tips att odla i pallkragar

7 saker att odla i pallkrage – så gör du

Att odla i pallkrage är både enkelt och roligt! Här tipsar vi om sju olika grönsaker, bär och blommor som är perfekta att odla i pallkrage.

Annons
6 saker att odla i pallkrage
6 saker att odla i pallkrage
0:57

Odling i pallkragar besparar dig både yta och energi och är därför en stor favorit. Du slipper ta fram spaden och gräva stora hål i trädgården och det du odlar sprider sig inte överallt, utan håller sig på sin specifika yta.

Ogräsrensningen blir också lättare än om du odlar i rabatt – där ogräset ibland växer mer än själva odlingen.

pallkragar
Placera ut dina pallkragar på altanen, eller som här - direkt på gräsmattan.  

Förbered pallkragarna för odling

När du placerat ut dina pallkragar i trädgården eller på uteplatsen behöver du förbereda dem för odling. Lägg i tidningspapper, kartong eller en markväv för att förhindra ogräs från att komma in. Fyll även gärna på med lecakulor eller annan dränering för att undvika röta.

Annons

En pallkrage rymmer omkring 3–4 säckar jord, ungefär 200 liter. Om du tänkt att odla rotfrukter och andra grödor som växer under jord så krävs minst två pallkragar på höjden.

Odla på tre sätt

frön
De flesta grödor går att så från frö direkt ner i jorden i pallkragen.  

Det finns flera sätt att odla i pallkragar. De tre vanligaste tillvägagångssätten är:

  1. Gör 4-6 stycken fåror eller små ”gångar” i jorden i pallkragarna och strössla sedan ut valfria fröer i raderna. Lägg sedan tillbaka jorden uppepå fröerna.
  2. Så frön i krukor eller små odlingsbäddar inomhus tidigt på våren för att förodla småplantor. När de växt till sig planterar du ut dem på lagom avstånd i pallkragarna.
  3. Det dyraste, men enklaste alternativet är att köpa färdiga plantor i blomsteraffären. Du kan köpa jordgubbsplantor, sallat, olika örter och blommor och plantera direkt ner i pallkragarna.

7 saker att odla i pallkrage

Det mesta går att odla i pallkragar. Men vissa saker passar extra bra till pallkragsodling. Här är sju av dem.

1. Jordgubbar

jordgubbar
Jordgubbsplantorna växer snabbt så se till att de håller lagom avstånd vid plantering.  

Finns det något mysigare än att plocka en hel skål med jordgubbar från sin egen trädgård?

Jordgubbsplantor är tåliga och gillar mycket sol. Vill du ha många jordgubbar köper du en sort som remonterar – alltså som blommar om och ger ännu en skörd samma säsong.

Annons

Så gör du: Jordgubbsplantornas rötter når inte långt under jordytan och därför krävs enbart en pallkrage. Vill du att plantan håller i 3-5 år bör du dock använda två för att få upp jordvolymen. Använd grönsaksjord och sätt 6-8 plantor i varje pallkrage, beroende på storlek. Vattna ordentligt under hela sommaren.

2. Potatis

Du behöver inget stort trädgårdsland för att odla potatis – det går alldeles utmärkt i pallkrage. Dessutom kan enbart en enda sättpotatis ge ett helt kilo potatis. För att skynda på skörden kan du köpa sättpotatis som du förgror inomhus i äggkartonger fem veckor inann du planterar ut dem.

Så gör du: Använd minst två pallkragar på höjden. Potatisen behöver ett rejält djup. Fyll pallkragarna med lucker, näringsrik planteringsjord i botten och sätt sedan ner cirka 10 sättpotatisar (i en 80x120 cm pallkrage) och täck med ett litet lager jord. Kupa potatisen när blasten sticker upp en bit genom att fösa upp jord runt i kring. Fortsätt så tills det är dags att skörda.

3. Tomater

tomatplanta
Blanda gärna röda, gula, små och stora tomater i pallkragen.  

De allra flesta tomatsorter trivs bra i vårt svenska klimat och gör sig fint i pallkrage. Ett tips är att bygga upp en rejäl stöttning för tomaterna redan innan de börjat växa. De blir snabbt höga och rangliga och behöver stöd för blåst och regn.

Annons

Så gör du: Förså tomatplantorna inomhus omkring tio veckor innan utplantering (feb-april). När de första bladparen kommer är det dags för större kruka och mer vatten. När temperaturen stadigt ligger på 8 grader är det dags att plantera ut tomaterna med 50 centimeters avstånd i pallkragen.

4. Örter

Att ha sin egna lilla örtträdgård är riktigt lyxigt. Nykördad dill, gräslök, timjan och rosmarin blir gott att strö över de flesta av sommarens rätter. Dessutom är många av kryddorna perenna – vilket innebär att de ger gröda år efter år.

Så gör du: Stapla gärna två pallkragar uppe på varandra för att få extra mycket jord. Det är tacksamt för att de perenna kryddorna ska orka sig upp nästa år igen. De flesta kryddor går att så från frö direkt i jorden. Men det går givetvis också bra att köpa färdigodlade örter i krukor. Örter som trivs i pallkrage är bland andra timjan, oregano, citronmeliss, rosmarin, gräslök och persilja.

5. Sallad

sallat
Sallat är mycket tacksamt att odla i pallkragar.  

Bladgrönsaker som sallat trivs perfekt i pallkrage. Här är risken inte lika stor att bladen äts upp av skadedjur som i rabatten. Du kan odla allt från vanlig grönsallat till ruccola och mangold.

Annons

Så gör du: Salladsfrön är tacksamma på så vis att de tål kyla och därför kan planteras i pallkragen redan tidigt på våren. Gör gångar i jorden och strö fröna i gångarna. Om du alltid vill ha nya fräscha sallatsblad sår du i olika omgångar, med exempelvis tre veckors mellanrum.

6. Ätbara blommor

Ringblomma, gurkört, blåklint, krasse och liten tagetes är bara några av de ätbara blommor som är fina att placera i pallkragar. Strö blommorna över sommarens sallader och tårtor för en extra somrig touch.

Så gör du: Tillägna en hel pallkrage till blommorna eller placera ut dem här och var i de andra odlingarna för att skapa färg och rörelse. Gör gångar i jorden för varje blomfrö eller strö ut dem huller om buller i pallkragen.

7. Morötter

odla morötter i pallkrage
Morötter är en klassiker i pallkragen.  

Morötter är extra goda när de är nyskördade från jorden, sköljs av och sedan äts direkt. Glöm inte att även ta tillvara på den vackra blasten, den går både att äta och är vacker i snittblomsarrangemang.

Så gör du: Om du vill skörda morötterna under sommaren köper du ”sommarmorrötter” eller så kallade ”tidiga morötter”. Använd minst två pallkragar på höjden och fyll på med grönsaksjord. Så morötterna direkt i pallkragen från frö under våren. Gallra plantorna när de växt upp fem centimeter så att det är 2-4 centimeter mellan blasten. Då har morötterna utrymme att växa. Skörda när de växt sig kraftiga.

Källa: Hasselfors garden, Wexthuset.com, Plantagen, Sarabäckmo.se

Publicerat 27 maj 2022
Annons