Kokbok julklapp present

Ge bort en kokbok i julklapp – 12 kokböcker som toppar listorna

En kokbok är den perfekta julklappen till hemmakocken! Vi har valt ut 12 inspirerande kokböcker att antingen ge bort i jul eller att önska sig själv, i allt från mumsiga bakverk i långpanna och viltplock från svenska skogar till färdiga lyx-menyer, goda vardagsrecept och världens godaste såser!

Annons

Matlagning är något som vår vardag till stor del består av. Både att laga och att äta mat men ibland sviker fantasin och engagemanget. Därför är kokböcker en perfekt julklapp att ge bort til någon man tycker om, som garanterat kommer komma till användning många gånger.

Inspireras i köket med hjälp av kokböcker. Med en ny kokbok är det bästa receptet för att få igång fantasin, inspirationen och nya härliga rätter att både berika vardag och fest med. Här kan du även hitta fler bra julklappstips till köket!

Kokböcker att ge bort i present eller att unna sig själv med:

Vi listar 12 kokböcker som är perfekt att antingen ge bort i present till någon eller unna sig själv med. Allt från mumsiga bakverk i långpanna och viltplock från svenska skogar till färdiga lyx-menyer, goda vardagsrecept och världens godaste såser!

1. Laga mig, Lotta Lundgren

kokbok laga mig lotta lundgren
 

Denna kokbok är utsedd till Årets Svenska Kokbok 2020 av Gourmand Awards. Enkel vardagsmat upphöjd till konst och serverad med lika delar humor, bildningsiver och fria fantasier. I Laga mig har hon samarbetat med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein. Du kan köpa den här (reklamlänk).

Annons

2. Myllymäkis menyer: vår, sommar, höst, vinter, Tommy Myllymäki

kokbok av tommy myllymäki
 

Kokboken ger dig färdiga menyer som passar perfekt i hemmaköket. Rätterna är inte onödigt krångliga, men kompromissar trots det inte med smaken. Välj bland förslagen på två- eller trerättermenyer; kanske blir det pilgrimsmusslor med pumpapuré, stekt ankbröst med krämiga cashewnötter och bakad ananas med lakrits nästa gång du bjuder dina vänner på middag. Eller plocka ihop en egen meny bland de över 100 recepten. Du kan köpa den här (reklamlänk).

3. Mat med guldkant, Catarina König

kokbok catarina könig
 

Enkla, snabba och gudomligt goda recept till lyxiga middagar som passar både till vardagar och till fest, från tilltugg till desserter. Du kan köpa den här (reklamlänk).

Annons

4. I Happy Food Greens, Niklas Ekstedt och Henrik Ennarti

kokbok green
 

Här delar stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart med sig av recept och information för att guida oss till ett grönare liv som inte bara smakar bättre, utan även gör både oss och miljön friskare. Boken är inte bara för initierade veganer eller vegetarianer. Det är även den perfekta kompanjonen för alla som vill närma sig en mer växtbaserad kost och livsstil. Du kan köpa den här (reklamlänk).

5. Street food: från öst till väst, fredrik Zäll

kokbok streetfood
 

Gör egen streetfood hemma med årets bästa bok om Streetfood! Här finns många njutbara och spännande rätter att lyxa till livet med, både vegetariska & köttiga- söta & salta. I den här boken hittar du recept på riktigt bra och enkel streetfood klassiker men det finns också en hel del nytt att upptäcka. Du kan köpa den här (reklamlänk).

Annons

6. Klassiska rätter på veganskt vis, Gustav Johansson

kokbok vegansk
 

För den som vill lära sig laga mer veganskt! Efter succén Vegansk husmanskost är matbloggaren Gustav Johansson tillbaka med en ny kokbok för alla som vill hitta veganska alternativ. Denna gång bjuds det på veganska versioner av våra favoriträtter från hela världen. Du kan köpa den här (reklamlänk).

7. Vinter hos Wood, Sofia Wood

kokbok sofia wood
 

Kokboken Vinter hos Wood är en bok med mat med omtanke - för regniga tisdagar i november, för en avslappnad jul, ett vackert nyår och en social men plånboksvänlig start på det nya året. En bok för den som vill göra den mörka årstiden ljusare, varmare och oändligt mycket godare. Du kan köpa den här (reklamlänk).

Annons

8. Baka i långpanna deluxe, Frida Skattberg

bak kokbok långpanna
 

Frida Skattberg är tillbaka med en ny bok, och den här gången bjuder hon på enkla bakverk för många. Allt bakas i långpanna! Här finns klassiker som kärleksmums och rulltårta uppdaterade deluxe men också bakverken du kanske inte visste att du kan göra i långpanna. Vad sägs till exempel om chokladbiskvier, vaniljhjärtan eller prinsesstårta? Du kan köpa den här (reklamlänk).

9. Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen, Zeina Mourtada

kokbok vardag zeina mourtada
 

Zeina Mourtadas tredje kokbok där fokus ligger på vardagsmat som funkar. Det betyder relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter. Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Du kan köpa den här (reklamlänk).

Annons

10. Såser, Tommy Myllymäki

kokbok såser
 

"Kan man göra en hel kokbok om såser? Ja - i alla fall om man heter Tommy Myllymäki, och är Sveriges, ja, kanske världens bästa på att göra just det. Här är alla hans hemligheter. Såser innehåller recept och tekniktips på alla varianter av såser du kan tänkas behöva för att kunna laga riktigt bra mat hemma. Från vit- och rödvinssås, portvinssås och bearnaisesås till kalla såser, vinägretter, salsor och efterrättssåser. Du kan köpa den här (reklamlänk).

11. Vildplockar, Niki Sjölund

kokbok viltplockat sverige skog
 

Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken Vildplockat lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning. Du kan köpa den här (reklamlänk).

Annons

12. Vego på 30 minuter, Ylva Bergqvist

vegetarisk kokbok
 

Vill du äta mer vego? Då kommer denna kokbok att förgylla och förenkla din vardag. Här finns 100 recept på snabba gröna rätter som funkar året om. På bara 30 minuter får du garanterat god, mättande och nyttig mat på bordet. Varma mustiga grytor och soppor. Härliga pizzor och pasta. Smaskiga burgare, tacos och sallader. Smakrika rätter med ris, nudlar och rotfrukter. Och - inte minst - tillbehör och röror som du kan använda till allt. u kan köpa den här (reklamlänk).

Foto: TT

LÄS MER:

Förvara snyggt och smart hemma – 23 köptips

Köksmaskiner du inte visste att du behövde - som toppar listorna

10 fina och stilrena dagbäddar

Publicerat 09 december 2020
Annons