Hemma hos Ilse Crawford i London.

Hemma hos Ilse Crawford i London

Residence träffar stildrivna formgivaren Ilse Crawford för en rundvandring i hennes loftlägenhet i Storbrittannien.
Ilses sätt att inreda har en signatur av värme och personlighet, något som också är tydligt i hennes hem.
»Mina inredningar sätter människan i centrum.«

Annons
Hemma hos Gert och Karin Wingårdh
Hemma hos Gert och Karin Wingårdh
1:33
hemma hos ilse crawford fonster
Parets samling av skirt glas.  

Efter att ha tillbringat lite tid med Ilse Crawford lär man sig att känna igen hennes distinkta sätt att tala – det handlar inte så mycket om dialekten, utan snarare om rytmen i ord och meningsbyggnad.

Annons

I hennes senaste bok, A frame for life, inser man att hennes sätt att tala går igen i hennes skrivande; när man läser hennes egna texter om inredning, hemmiljö, viktiga värden i livet liksom rumslig trivsel, är det som att sitta mittemot henne, höra henne berätta live. Man kan säga detsamma om hennes inredningar, där det djupt mänskliga och holistiska tänkandet går som en röd tråd genom varje rum.

Ett riktigt hem innehåller personliga pinaler, saker man älskar. Enligt Ilse är det grunden för trivsel. I fönstret utgör Ilses älsklingsting ett personligt stilleben, den lilla skålen har hon designat för Georg Jensen.  

Har inrett populära restauranger och hotell

Studio-Ilse_0932
Hemmets hjärta, det öppna vardagsrummet, med bokhyllor som rumsavdelare till mer privata utrymmen. Den djupa soffan har Ilse designat, den finns numera att köpa för privatkunder och har använts i inredningen av hotellet Ett hem. Hängmattan är perfekt för läsning, ett lekfullt inslag i rummet.  
Annons
hemma hos ilse crawford kok
Ilses man Oscar älskar att laga mat och under­håller gärna från det öppna köket. Oftast lagar de inte kött »på grund av den starka lukten«  

En inredning av Ilse Crawford omfattar alltifrån ljusstyrkan vid bordet till personalens sätt att tala till sina gäster på hotellen. Bakom sig har hon bland annat restauranger och hotell som Mathias Dahlgren och Ett hem i Stockholm. Snart kommer en omgörning av ett stort, ännu hemligt, hotell i Köpenhamn. Tidigare i år lanserade hon några av de möbler hon ursprungligen gjorde till sin lägenhet – som soffan i det öppna vardagsrummet – hos The apartment i Köpenhamn, och intog hela butiken, och lät Atelier september göra en popuprestaurang i det innersta rummet. Mat, material, miljö: allt hör samman.

Annons

Vill du läsa mer om boutiquehotellet Ett Hem? Klicka här.

hemma hos ilse crawford sovrum
Sovrummet är avskilt av en bok­hylla, en privat sfär med högar av böcker och tidningar. Lampa i fönstret av Castiglioni för Flos.  

Uppväxten i London

Ilse Crawford växte upp i Shepherd’s Bush i London, hennes far var en välkänd ekonomijournalist, hennes mamma gick bort tidigt. Sedan tidiga tonår har hon arbetat i alltifrån barer till storkök, och innan hennes tid som chefredaktör på Elle Decoration studerade hon arkitekturhistoria, inte journalistik eller design.

Trots en ganska »stökig uppväxt« är minnet av det smått bohemiska familjehemmet det hon har i åtanke i sina inredningar. Det var där hon och hennes vänner sågs, snarare än i deras lite tjusigare hem. »Jag har aldrig förstått varför vissa ser inredning som något ytligt – byggnader och rum kan ta fram det bästa i oss, stärka oss, påverka vårt välbefinnande« förklarar Ilse.

Annons

»Jag ser mig själv som en revolutionär i det tysta. Mina inredningar sätter människan i centrum. Jag fascineras av vad som driver oss, förenar oss, vad som får oss att känna oss levande.«

hemma hos ilse crawford badrum
Båda reser väldigt mycket, så badrummet är en viktig plats, ett rum att varva ner i, ta hand om sig själv.  

Ilse Crawford startar Studio Ilse

År 2003 startade hon Studio Ilse, en uppstickare i en näst intill totalt stildriven och mansdominerad bransch – i dag arbetar 22 personer på kontoret, främst kvinnor, de flesta har varit där sedan starten. Här talas tolv språk.

Ilse och hennes man Oscar Peña har bott i sin loftlägenhet i stadsdelen Borough lika länge. Den är anpassad helt efter deras behov, omslutande och hjärtlig, med varma material, minnen, plats att laga mat på och ett badrum att stanna länge i. Och massor av böcker.

Annons
hemma hos Ilse Crawford
Både Ilse och Oscar är bokslukare. Oscar arbetar som creative director på Philips och undervisar liksom Ilse på Design academy Eindhoven.  

»Den har förändrats med tiden, i början var den en vit låda, det var fruktansvärt«, säger Ilse. Den öppna planlösningen skiljs av med bokhyllor. »Det är inte en särskilt stor lägenhet, 110 kvadrat, men med rätt material och en bra grund kan man anpassa den efter olika skeden i livet.«

Studio-Ilse_0944
Läsfåtölj av Poul Kjærholm. Fårskinn i massor adderar ­värme både i hemmet och i Ilses inredningar. På hotellet Ett hem i Stockholm används flitigt fårskinn från Hemse på Gotland.  
Annons
hemma hos ilse crawford fonster
Parets samling av skirt glas.  

Ilse Crawford var Guest of honour på Stockholm Furniture & light fair 4–8 februari 2015. Hon är aktuell med nya möbler för Ikea.

Annons