Så skapar du ett harmoniskt vardagsrum enligt feng shui, enkla tips

Så skapar du ett harmoniskt vardagsrum enligt feng shui – 6 tips

Nyfiken på hur feng shui kan adderas i vardagsrummet? Här samlar vi några enkla knep som får vardagsrummet att bli en harmonisk yta på nolltid.

Annons
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

Hej, vardagsrummet! Den sociala sällskapsytan hamnar allt som oftast i händelsernas centrum, vilket många gånger reflekteras i rummets inredningsbild genom ett överflöd av detaljer och bristande röd tråd. Om du är sugen på att ge vardagsrummet en något mer avkopplad skrud har du hamnat helt rätt.

Tidigare har vi spanat på hur feng shui-läran kan få våra hem att upplevas mer harmoniska och nu kokar vi ner det till vardagsrumsnivå. Vilka enkla hacks finns det som förvandla hemmets sociala mittpunkt till en plats för avkoppling? Vi har svaren.

Så skapar du ett harmoniskt vardagsrum enligt feng shui – sex enkla tips att inspireras av:

1. Positionera soffan

I sovrummet agerar sängen utgångspunkt och i vardagsrummet är det självklart soffan som står i centrum. Tänk commanding position och placera rummets stora möbel, i det här fallet soffan, så att personen eller personerna som sitter på den obehindrat ser dörren. Undvik att sitta rakt framför dörren, men placera gärna soffan snett mittemot.

Så inreder du med feng shui i vardagsrummet, positionera soffan
Se till att placera soffan så att du med enkelhet kan se dörren hela tiden. Foto: New works.  

2. Frigör yta

Steg ett för en mer avkopplande och harmonisk helhetskänsla stavas rensning, allra helst en rejäl sådan. Det är inte ovanligt att föremål, stora som små, ligger framme och tar upp yta trots att de sällan är i användning eller kanske inte känns aktuella i inredningen längre. Ju tommare yta, desto enklare blir det för Chi (hemmets energi) att flöda obehindrat.

Annons

3. Släpp in luft

Likt sovrummet är det av märkbar betydelse att ta vara på den friska luften och låta den flöda i rummet. Tillsammans med uppfriskande dagsljus sprider luft mängder energi och hjälper till att eliminera och rena hemmet på negativ energi. Om vädret tillåter, försök att öppna flera fönster och kanske även dörr till balkong eller uteplats för rejäl uppfräschning.

Så inreder du med feng shui i vardagsrummet, släpp in luft
Glöm inte bort att vädra! Frisk luft och dagsljus renar energin i alla hemmets rum, så även vardagsrummet. Foto: &tradition.  

4. Skapa en röd tråd

Många tror att feng shui handlar om extremt sparsmakade miljöer men så är inte fallet. Feng shui-läran uppmuntrar snarare till att reflektera och revidera kring betydelsen av befintliga detaljer och endast behålla de som används. Försök att skapa en tydlig röd tråd i vardagsrummet där föremål som regelbundet används är de som också står framme.

Annons

5. Integrera elementen

Ett välbalanserat vardagsrum är ett vardagsrum där följande element är närvarande; eld, jord, metall, trä och vatten. Dessa förekommer antingen fysiskt genom specifika materialval och kulörer, eller symboliskt genom personliga associationer till objekt. Målet är att integrera alla element i varje rum – här kan du läsa mer om hur det faktiskt går till.

Så inreder du med feng shui i vardagsrummet, element
Enligt feng shui uppnås optimal balans och harmoni om de fem elementen eld, jord, metall, trä och vatte alla är närvarande i varje rum. Foto: Brian Buchard/New works.  

6. Skapa rikligt med plats

Vardagsrummet är en gemensam yta där det ska finnas utrymme för de som bor i hushållet. Inom feng shui är det även viktigt att inreda socialt och uppmuntra till interaktion. Se till att soffa, fåtölj, stolar och sittpuffar står så att gästerna kan kolla i varandras riktning. Om plats finns, undvik att någon är placerad med ryggen mot dörren för bättre flöde av energi.

Källa: The Spruce.

Annons