Så inreder du bäst med varma toner, enkla och smarta tips

Så inreder du bäst med varma toner – fyra smarta saker att tänka på

Hej, värme! Varma toner är allt populärare att inreda med hemma, från omfattande väggar till mindre detaljer. Här samlar vi några smarta saker att ha i åtanke innan förändringen äger rum.

Annons
Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
1:37

Både termerna jordigt och naturnära förekommer med hög frekvens när det kommer till färgtrender, vilket egentligen inte är speciellt konstigt. Majoriteten av kulörerna är neutrala och tidlösa i sina uttryck vilket är tacksamt ur inredningssynpunkt och rent hållbarhetsmässigt.

Inred med varma toner, konst
Jordnära färger, inte minst beige och brunt, fortsätter att prägla inredningsbilden även 2022. Foto: Mikael Lundblad Stylist: Lovisa Häger Syns i: Kika in i inredningsstylisten Lovisa Hägers sekelskifteslägenhet.  

2022 års färgtendenser kantas av samma bekanta jordiga och naturnära kulörer fast i en varmare tappning. Tänk jordnära beige och brunt i huvudsak med inslag av den ständigt lika aktuella hybridfärgen greige. Om du funderar på hur du bäst inreder med just greige i hemmet samlar vi några smarta knep här.

Annons

Vilka färgkombinationer passar bäst till varma toner?

De varma tonerna som ligger i framkant och spås dominera inredningsbilden även framöver stavas beigebruna, i vissa fall gröna. En gemensam nämnare för alla tre är dess neutrala känsla och lättinredda nyanser som öppnar upp för oändligt många färgkombinationer. Testa att kombinera en varm kulör med en annan varm kulör för ett förstärkt blickfång eller bryt av med kallare toner för ett välbalanserat lugn.

Inred med varma toner, hemma hos Marie Olsson Nylander
Inspireras av de varma tonerna hos Marie Olsson Nylander. Foto: Monica Spezia/Living Inside. Syns i: Marie Olsson Nylanders magiska palats på Sicilien.  

Hur påverkar ljusinsläppet?

Det naturliga ljusinsläppet påverkar färg mer än vad många tror och kan få en kulör att inta en helt främmande skepnad. Om ett rum har ljus från söderfönster kan en varm färg tydligt framhäva och boosta ett miljöns varma känsla. Testa att måla med samma varma kulör i ett rum med norrljus och räkna med att den känns mer sval och dämpad. Se till att provmåla innan du satsar på färgen i större omfattning.

Annons

Varma toner i möbler

För dig som vill låta varma toner smitta av sig på möbler finns det vissa varianter som lämpar sig extra väl. I snickerier, från större möbler till mindre inredningsdetaljer, är varma beige och vita toner säkra kort. Färgerna blir fina som grundkulörer och är stilfullt tidlösa i sina uttryck. Addera detaljer i något kallare toner för ett fint komplement i samma neutrala anda.

Inred med varma toner, tips för möbler
Snickerier i trä gifter sig väl med miljöer i varma toner. Foto: Fredrik Sweger Stylist: Anette Mörner Syns i: En möbelskatt hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärsnäs.  

Så framhävs den varma känslan bäst

Boosta den varma, hemtrevliga stämningen i ett rum genom att lägga krut på möbler och detaljer i varma toner. Genom att fokusera på en färgskala får du en tydlig röd tråd med inbjudande atmosfär och märkbar enhetlighet. Om en liten färgklick önskas, testa att experimentera med jordig terrakotta och toner av greige. Förstärka myset med textilier.

Annons