tips för att odla grön och vit sparris

Så odlar du grön och vit sparris

Både grön och vit sparris är lyxiga primörer som är relativt dyra att köpa i butik. Därför är det extra roligt att odla sin egen sparris hemma i trädgården. Så här gör du!

Annons
Så odlar du ramslök i trädgården – steg för steg
Så odlar du ramslök i trädgården – steg för steg
1:28

Sparrisen är en av de första primörerna som skördas under våren. En egen sparrisodling blir rena rama guldgruvan för sparrisälskaren!

Plantorna ser ut som bläckfiskar och kostar omkring 30-50 kronor styck per planta. När sparrisplantan etablerat sig kan den ge omkring åtta sparrisskott varje år under upp till 20 års tid.

sparrisplantor som sätts i jorden
Många höjer på ögonbrynen när de ser en sparrisplanta för första gången. De långa rötterna påminner om bläckfiskens tentakler.  

Ger både vit och grön sparris

Det roliga med sparris är att de flesta sorter går att odlas som antingen vit eller grön sparris. Det är upp till dig att välja färg!

Om du vill ha grön sparris planterar du sparrisen på plan mark och låter den sticka upp ovan jord och skördas när den är i lagom höjd.

Annons

Vill du ha vit sparris planterar du den i ”kullar” och fyller på med jord under tidens gång. Det kallas att ”kupera”. Därmed växer sparrisen under jord och får en blek, vit färg.

vit sparris i jorden
Den vita sparrisen måste "kupas" allt eftersom för att fortsätta växa under jord.  

Bra att veta om sparris

Tålamod är en sparrisodlares bästa vän! När du väl har planterat din sparris behöver du nämligen vänta två-tre år innan du får din första rejäla skörd.

Den vanligaste sorten att odla i norra Europa heter Gijnlim. Den passar både som grön och vit sparris och skördas tidigt under året.

Sparrisskott
De första åren, samt när sparrisen skördats klart för säsongen växer den fritt och liknar stora buskar.  

Bli inte förvånad om ditt sparrisland ser ut som en vildvuxen djungel. De första åren då du inte skall skörda sparrisen, utan låta de etablera sig, växer sparrisen upp till höga ”buskar”. De breder ut sig både på höjden och bredden och kan bli omkring 100 centimeter höga.

Annons

Det finns inte särskilt många ”big no no” att ta hänsyn till när du odlar sparris. Men det är viktigt att bestämma platsen för odlingen med viss eftertanke. Sparrisplantan tycker nämligen inte om att flyttas, då störs tillväxten.

Vanliga sparris-sorter

  • Ramires: Tidig sort. Kraftiga stänglar, balanserad skörd hela säsongen. Även till odling som vit sparris. Bra till ekologisk odling. Bra på lerjord.
  • Gijnlim: Tidig sort, väl beprövad, Medeltjocka stänglar. Även till odling som vit sparris. Stor skördemängd i början av säsongen.
  • Raffaelo: Medeltidig sort jämförbar med den äldre sorten Rambo, men får inga röda höstbär. Kraftiga stänglar, bra på lerjord, och bra till ekologisk- eller vit odling.
  • Primaverde: Tidig, många medeltjocka stänglar. Ljust grön färg, låg fiberhalt som ger ökad mjällhet. God till råkost. Plantorna är eko certificerat. Skörden slutas kring 15. juni.
  • Erasmus: Medeltidig sort, efterföljare till Burgundine lila, medeltjocka stänglar, låg fiberhalt.
  • Ariane: Äldre medeltidig sort, medeltjocka stänglar. En blandhybrid med röda bär på hösten. Plantorna är eko certificerade.
  • Guelp Millenium: Medeltidig sort, medel tjock men många stänglar.

Källa: Sparris.se

Så odlar du sparris i pallkrage eller rabatt - steg för steg

grön sparris
Grön sparris, snart redo att skördas.  

Det enklaste sättet att odla sparris är genom att köpa plantor i blomsterbutik. Här förklarar vi hur du går till väga för att odla plantorna.

1. Lägg sparrisplantorna i ljummet vatten i några timmar innan du planterar dem.

2. Plantera plantorna i april-maj när jorden börjar bli varm. Välj en solig, vindskyddad plats med väldränerad, mullhaltig jord.

3. Gräv ut långa gångar i jorden. Antingen i stora pallkragar eller i en rabatt. Gör gångarna 15-20 centimeter djupa och 20 centimeter breda, så att du kan sträcka ut rötterna som solfjädrar.

Annons

4. Varje planta har en liten ”krona” där första skottet kommer upp. Placera kronan uppåt och omkring 30 centimeter mellan varje krona. Om rötterna nuddar varandra gör det ingenting.

5. Om du skall plantera många plantor är det viktigt att det är en halv meter mellan gångarna. Kom ihåg att sparrisplantorna blir stora och yviga på sommaren, då måste de få tillräckligt med plats.

6. Täck med jord och vattna mycket. Om du vill ha vit sparris kupar du jorden då och då när skotten kikar upp över jordytan.

7. Gödsla varje år med ett halvt kilo fullgödselmedel (NPK) eller två kilo hönsgödsel per tio m2. Gödsla alltid efter att skörden avslutats efter midsommar.

8 Ha tålamod. Vänta gärna både ett och två år innan du skördar din första sparris. När du skördar gräver du upp den vita sparrisen. Den gröna sparrisen skär du av vid jordytan när skotten är cirka 20 centimeter höga. Skörda bara fram till midsommar, sedan behöver plantorna lugn för att återhämta sig inför nästa år.

Källa: Blomsterlandet, Zetas.se, Allas.se

Publicerat 12 maj 2022
Annons