utvald belysning och snygga lampor

Säsongens finaste belysning – 21 utvalda tips

Addera nya ljuspunkter i hemmet – från bärbara bordslampor till nylanserade klassiker. Här är 21 av säsongens klarast lysande designfavoriter.

Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
1:35

Oberoende av om det är advent eller en mörk vinterkväll i februari, så behöver vi omge oss av ljuspunkter som lyser upp våra hem. Variera din belysning och gör den flexibel genom att inreda med både bordslampor, taklampor och golvlampor. Addera även gärna någon ljusstake eller annan, mindre mysbelysning.

Genom att välja dimbara lampor kan du enkelt justera belysningen för att passa den atmosfär du vill skapa i hemmet. Ett annat knep för att göra ljussättningen i hemmet än mer praktisk är att välja sladdlösa lampor som går att flytta efter behov.

Här är 21 snygga designlampor att spana in:

1 & 2. Manhattan och Como, &Tradition

manhattan och como lamporna från &tradition
 

Bärbara bordslamporna Manhattan och Como är lysande designnyheter formgivna av Space Copenhagen för danska &Tradition. Här kan du köpa Manhattan (reklamlänk), och här kan du köpa Como (reklamlänk).

Annons

3. Governor, Lyfa

governor golvlampa från lyfa
 

Golvlampan Governor, designad år 1956 av Bent Karlby och nu såld av Lyfa, i mässing och valnöt. Lampan ger ett stämningsfullt ljus tack vare de små hålen i skärmen. Här kan du köpa den.

4. Apiales 18, Nuura

takkrona apiales 18 från nuura
 

Takkronan Apiales 18, designad av Sofie Refer, med inspiration från den nordiska naturen och det nordiska ljuset. Lampan har 18 handblåsta glaskupor i opalglas, fästa på armar som påminner om blomstjälkar. Här kan du köpa den.

Annons

5. Tip, Muuto

vägglampa tip från muuto
 

Vägglampan Tip, designad av Jens Fager för Muuto, har en enkel, funktionell design. Lampan är dimbar och finns även som golv- och bordslampa. Här kan du köpa den (reklamlänk).

6. Twiggy Wood, Foscarini

twiggy wood golvlampa
 

Twiggy Wood är en jubileumsutgåva av Marc Sadlers bågformade golvlampa Twiggy som lanserades av Foscarini första gången 2005. Den nya versionen kombinerar metall och lönnträ och finns i svart och greige. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

7. PH 5, Louis Poulsen

PH 5 från Louis Poulsen
 

Bländfritt ljus med klassiska taklampan PH 5 från Louis Poulsen i monokromt utförande. Här kan du köpa den (reklamlänk).

8. Meridian, Ferm living

bordslampan meridian från ferm living
 

Laddbar, dimbar samt portabel led-lampa från Ferm Living. Bordslampan Meridian är dessutom sladdlös och har en modern, skulptural form och är formgiven av Regular company. Här kan du köpa den.

Annons

9. 16 plus, Mazo

vägglampa 16 plus från mazo
 

Vägglampa i skandinavisk stil från danska Mazo. 16 Plus har en skärm i porslin och en arm i trä och formgavs redan 1979. Här kan du köpa den.

10. Putki, Iittala

putki lampa från iittala
 

Lampan Putki designades ursprungligen av Matti Klenell för Nationalmuseums återöppning, men finns nu som en kollektion glaslampor i tre olika färger. Lamporna är gjorda i munblåst glas vid Iittalas glasfabrik i Finland. Här kan du köpa dem.

Annons

11. Karl-Johan, New works

karl-johan lampa från new works
 

Bordslampan Karl-Johan, som inspirerats av svampens organiska form, har en stabil fot i ek samt en vacker glaskupa i vitt opalglas. Designad av Signe Hytte för New works. Här kan du köpa den (reklamlänk).

12. Splash, HAHA Studio

splash pendellampa från HAHA studio
 

HAHA Studios nya Splash-pendel i modell 1 är tillverkad i Sverige och monterad för hand. Den är gjord av utskurna aluminium­skivor med detaljer i mässing. Här kan du köpa den.

Annons

13. Torso, Menu

torso bordslampa från menu
 

Nya bordslampan Torso från Menu är formgiven av trion Krøyer-Sætter-Lassen. Lampan har en skulptural keramikfot och en skärm i linne. Här kan du köpa den.

14 & 15. Fellow & Meadow

lamporna fellow och meadow av space copenhagen
 

Två nyheter från designduon Space Copenhagen för Fredericia furniture. Fellow och Meadow är båda bordslampor med en organisk form som gör dem skulpturlika i hemmet. Fellow går att vrida på, medan Meadow påminner om en liten svamp. Här kan du köpa Fellow och Meadow hittar du här.

Annons

16. Area, Lightab

area från lightab
 

Takpendeln Area, formgiven av Alexander Lervik och tillverkad i miljövänliga material. Här kan du köpa den.

17. Soft spot, Rosendahl

soft spot bordslampa från Rosendahl
 

Sladdlösa bordslampan Soft Spot i stål och glas, designad av Maria Berntsen för Rosendahl. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

Fina ljusstakar som passar till advent – och året om

18. Granny, Northern

granny ljusstake från Northern
 

Ljusstaken Granny är en nutida tolkning av den klassiska kammarljusstaken. Formgiven av Rudi Wulff för Northern. Här kan du köpa den (reklamlänk).

19. Ljusstake, Klong

anno domini ljusstake från Klong
 

Den stilrena ljusstaken Anno Domini, designad av duon Broberg & Ridderstråle för Klong, passar året om. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

20. Blockljus, Broste Copenhagen

blockljus från broste copenhagen
 

Skulpturala blockljus från Broste Copenhagen. Bend finns i olika färger och rundade former med två alternativt tre vekar. Här kan du köpa dem (reklamlänk).

21. Lantern, Iittala

lantern från iittala
 

Avskalade ljuslyktan Lantern med plats för ett värmeljus, som får intrycket av att det svävar. Design av Harri Koskinen för Iittala. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Läs mer:

Redaktionen tipsar: 22 snygga och hållbara julklappar

Redaktionens favoriter: 17 julklappstips till badrummet

16 snygga bordslampor att lysa upp hemmet med

Publicerat 27 november 2020
Annons