av Gunnar Nylund och grön fajansvas av Ewald Dahlskog. Stig Lindbergs Veckla-vas samt golvvas av Carl-Harry Stålhane.  

Vilka skandinaviska formgivare blir högst värderade på auktion? 

– Stengods av Gustavsbergskeramikerna Wilhelm Kåge, Berndt Friberg och Stig Lindberg är fortfarande väldigt efterfrågade. Lisa Larsons figuriner tenderar att få en allt större marknad och har ökat i pris. Axel Salto är den högst värderade danska keramikern just nu, också vida efterfrågad internationellt. Andra stora namn, verksamma i Danmark är Patrick Nordström och Arne Bang. Bland den finska keramiken står Michael Schilkin, Rut Bryk, Birger Kaipianen och Kylliki Salmenhaara högst i kurs. 

Annons

Kan man göra några fynd, finns det något som ni ser är underskattat i dag?  

– Det verkar som om priserna är på väg upp för stengods av exempelvis Carl Harry Stålhane och Gunnar Nylund men det finns fortfarande mycket som är billigt. Cleas Thell och Rolf Palm är två andra keramiker där efterfrågan tenderar att öka men fortfarande mycket köpvärt. Gillar man Wilhelm Kåges serie Argenta så är det ett starkt köpläge just nu. Det utsökta jugendporslinet från Rörstrand med underglasyrdekor går just nu till fyndpriser.

Keramik-auktionen hittar du här.

Läs också:

Spana in Bukowskis inspirerande konst- och modeutställning

Spana in Bukowskis nya interiör – inrett av Ilse Crawford

Här är Nordiska Galleriets nya satsning: ”Designintresset blir yngre”

Publicerat 22 februari 2018
Annons