Snygga och smarta bokhyllor

10 snygga bokhyllor och förvaringslösningar att inspireras av

En snygg och funktionell bokhylla kan verkligen ge ditt hem ett lyft. Spana in tio inspirerande lösningar, från stilfulla designhyllor till platsbyggd perfektion.

Stylist
Annons

Förvaring är en av de största utmaningarna med att inreda ett hem – kanske den allra svåraste. Dels vill vi ha plats för att stoppa undan och dölja, för ett ordningsamt och lättstädat boende, och dels vill vi kunna lyfta fram och visa upp våra favoritprylar.

Med en snygg och funktionell bokhylla kan du göra bådadera. Spana in och inspireras av de här bokhyllorna och bokhyllelösningarna, som är både smarta och stilfulla!

1. Snygga hyllor i valv

Bokhylla i valv
Foto: Mike Karlsson Lundgren. Syns i: "Köksdrömmar hemma hos Frida Ronge".  

Ett valv är ett fantastiskt utrymme för förvaring. Med måttbeställda eller hemmasnickrade hyllor kan du enkelt skapa en lyxig bokhyllelösning, som ger ett ordnat och platsbyggt intryck.

Annons

2. Hemmasnickrad bokhylla och lekfull förvaring

Förvara böcker
Foto: Patric Johansson. Styling: Myrica Bergquist. Syns i: "Kika in hemma hos loppisfyndaren Sigge Billgren".  

Lyft fram dina finaste inredningsdetaljer på en hylla med organiskt placerade hyllplan, anpassade efter hur du vill arrangera dina tillhörigheter. Med några särskilt rymliga hyllplan ger du din bokhylla ett luftigt och stilfullt uttryck.

Och vem sa förresten att böcker måste förvaras i en bokhylla? Stapla dem under hyllan, som en lekfull inredningsdetalj.

3. Platsbyggd och stilren bokhylla

Platsbyggd bokhylla
Foto: Mikael Lundblad. Styling: Jenny Martinsson. Syns i: "Villan i 60-talsanda: Inspireras av detaljerna i Rakel Hatz hem".  

Få inredningsdetaljer kan ge en lika stark känsla av ordning och reda som platsbyggda bokhyllor. Vi finner mycket inspiration i Rakel Hatz 60-talsinspirerade men nybyggda hus. Där är all förvaring väl genomtänkt och byggd av ett snickeri. Det ger goda förutsättningar för att bibehålla ett städat och snyggt hem.

Annons

4. Hylla i avlastningshöjd

Låg bokhylla
Foto: Johan Sellén. Styling: Gill Renlund. Syns i: "Designklassiker möter moderna detaljer hos kreatörerna i Vasastan".  

Lägre bokhyllor har blivit särskilt populära på senaste tiden. Här går hyllan i linje med träpanelen på väggen – och symmetrin gör lösningen särskilt trivsam för ögat. En låg bokhylla har också funktionen att enkelt och temporärt kunna förvara saker ovanpå. Visst är det härligt att få lite extra yta åt en lampa och någon tavla, men kanske är det som allra skönast att kunna lägga ifrån sig sina småprylar närhelst det behövs?

Annons

5. Iögonfallande designbokhylla

Är det dina böcker som gör huset till ett hem? Låt dina samlade verk synas i en bokhylla i en häftig och iögonfallande design. Det här snygga bokhyllesystemet i stål är ritat av Johan Olsson och Jan Cauchy.

6. Smart förvaringslösning

Bor du i ett hem med intressanta vinklar och vrår? Det kan kännas svårt att inreda ytor med mer organiska former – men betrakta det som en möjlighet att få vara kreativ! I det här huset med nivåskillnader mellan rummen har utrymmet bredvid trappan utnyttjats till förvaring. Kuddar och vedträn kan enkelt stoppas undan och så kan även böckerna.

Annons

7. Stilfull bokhylla från vägg till vägg

Arbetsrum inspiration
Foto: Pia Ulin. Styling: Nanna Lagerman. Syns i: "Hemma hos inredaren Nanna Lagerman: 'Jag ville skapa ett hem som speglar mig'".  

Förvaring från golv till tak i all ära, men förvaring från vägg till vägg kan om möjligt vara ännu mer tillfredställande. Det ramar in rummet samt ger ett enhetligt och ordnat intryck. Den här stilfulla bokhyllan från USM Haller löper från den ena sidan av rummet till den andra – och är så snygg!

8. Snygg bänk för förvaring

Våga förvara dina böcker på andra sätt än i en regelrätt bokhylla! Har du exempelvis en bänk som förblivit outnyttjad eller en pall du aldrig sitter på? Stapla dina böcker där, för att ge möblerna nya användningsområden. Både smart och härligt lekfullt!

Annons

9. Imponerande platsbyggd bokhylla – perfekt för tv-rummet

Bokhylla vardagsrum
Foto: Kristofer Johnsson. Styling: Joanna Lavén. Syns i: "Vintagedesign och specialbeställd konst signerad Studio Lawahl".  

Äger du många böcker och har mycket väggyta att tillgå? En stor platsbyggd bokhylla över hela väggen ger ett maffigt intryck. Låt dina favorittitlar rama in din tv i tv- eller vardagsrummet. Den här bokhyllelösningen är signerad Studio Lawahl.

10. Platsbyggda och lekfulla hyllor att drömma om

Kreativ bokhylla förvaringslösning
Foto: Mike Karlsson Lundgren. Styling: Hilary Robertson. Syns i: "Kolla in Marocko-villans materialval: Inspirerar stjärnstylisten".  

Törstandet efter platsbyggda bokhyllor är inte över riktigt än! Vi älskar de här spännande hyllorna, arrangerade kring en öppen spis. Bokhyllan är i terrakottafärgad tadelakt, vilket är den nordafrikanska tekniken för att kalkputsa ytor. Så inspirerande!

Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
0:54
Annons