TV-rogrammet Det sitter i väggarna är nu äntligen tillbaka med säsong 7 efter SVTs hot om nedläggning.

Det sitter i väggarna säsong 7 – allt vi vet

Det populära TV-programmet Det sitter i väggarna är nu äntligen tillbaka med säsong 7 efter SVTs hot om nedläggning. När sänds det? Vilka är programledarna? Och vad kan vi förvänta oss av den nya säsongen?

Annons
Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
1:06

Det sitter i väggarna på SVT

Det sitter i väggarna är ett populärt TV-program på SVT där programledarna hjälper husägare i Sverige att gräva i hemmet historia och få hjälp med tidsenlig restaurering. I juni förra året kom besked om att programmet skulle läggas ned, men nu är alltså succén tillbaka i en ny säsong.

När och var sänds Det sitter i väggarna på TV?

Programmet sänds på torsdagar klockan 20:00 och då sitter vi bänkande. Avsnitten sänds att på SVT1 och finns på SVT Play allteftersom de sänts linjärt.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Vilka programleder Det sitter i väggarna?

Programledarna är i vanlig ordning Erika Åberg, byggnadsantikvarie och Rickard Thunér, antikexpert.

Erika Åberg och Rickard Thunér.
Erika Åberg och Rickard Thunér.  

Erika Åberg

Erika Åberg är byggnadsantikvarie och hjälper alltså husägarna med att reda ut husets historia. Hon hjälper också till med ett restaureringsprojekt i bostaden, som utförs på ett varsamt och hållbart sätt.

Annons

Rickard Thunér

Rickar Thunér är antikexperten och hjälper till att gräva i historier kring människorna som en gång bebott eller förvaltat husen på något sätt och guidar husägarna genom de levnadsöden som en gång utspelat sig i deras bostad.

Hur många avsnitt kommer Det sitter i väggarna säsong 7 att ha?

Det sitter i väggarna säsong 7 hade premiär den 2 september 2021. Då sändes det första av totalt sex avsnitt.

Vilka hem kommer att synas i säsong 7 av Det sitter i väggarna?

Det är sex olika hem runtom i Sverige som kommer att synas i säsong 7 av Det sitter i väggarna. En herrgård, en sekelskiftesvilla, ett tornhus, ett torp... ja, det är många spännande hem (med spännande historia) som kommer att besökas denna säsong. Vi kommer att uppdatera artikeln löpande allteftersom de olika hemmen avslöjas.

Det sitter i väggarna Avsnitt 1 - Södra Myrtorp

Emilia och Johan letade efter sitt drömhem. Emilia hade alltid drömt om en sekelskiftesvilla med fönsterveranda och Johan råkade på ett ödehus som stämde in på den beskrivningen. Gården Södra Myrtorp i Värmland blev deras och renoveringen tog fart. De hittade gamla pärlspontsbitar med text daterade 1910 och upptäckte även gammalt timmer när de rev delar av fasaden. Hade timret alltid funnits där och om huset byggdes om 1910, när byggdes det från första början?

Vill du läsa mer? Här hittar du vår artikeln om avsnittet med gården Södra Myrtorp.

Gården Södra Myrtorp i Värmland.
Gården Södra Myrtorp i Värmland.  

Det sitter i väggarna Avsnitt 2 - Vilkesbacka

Utanför Falun bor Anna och Mats i den gamla bergsmansgården Vilkesbacka. Under restaureringen av hemmet väcks många frågor. Vem har målat blommorna på ovanvåningens vackra timmerväggar? Hur gammalt är huset? Stämmer ryktet att en piga en gång i tiden ska ha tagit livet av sitt nyfödda barn och begravt det under förstubron? Och vem har skrivit en sorgsen kärleksdikt på en planka i huset? Rickard hjälper paret att reda ut de historiska frågorna om människorna som bebott deras hem och Erika hjälper till att tillverka en tapet som går i samma stil som det anrika huset.

Vill du läsa mer? Här hittar du vår artikel om avsnittet med bergsmansgården Vilkesbacka.

Bergsmansgården Vilkesbacka utanför Falun i Dalarna.
Bergsmansgården Vilkesbacka utanför Falun i Dalarna.  

Det sitter i väggarna avsnitt 3 – Skebobruks herrgård

Skebobruk är ett litet samhälle som en gång i tiden var Roslagens centrum för järnbruk. Skebobruks mest pampiga byggnad är den gula herrgården. Här bor Stina och Kalle Dexner. De vet inte så mycket om huset sedan innan, men de är nyfikna på att veta mer om Jacob Grill, mannen som byggde herrgården och en konstnärlig Michaelson, som ägde gården under dess glansdagar. Erika hjälper paret med golvet i biblioteket och Rickard gräver i historia, allt från 1800-talets glansdagar till 1900-talet dramatiska händelser som slutade i tragedi och pistolskott.

Vill du läsa mer? Här hittar du vår artikel om avsnittet med Skebobruks herrgård.

Herrgården i Skebobruk.
Herrgården i Skebobruk.  

Det sitter i väggarna avsnitt 4 – Tornhuset i Österåker

Emma och Nils flyttade, med sina två barn, till en gård i Österåker. På gården finns flera hus, men det som kittlar deras nyfikenhet mest är ett märkligt tornhus. De har funderat över det lite udda huset, vem som kan ha byggt det och varför. Rickard hjälper paret att reda ut vilka berättelser deras hem har att berätta, bland annat vad är det för inskription som finns inne på den öppna spisen och vad den betyder. Erika hjälper till att ger tornhusets tak lite kärlek.

Tornhuset i Österåker
Tornhuset i Österåker  

Det sitter i väggarna avsnitt 5 – Soldattorpet Rävslösa utanför Enköping

I det gamla soldattorpet Rävslösa utanför Enköping bor Maximilian och Malou. När de köpte torpet sommaren 2020 fick de först höra att det var ett 1800-talstorp. Men det visade sig sedan vara ett 1600-talstorp och många frågor kring vilka som bott där genom århundradena dök upp. Nu vill det historieintresserade paret veta mer om sitt fina torp och till sin hjälp får de antikexperten Rickard Thunér som gräver i historierna. Han tar bland annat reda på mer om den ruskiga skrönan om en soldat som sägs ha sålt sin själ till djävulen. Och byggnadsantikvarien Erika Åberg tar sig an ett fönster som behöver isoleras.

Soldattorpet Rävslösa utanför Enköping
Soldattorpet Rävslösa utanför Enköping.  

Det sitter i väggarna avsnitt 6 – Proviantgatan i Kalmar

Proviantgatan i Kalmar är en idyllisk stadsgata där familjen Johansson bor i ett av de gamla trähusen. Här är syskonen Matilda och Viktor i full gång med att renovera det lilla huset på gården. Till sin hjälp får familjen byggnadsantikvarie Erika Åberg som utifrån husets historiska färglager tar fram rätt färg att måla om huset med. Hon tar även reda på vad som gäller när man ska måla ett historiskt hus i stadsmiljö. Huset bär på många hemligheter och i sitt grävande hittar antikexperten Rickard Thunér en riktig fotoskatt och fängslande människoöden.

Proviantgatan i Kalmar
Proviantgatan i Kalmar.  
Annons