Mark Isitt

Det här är Grand Designs Programledare – Mark Isitt

I mitten av november kom nyheten om att den brittiska tv-succén Grand Designs äntligen kommer till Sverige. Programledaren för den svenska versionen är arkitekturexperten Mark Isitt – här är allt vi vet om honom.

Annons
Grand designs kommer till Sverige
Grand designs kommer till Sverige
0:29

Den 16 november sänds det första avsnittet av Grand Designs Sverige, ursprungsprogrammet Grand Designs är en tv-succé i Storbrittanien. I det brittiska husprogrammet får man följa med ett grandiost husbygge per avsnitt. Samma kommer att gälla för Grand Designs Sverige.

Programmet som sänds på TV4 och TV4 Play leds av ingen mindre än arkitekturexperten Mark Isitt. I en tidigare intervju med Residence berättar han om tankarna kring programmet, bland annat berättade han att det tagit sin goda tid att spela in Grand Designs Sverige:

– De här husprojekten tar en sådan evig tid att spela in, vi har jobbat på det nu i två år. Det fanns ett liv före corona, även om det är svårt att tro, så mycket hann betas av då, säger han.

I vår tidigare intervju säger Mark Isitt även att han tror att vi svenskar har lite bättre smak än britterna. Läs hela intervjun med arkitekturexperten här.

Det här är Mark Isitt

Men vem är då frontfiguren för Grand Designs Sverige? Mark Isitt är en svensk-brittisk arkitekturkritiker född 1966 och är uppvuxen på Marstrand i Göteborg. Han är en man med en hel del strängar på sin lyra. Mark är journalist, författare och programledare och han har skrivit om arkitektur i närmare 30 år och bevakat både både offentlig och privat arkitektur.

Annons

Läs även om stadsradhuset i Aspudden

Mark Isitt har varit chefredaktör och ansvarig utgivare för den nordiska kvartalstidskriften Forum, han verkar också som arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten. Förutom att skriva om arkitektur har han även erfarenhet av juryarbete och bedömt arkitektur, bland annat Design S, Europan och Sveriges arkitekters Sienapriset. Mark har också varit examinator på Konstfack och Isländska konstakademin.

Innan Grand Designs Sverige har arkitekturexperten även varit expertkommentator för Hemma hos arkitekten på SVT och han programleder Stadsinspektionen i Sveriges Radio i P1.

Författare och journalist

Grand Designs nya programledare har varit med och författat en hel del böcker sedan tidigare. Bland annat har han skrivit om andra arkitekter som Gert Wingårdh, Thomas Sandell, Monica Förster och Claesson Koivisto Rune. I boken Stockholm Sub har fotografen Chris M. Forsyth fotograferat 27 stationer om 157 bilder i vilken arkitekturkritikern Mark Isitt har kompletterat bilderna med korta informativa texter.

Annons

Mark Isitt har även skrivit för Residence om byggen som Bjarke Ingels ikonbygge 79 & Park, stjärnarkitektduon Elding Oscarsons japanska svar på funkisvillor i Tokyo och om det nästintill svävande huset bland ekarna i Mölle.

Programledaren spelar vidare på sina strängar och har inte nog med att han författat, jurybedömt och skrivit för tidningar så har han även kurerat ett flertal utställningar. 2011 initierade han Arkitekturmässan på Svenska mässan i Göteborg och upprepade liknande satsning 2017 med Nordic Architecture Fair. År 2019 tilldelades Mark Isitt Sveriges arkitekters utmärkelse Kritikerpriset.

Men nu är alltså mannen med flera eld i järnet frontfiguren för Grand Designs Sverige och vi kommer att kunna följa Mark Isitt genom sex avsnitt när han besöker grandiosa husbyggen runt om i vårt avlånga land. Programmet hade premiär den 16 november i år 2020.

Läs mer:

Kika in i arkitektparets moderna drömvilla i Dalarna

Här är Nordens främsta arkitektur – spana in de 8 verken

Jonas Lindvalls arkitekturdröm i trä

Publicerat 17 november 2020
Annons