Vardagsrummet hemma hos L:A Brukets grundare.

6 inredningsregler att ignorera vid 20 års ålder – men följa noggrant efter 30

Det går inte att förneka att 20-årsåldern är en tid till för att göra misstag, experimentera och lära sig.
Det är också den period i livet då du utvecklar din personliga stil som mest.
Här är sex stylingknep, så kallade gyllene regler inom inredning, som du ignorerade vid 20, men bör följa noggrant när du blir äldre.

Annons
1:25

Vid 20-årsåldern tenderar vår inredning att präglas av kortvariga boendearrangemang och flytt. Detta betyder att du får många olika möjligheter att experimentera med vilken typ av inredning du gillar, men tyvärr också att du behöver rätta dig efter andra viljor, om du till exempel bor i kollektiv eller en studentkorridor. För att inte tala om det mest pressande 'problemet' – ont om pengar. Sammanfattningsvis är det en tid då du tvingas vara kreativ både när det kommer till den fysiska platsen och det ekonomiska.

När du når 30 däremot, är det guldläge att finslipa din inredningsstil. Du kan titta tillbaka på ditt 20-åriga jag och lära dig av dina misstag. När du blir äldre och äger ditt egna hem kan du börja planera riktiga investeringar och inreda precis så som du vill. Här listar vi några inredningsregler som du ignorerade vid 20 års ålder, men som du bör följa noggrant vid 30.

Annons
Kök stylat av inredaren Linnéa Salmén.
Foto: Emily Laye från artikeln Hemma hos inredningsstylisten i ateljélyan  

Regel 1: Haka inte på trender

Nya trender är inte en ursäkt att köpa allt nytt, det både kostar mycket pengar och är inte hållbart i längden, eftersom att trender kommer och går. När du är 20 så är dock detta misstag förlåtligt. Det här är nämligen perioden i ditt liv att testa dig fram och känna efter hur det känns att leva med vissa inredningstrender. Vad är en trendfluga och vad är nödvändigt för att du ska känna hemtrevnad?

När du nått 30 är den här regeln extremt viktig. Den kommer nämligen att hjälpa dig definiera din egen stil och eliminera kostsamma renoveringar eller möbelinköp.

Regel 2: Var kräsen när det kommer till konst

Val av konst kan vara klurigt oavsett ålder, men kanske extra svårt i 20-årsåldern när du har lägre inkomst. Det är alltså okej att inte vara så kräsen under den här perioden. Var kreatov istället. Samla på vykort, gamla foton, snygga posters eller tillverka dina egna tavlor, genom att till exempel måla, spackla en kanvasduk eller rama in vackra textilier. Eftersom att din inredning troligtvis inte kommer att vara så avancerad vid den här åldern är det bättre att satsa på billig väggkonst än att vara kräsen och välja bort dekoration på väggarna.

Vid 30 har du förmodligen en bättre uppfattning om vilken typ av konst du dras till och vill omge dig med. Du har också lärt dig var olika typer av konst hänger bäst. Nu är det dags att börja investera i konstverken som ska pryda dina väggar – att vara kräsen är med andra ord en nödvändighet.

Regel 3: Planera investeringar

Det är nästan omöjligt att planera någonting i 20-årsåldern, så det är helt okej att släppa lite på prestationen och till och med låta någon annan sitta vid tyglarna. Den enda planen du bör ha är att se till så att inredningen är tillräckligt bra för att du ska trivas, den behöver inte vara bättre, utan tillräckligt bra är det som gäller.

Annons

Såklart är planeringen en stor del av din inredning när du nått 30. Varje inköp av en stor möbel ska du leva med under en lång tid, och det är därför viktigt att du inte rusar in i impulsiva beslut. Tänk efter och inred med omtanke så att ditt hem passar din livsstil. Det betyder kanske att du får ha tålamod och vänta tills den rätta soffan eller matbordet dyker upp. Men vi lovar att det är värt det.

Regel 4: Snåla inte med textilier i sovrummet

Den bittra sanningen är att riktigt härliga textilier ironiskt nog kan kosta skjortan. I 20-årsåldern är det såklart viktigare att prioritera andra grejer. Så satsa på att köpa två uppsättningar av ett bekvämt påslakanset, så klarar du dig långt och resten får helt enkelt komma senare.

Annons

Efter 30 års ålder gäller det däremot att unna sig, i synnerhet när det kommer till bäddtextilier. Du förtjänar en högkvalitativa lakan och kuddar som är bra för din nacke. Nu har du nått den åldern då du faktiskt inte har råd att handla billiga alternativ.

Regel 5: Samla på en servis

Vid 20 års ålder bör du inte börja samla på en matchande servis. Vi lovar dig, du kommer hinna tröttna och det finns ingen anledning för dyrt porslin att bo i en studentkorridor. Det är bättre (och roligare) att shoppa loss på loppisar eller på Tradera. Riktlinjen för servisen du har i 20-årsåldern är att det inte ska vara ödeläggande om något skulle råka gå sönder.

Annons

När du blir äldre kan du däremot, och bör, unna dig en servis och flera uppsättningar glas som matchar varandra. Istället för stökiga ungdomsfester arrangerar du nu middagar för dina vänner och det är kul att lägga lite tanke på dukningen. Tallrikarna, assietterna och skålarna behöver för den sakens skull inte komma från samma märke, ha samma mönster eller färg. Men det ska finnas en röd tråd.

Och psst! Det är helt okej att plocka från loppisar för att bygga den perfekta servisen även efter dina hundår.

Regel 6: Använd inte dina kläder som en inredningsdetalj

När du är ung och bor på en liten yta är det helt naturligt att vissa av dina ägodelar får agera inredningsdetaljer. Kanske står en klädställning i något hörn eller hänger väskorna på display? Under den här perioden lär du dig verkligen vikten av bra förvaringsutrymme, likväl som du lär dig konsten att trolla fram förvaringslösningar där det inte finns.

Annons

Men när du når 30 är du inte längre lika sugen på att se dina ägodelar hänga framme. Det ser stökigt ut och du vill unna dig en vilsam miljö hemma. Inred med vackra inredningsobjekt, växter eller möbler som har en funktion istället för att låta kläderna vara rummets blickfång.

Trivsamt vardagsrum hemma hos Artilleriets grundare.
Foto: Kristofer Johnsson från artikeln Vacker inredningsmagi hemma hos Artilleriets grundare  
TV: Se 6 stycken inredningstrender vi helst vill glömma
TV: Se 6 stycken inredningstrender vi helst vill glömma
1:12

Källa: Vogue Living Australia

Annons