Så inreder du köket enligt feng shui 5 enkla tips

Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks

Sugen på att boosta feng shuin i köket? Inspireras av fem enkla tips som maxar rummets energi på bästa sätt, från kristaller i kylen till ekologisk rengöring.

Annons
TV: Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks
TV: Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks
1:33

Köket är ett av de viktigaste rummen enligt feng shui, vilket inte är speciellt konstigt. Rummet är inte bara en given mötesplats för de som bor i hemmet utan även en social hub för besökande vänner och familj. Ju fler människor som potentiellt rör sig i en miljö, desto mer betydande är det att bevara en bra energinivå med genomgående god balans.

Tidigare har vi hunnit beta av både de bästa feng shui-tipsen för vardagsrummet och avkopplande knep för sovrumsmiljön och nu tar vi ett grepp om köket.

Annons

Så skapar du ett harmoniskt kök enligt feng shui – fem enkla knep att tänka på:

1. Spisens placering

Så inreder du med feng shui i köket, spisens placering
Använd dig av en spegel för att kunna se dörren även när du står och lagar mat. Foto: Ikea.  

Hur föremål är positionerade, inte minst större objekt, är en grundsten inom feng shui. I köket är det spisen vars positionering, eller commanding position, som står i fokus. Den principiella tanken är att du ska kunna se dörren med enkelhet från objektet i fråga, i det här fallet spisen, utan att vara placerad precis i linje med dörren.

Många gånger är det svårt (eller omöjligt) att ändra placeringen på just spisen och om så är fallet för dig i ditt kök, testa att placera en spegel på en plats så att du ser dörren bakom dig under matlagningen.

Annons

2. Kristaller i kylen

Inred med feng shui i köket, kristaller i kylen
Räds inte att placera en kristall i kylskåpet för att skapa en enhetlig harmoni och god balans i hela miljön. Foto: Klaus Langelund/Hay.  

Har du också märkt av kristalltrenden? Den populära tendensen backas även upp av feng shui. Kylskåpet är en central pjäs i köket som enligt läran representerar hur du tar hand om dig själv. Ge kylskåpet extra kärlek genom att placera en kvarts, exempelvis bergskristall, i den för att förstärka den närande känslan och bibehålla positiv energi.

Glöm inte bort att rena kristallen innan den hittar sin plats i kylskåpet. Ett sätt att göra det på är att använda dig av smudging, en slags rökelse, och låta röken göra jobbet. Rökelsen kan exempelvis bestå av palo santo och salvia.

Annons

3. Rengör och rensa

Inred med feng shui i köket, rengöring
Är det fullt i kökshyllorna eller i skafferiet? Se till att rensa och kika närmare på vad som faktiskt används. Foto: H&M Home.  

Oavsett om du följer feng shui eller inte så vet vi ju alla om fördelarna med att ha en välstädad och oplottrig hemmiljö. Utöver ett bättre energiflöde upplevs miljön större och behagligare att vistas i. Feng shui menar på att regelbunden grundlig rengöring är A och O, men även en ordentlig rensning av mat och ingredienser som inte används eller har gått ut.

Genom att behålla föremål som inte används skapas negativ energi samtidigt som de tar upp onödig yta. Se till att frigöra ytor, återvinna regelbundet och rengöra delar som används frekvent med miljövänliga produkter.

Annons

4. Städa med salt

Inred med feng shui i köket, städa med salt
Torka av kökets ytor, inte minst de som frekvent används, med salt och vatten för en omedelbar boost! Foto: Frama.  

Hej, salt! Att använda salt i matlagning är nog inte främmande för någon, men nu syftar vi på att använda oss av salt för att rena köket. Testa att med jämna mellanrum använda dig av salt och vatten för att torka av köksytorna. Salt är en kristall och den kan, likt andra kristaller, absorbera och eliminera negativa energier.

Det finns inga egentliga pekpinnar rörande vilket slags salt som är bäst, men investera gärna i en grövre variant, exempelvis havssalt eller himalayasalt. Blanda med rent vatten och torka av för en omedelbar, renande boost i köket.

Annons

5. Ekologiska alternativ

Inred med feng shui i köket, ekologisk rengöring
Satsa giftfritt! Investera i giftfri, ekologisk rengöring eller gör din egen från scratch. Foto: Frama.  

Feng shui förespråkar så rena, giftfria alternativ som möjligt när det kommer till städning av alla hemmets rum. När det är dags att städa i köket, försök att undvika rengöring med gifter och testa istället att göra dina egna substitut från scratch. Numera finns det flera ekologiska varianter att köpa eller enkelt göra själv för den pysselsugna.

Att använda sig av giftfri rengöring är av extra stor vikt i köket då det är där du förbereder och tillagar maten. Var extra noggrann med redskap som regelbundet används i matlagningsprocessen.

Se också: Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt Pantone
Se också: Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt Pantone
1:07
Annons